Animal production
Displays a valid description until 22.02.2017. It is being replaced by a department Agriculture and Landscape.
Group:
Agricultural and Veterinary ScienceResearch area:
poľnohospodárske a lesnícke vedyEnglish Name of the field of study:
Animal productionContent of the study field - general part
Absolventi študijného odboru Všeobecná živočíšna produkcia sú spôsobilí vykonávať profesiu
- Philosopiae doctor -PhD pre všeobecnú živočíšnu produkciu, (Animal production Scientist) 3.stupeň
Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja s orientáciou na vedy o všeobecnej živočíšnej produkcii, morfologických znakoch, šľachtenia zvierat, reprodukcie, chovu a výživy HZ, ochrany zdravia HZ a hygieny chovu zvierat
Examples of similar study field abroad
CZU Praha, JUCB České Budějovice, MZLU Brno, AR Krakow, AR Wroclaw, AR Lublin, AR Warszawa, Uni.Göttingen, Uni Bonn, Uni. Hohenheim, Uni.Giesen, Uni.Milano, Uni.Udine, Uni. Iterbo, Uni. Barcelona, Uni. Edinburgh, Uni. Kesthely, Uni. Novi Sad, ai.
Definition of related fields of study and differences between them
- špeciálna živočíšna produkcia
- výživa zvierat a dietetika
- hygiena chovu zvierat a životné prostredie
Content of the study field - description of the first degree
Content of study field - description of the combined first and second degree
Content of the study field - second grade description
Standard length of daily study: 3
Standard length of external study: 5
Content of the study field - description of the third grade
Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja v oblasti všeobecnej živočíšnej produkcie. Je schopný analyzovať jednotlivé determinanty charakterizujúce vnútorné prostredie organizmu živočíchov a jeho vzťah k enviromentálnym faktorom v súlade s udržateľným rozvojom živočíšnej produkcie.
Teoretické vedomosti :
- vedecký skúma a aplikuje vlastné riešenia problémov v oblasti všeobecnej živočíšnej produkcie
Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti:
- vie vedecký formulovať problémy v danej vednej oblasti a prezentovať výsledky
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru:
Nosné témy jadra znalostí 3 stupňa sú viazané na vedu o všeobecnej živočíšnej produkcii.
Študijná časť:
Teoretický fundament , metodologický aparát, špecializácia:
Rámcové témy:
- morfologické znaky, vnútorné prostredie a dedičné schopnosti živočíchov vo vzťahu k životnému prostrediu
- testovanie produkčných a reprodukčných vlastností zvierat
- hodnotenie technologických systémov a produkčných procesov
- ucelené systémy výživy živočíchov
- optimalizácia potravinových zdrojov pre tvorbu funkčných potravín
- aplikácia matematicko-štatistických metód pre hodnotenie experimentu
Vedecká časť:
Výskum aktuálneho vedeckého problému na ose:
gén - genotyp - bunka - tkanivo - organizmus - populácia - prostredie - produkcia.
Študijné programy 3.stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2. O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR priznaním práva konať dizertačnú skúšku a záverečnú skúšku vo forme obhajoby dizertácie.