Všeobecná živočíšna produkcia

Zobrazuje sa opis platný do 22.02.2017. Nahrádza ho odbor poľnohospodárstvo a krajinárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

poľnohospodárske a lesnícke vedy

Anglický názov študijného odboru:

Animal production

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru Všeobecná živočíšna produkcia sú spôsobilí vykonávať profesiu

-       Philosopiae doctor -PhD pre všeobecnú živočíšnu produkciu, (Animal production Scientist) 3.stupeň

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja s orientáciou na vedy o všeobecnej živočíšnej produkcii, morfologických znakoch, šľachtenia zvierat, reprodukcie, chovu a výživy HZ, ochrany zdravia HZ a hygieny chovu zvierat

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

CZU Praha, JUCB České Budějovice, MZLU Brno, AR Krakow, AR Wroclaw, AR Lublin, AR Warszawa, Uni.Göttingen, Uni Bonn, Uni. Hohenheim, Uni.Giesen, Uni.Milano, Uni.Udine, Uni. Iterbo, Uni. Barcelona, Uni. Edinburgh, Uni. Kesthely, Uni. Novi Sad, ai.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

-       špeciálna živočíšna produkcia

-       výživa zvierat a dietetika

-       hygiena chovu zvierat a životné prostredie

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja v oblasti všeobecnej živočíšnej produkcie. Je schopný analyzovať jednotlivé determinanty charakterizujúce vnútorné prostredie organizmu živočíchov a jeho vzťah k enviromentálnym faktorom v súlade s udržateľným rozvojom živočíšnej produkcie.



Teoretické vedomosti :

-          vedecký skúma a aplikuje vlastné riešenia problémov v oblasti všeobecnej živočíšnej produkcie

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti:

- vie vedecký formulovať problémy v danej vednej oblasti a prezentovať výsledky

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru:

Nosné témy jadra znalostí 3 stupňa sú viazané  na vedu o všeobecnej živočíšnej produkcii.

Študijná časť:

Teoretický fundament , metodologický aparát, špecializácia:

Rámcové témy:

-          morfologické znaky, vnútorné prostredie a dedičné schopnosti živočíchov vo vzťahu k životnému prostrediu

-          testovanie produkčných a reprodukčných vlastností zvierat

-          hodnotenie technologických systémov a produkčných procesov

-          ucelené systémy výživy živočíchov

-          optimalizácia potravinových zdrojov pre tvorbu funkčných potravín

-          aplikácia matematicko-štatistických metód pre hodnotenie experimentu

Vedecká časť:

Výskum aktuálneho vedeckého problému na ose:

gén - genotyp - bunka - tkanivo - organizmus - populácia - prostredie - produkcia.

Študijné programy 3.stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2. O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR priznaním práva konať dizertačnú skúšku a záverečnú skúšku vo forme obhajoby dizertácie.

História opisov

Späť