Všeobecná živočíšna produkcia
Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor poľnohospodárstvo a krajinárstvo.
Skupina:
pôdohospodárske a veterinárske vedyOblasť výskumu:
poľnohospodárske a lesnícke vedyAnglický názov študijného odboru:
Animal productionStupne - popis
Študijný odbor všeobecná živočíšna produkcia sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr.zo dňa 16 decembra 2002 študovať v:
- treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnou dĺžkou v dennej forme 3 roky a v externej forme 5 rokov
Predpokladá sa, že absolvent ukončil druhostupňové štúdium v študijnom odbore Živočíšna produkcia, alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore
Obsah študijného odboru - všeobecná časť
Absolventi študijného odboru Všeobecná živočíšna produkcia sú spôsobilí vykonávať profesiu
- Philosopiae doctor -PhD pre všeobecnú živočíšnu produkciu, (Animal production Scientist) 3.stupeň
Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja s orientáciou na vedy o všeobecnej živočíšnej produkcii, morfologických znakoch, šľachtenia zvierat, reprodukcie, chovu a výživy HZ, ochrany zdravia HZ a hygieny chovu zvierat
Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru
Všeobecná živočíšna produkcia významným spôsobom zasahuje do stability realizácie potravinových zdrojov živočíšnej proveniencie a tvorby vstupov pre produkciu funkčných potravín, pri zachovaní základných požiadaviek ich bezpečnosti. Pre ďalšie obdobie sa predpokladá ešte zvýšená potreba profesionálov, ktorí budú tieto požiadavky plniť.
Príklady podobných študijných odborov v zahraničí
CZU Praha, JUCB České Budějovice, MZLU Brno, AR Krakow, AR Wroclaw, AR Lublin, AR Warszawa, Uni.Göttingen, Uni Bonn, Uni. Hohenheim, Uni.Giesen, Uni.Milano, Uni.Udine, Uni. Iterbo, Uni. Barcelona, Uni. Edinburgh, Uni. Kesthely, Uni. Novi Sad, ai.
Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi
- špeciálna živočíšna produkcia
- výživa zvierat a dietetika
- hygiena chovu zvierat a životné prostredie
Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa
Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa
Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa
Štandardná dĺžka denného štúdia: 3
Štandardná dĺžka externého štúdia: 5
Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa
Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja v oblasti všeobecnej živočíšnej produkcie. Je schopný analyzovať jednotlivé determinanty charakterizujúce vnútorné prostredie organizmu živočíchov a jeho vzťah k enviromentálnym faktorom v súlade s udržateľným rozvojom živočíšnej produkcie.
Teoretické vedomosti :
- vedecký skúma a aplikuje vlastné riešenia problémov v oblasti všeobecnej živočíšnej produkcie
Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti:
- vie vedecký formulovať problémy v danej vednej oblasti a prezentovať výsledky
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru:
Nosné témy jadra znalostí 3 stupňa sú viazané na vedu o všeobecnej živočíšnej produkcii.
Študijná časť:
Teoretický fundament , metodologický aparát, špecializácia:
Rámcové témy:
- morfologické znaky, vnútorné prostredie a dedičné schopnosti živočíchov vo vzťahu k životnému prostrediu
- testovanie produkčných a reprodukčných vlastností zvierat
- hodnotenie technologických systémov a produkčných procesov
- ucelené systémy výživy živočíchov
- optimalizácia potravinových zdrojov pre tvorbu funkčných potravín
- aplikácia matematicko-štatistických metód pre hodnotenie experimentu
Vedecká časť:
Výskum aktuálneho vedeckého problému na ose:
gén - genotyp - bunka - tkanivo - organizmus - populácia - prostredie - produkcia.
Študijné programy 3.stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2. O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR priznaním práva konať dizertačnú skúšku a záverečnú skúšku vo forme obhajoby dizertácie.