Animal production

Displays a valid description until 31.8.2019. It is being replaced by a department Agriculture and Landscape.

Group:

Agricultural and Veterinary Science

Research area:

poľnohospodárske a lesnícke vedy

English Name of the field of study:

Animal production

Levels - description

Študijný odbor všeobecná živočíšna produkcia sa môže podľa Sústavy študijných odborov  vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr.zo dňa 16 decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia  (PhD.) so štandardnou dĺžkou v dennej forme 3 roky a v externej forme 5 rokov      

Predpokladá sa, že absolvent ukončil druhostupňové štúdium v študijnom odbore Živočíšna produkcia, alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore

Content of the study field - general part

Absolventi študijného odboru Všeobecná živočíšna produkcia sú spôsobilí vykonávať profesiu

-       Philosopiae doctor -PhD pre všeobecnú živočíšnu produkciu, (Animal production Scientist) 3.stupeň

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja s orientáciou na vedy o všeobecnej živočíšnej produkcii, morfologických znakoch, šľachtenia zvierat, reprodukcie, chovu a výživy HZ, ochrany zdravia HZ a hygieny chovu zvierat

Reason for the establishment of a study field

Všeobecná živočíšna produkcia významným spôsobom zasahuje do stability realizácie potravinových zdrojov  živočíšnej proveniencie a tvorby vstupov pre produkciu funkčných potravín, pri zachovaní základných požiadaviek ich bezpečnosti. Pre ďalšie obdobie sa predpokladá ešte zvýšená potreba profesionálov, ktorí budú tieto požiadavky plniť.

Examples of similar study field abroad

CZU Praha, JUCB České Budějovice, MZLU Brno, AR Krakow, AR Wroclaw, AR Lublin, AR Warszawa, Uni.Göttingen, Uni Bonn, Uni. Hohenheim, Uni.Giesen, Uni.Milano, Uni.Udine, Uni. Iterbo, Uni. Barcelona, Uni. Edinburgh, Uni. Kesthely, Uni. Novi Sad, ai.

Definition of related fields of study and differences between them

-       špeciálna živočíšna produkcia

-       výživa zvierat a dietetika

-       hygiena chovu zvierat a životné prostredie

Content of the study field - description of the first degree

Content of study field - description of the combined first and second degree

Content of the study field - second grade description

Standard length of daily study: 3

Standard length of external study: 5

 

Content of the study field - description of the third grade

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja v oblasti všeobecnej živočíšnej produkcie. Je schopný analyzovať jednotlivé determinanty charakterizujúce vnútorné prostredie organizmu živočíchov a jeho vzťah k enviromentálnym faktorom v súlade s udržateľným rozvojom živočíšnej produkcie.



Teoretické vedomosti :

- vedecký skúma a aplikuje vlastné riešenia problémov v oblasti všeobecnej živočíšnej produkcie

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti:

- vie vedecký formulovať problémy v danej vednej oblasti a prezentovať výsledky

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru:

Nosné témy jadra znalostí 3 stupňa sú viazané  na vedu o všeobecnej živočíšnej produkcii.

Študijná časť:

Teoretický fundament , metodologický aparát, špecializácia:

Rámcové témy:

-          morfologické znaky, vnútorné prostredie a dedičné schopnosti živočíchov vo vzťahu k životnému prostrediu

-          testovanie produkčných a reprodukčných vlastností zvierat

-          hodnotenie technologických systémov a produkčných procesov

-          ucelené systémy výživy živočíchov

-          optimalizácia potravinových zdrojov pre tvorbu funkčných potravín

-          aplikácia matematicko-štatistických metód pre hodnotenie experimentu

Vedecká časť:

Výskum aktuálneho vedeckého problému na ose:

gén - genotyp - bunka - tkanivo - organizmus - populácia - prostredie - produkcia.

Študijné programy 3.stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2. O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR priznaním práva konať dizertačnú skúšku a záverečnú skúšku vo forme obhajoby dizertácie.

History of Descriptions

Back