Výživa, dietetika a nutričná prevencia porúch produkcie a zdravia dojníc.
Basic informations
TOP PROJECT
Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Project name (Slovak): Výživa, dietetika a nutričná prevencia porúch produkcie a zdravia dojníc.
Project name (English): Nutrition, dietetics and nutritional prevention of disorders production and health in dairy cows.
Start of project: 2012
End of project: 2014
Condition of project: Ukončený
Project number: 016UVLF-4/2012
Project leader: prof. MVDr. Vladimír Vajda, CSc.
University: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Zámerom projektu bolo vypracovať a vydať odborné monografie: - "Analýza kvality a nutričnej hodnoty krmív a kŕmnych dávok", - "Manipulácia a riadenie ruminálnej fermentácie dojníc", - "Metabolická transformácia živín a nutričná prevencia produkčných chorôb". Spracované publikácie sumarizujú aktuálne poznatky a praktické skúsenosti z oblasti hodnotenia vplyvu výživy na bachorový a intermediarny metabolizmus dojníc. Monografie sú určené pre študentov pregraduálneho štúdia veterinárnej medicíny na UVLF v Košiciach, ako aj pre postgraduálne vzdelávanie pre špecializáciu v oblasti výživy, produkcie a zdravia dojníc.
Description of original results of the project in English
The aim of the project was to elaborate and issue a professional monograph - "Analysis of the quality and nutritional value of feed and feed rations" - "Handling and management of the ruminal fermentation of dairy cows" - "Metabolic transformation of nutrients and nutritional prevention of production diseases". Processed publications summarize current knowledge and practical experiences in the evaluation of the impact of nutrition on ruminal and intermediary metabolism of dairy cows. Monographs are intended for undergraduate students to study Veterinary Medicine at UVMPh in Košice, as well as postgraduate training for specialization in nutrition, production and health of dairy cows.
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA | Capital expenditures in € | |
---|---|---|
Drawn in year 2012 | 8 991,86 | 0,00 |
Drawn in year 2013 | 15 191,78 | 0,00 |
Drawn in year 2014 | 17 396,36 | 0,00 |
Pumped for the entire period of the project | 41 580,00 | 0,00 |
List of project outcomes for the entire solution
Publishing activity
Category code | Specific output, name (ISBN, number of pages a i.) |
---|---|
ADC | 1. Maskaľová I., Vajda V., Krempaský M., Bujňák L.Rumen degradability and ileal digestibility of proteins and amino acids of feedstuffs for cows. Acta veterinaria Brno, 83:225-231, ISNN 1801-7576 |
ADC | 3. Krempaský M., Maskaľová I., Bujňák L., Vajda V.: Ketone bodies in blood of dairy cows: Prevalence and monitoring of subclinical ketosis, Acta veterinaria Brno, 83:411-416, ISNN 1801-7576 |
ADC | 2. Maskaľová I., Vajda V., Bujňák L.: 2,6 Diaminopimelic acid as biological marker of rumen synthesis and fermentation capacities in the transition period and early lactation of dairy cows. Acta veterinaria Brno, 83:355-361, ISNN 1801-7576 |
ADD | 4. Maskaľová I., Vajda V., Lacková P.: Ileal digestibility of protein and amino acids of protein feedstuffs, In Folia veterinaria 58, Supplementum I: 16-18, 2014, ISSN 0015-5748 |
ADD | 5. Bujňák L., Vajda V., Maskaľová I.: The influence of fermentation process on buffering capacity in ensilaged ruminant feed. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 33-34. |
ADD | Maskaľová I., Vajda V., Bujňák L., Krempaský M.: Effect of rumen degradability and ideal digestibility on metabolic transformation of proteins in dairy cows. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 15-16. |
ADD | 7. Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L.: Control and management of nutrition and productive health and nutritive prevention of health problems on dairy farms. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 11-12. |
ADD | 8. Krempaský M., Maskaľová I., Vajda V.: Comparison of digestibility of nutrients in feedstuffs and TMR determined by in vivo and in vitro methods. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 17-18. |
ADD | 9. Skalická M., Maskaľová I., Vajda V.: Level of minerals in feedstuffs for dairy cattle. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 35-36. |
AED | 10. Vajda V., Maskaľová I.,: Výživa ako nástroj tvorby produkčného zdravia dojníc Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.september, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.18-24 |
AED | 11. Maskaľová I., Vajda V., Lacková P., Krempský M: Využiteľnosť bielkovín a aminokyselín vybraných krmív u dojníc. Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.september, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.111-115 |
AED | 12. Krempaský M., Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L.: Vplyv sacharidov na bachorový a intermediárny metabolizmus dojníc. Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.september, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.107-110 |
AED | 13. Mitrík T.: Súčasné trendy hodnotenie kvality objemových krmív. Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.september, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.89-93 |
AED | 14. Vajda V., Maskaľová I.,: Biologická kontrola fázovej výživy dojníc. Recenzovaný zborník príspevkov z konferencie Výživa zvierat – Veda a prax. NPPC-VUŽV Nitra 27.11.2014, ISBN 978-80-89162-60-4, str.60-67 |
AED | 15. Skalická M., Maskaľová I., Vajda V.: Makroprvky a ich koncentrácie v krmivách. . Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.sepetember, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.123-126 |
AED | 16. Bujňák L., Maskaľová I., Vajda V.: Dietetics evaluation of fermentation process in ensilaged feedstuffs. In NutriNET 2013, September 12, 2013, Nitra: Proceedings of reviewed scientific papers, ISBN 978-80-5521-1065-0, p11-14 |
AED | 17. Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L.: Effect of nutrition on level of protein and energy metabolism in transition period of diary cows. In NutriNET 2013, September 12, 2013, Nitra: Proceedings of reviewed scientific papers, ISBN 978-80-5521-1065-0, p159-162 |
AED | 18. Maskaľová I., Vajda V. Bujňák L: Effect of protein nutrition on rumen transformation and intermediary metabolism of dairy cows. In NutriNET 2013, September 12, 2013, Nitra: Proceedings of reviewed scientific papers, ISBN 978-80-5521-1065-0, p 93-96 |
AED | 19. Krempaský M., Maskaľová I., Bujňák L., Vajda V.: Incidence and causes of ketosis in the high-producing dairy cows. In NutriNET 2013, September 12, 2013, Nitra: Proceedings of reviewed scientific papers, ISBN 978-80-5521-1065-0, p 63-68 |
AED | 20. Bujňák L., Maskaľová I., Vajda V., Muszka P.: Hodnotenie fermentačnej kapacity bachora dojníc. In: Zborník vedeckých príspevkov z Medzinárodnej poľnohospodárskej výstavy. Agrokomplex Nitra 2013, ISBN 978-90-8077-357-1, 58-62 |
AED | 21. Bujňák L., Skalická M.: Úroveň pufračnej kapacity vo vzťahu k obsahu popola a katiónov v TMR. In: Zborník vedeckých príspevkov z Medzinárodnej poľnohospodárskej výstavy. Zdravie zvierat, kvalita krmív a potravín. Agrokomplex Nitra 2012, ISBN 978-80-8077-283-3 |
AED | 22. Krempaský M., Maskaľová I., Vajda V. 2012. Porovnanie stráviteľnosti živín v krmivách a KD metódou in situ a in vitro. In: Zborník prednášok Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X., Košice september 2012,. ISBN 978-80-8077-282-6 |
AED | 23. Maskaľová I., Vajda V., Krempaský M.: Vplyv bachorovej degradovateľnosti a črevnej stráviteľnosti na metabolickú transformáciu bielkovín u dojníc. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 81-85 |
AED | 24. Maskaľová I., Vajda V., Bujňák L.: Stráviteľnosť NDV a jej vplyv na úroveň bachorovej fermentácie sacharidov. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 94-97 |
AED | 25. Vajda V., Maskaľová I.: Analýza a riadenie výživy v systéme nutričnej prevencie a tvorby produkčného zdravia dojníc. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 21-29 |
AED | 27. Skalická M., Maskaľová I., Vajda V.: Koncentrácie mineralných látok v krmivách pre dojnice. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 153-156 |
AED | 28. Bujňák L., Vajda V.: Vplyv fermentačného procesu na pufračnú kapacitu v silážovaných krmivách pre prezúvavce. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 148-152 |
AED | 26. Krempaský M., Maskaľová I., Bujňák L., Vajda V.: Dynamika vybraných markerov energetického metabolizmu dojníc. In Vedecké práce doktorandov 2012. VII. ročník, Košice, 10. - 11. september 2012. - Košice : ÚFHZ SAV, 2012. ISBN 978-80-968618-9-7, s. 79-82 |
AEC | 29. Krempaský M., Maskaľová I., Bujňák L., Vajda V.: Analysis of selected markers of energy metabolism in dairy cows in the peripartal period. In NutriNET 2012, November 21-22, 2012, Brno: Proceedings of International Animal Nutrition PhD Students Conference, ISBN 978-80-7375-667-3, p107-114 |
AFC | 30. Maskaľová I., Krempaský M., Vajda V., Bujňák L.: Analýza bachorovej a črevnej stráviteľnosti pri vybraných bielkovinových krmivách. Zborník z konferencie s medzinárodnou účasťou o bezpečnosti a produkčnej účinnosti krmív „X. Kábrtovy dietetické dny“, Brno apríl 2013, 332-337, ISBN 978-80-263-0365-7 |
AFC | 31. Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L., Krempaský M.: Markery nutričnej záťaže funkcie bachora a metabolizmu v peripartálnom období dojníc. Zborník z konferencie s medzinárodnou účasťou o bezpečnosti a produkčnej účinnosti krmív „X. Kábrtovy dietetické dny“, Brno apríl 2013, 338-343, ISBN 978-80-263-0365-7 |
AFC | 32. Bujňák L., Maskaľová I., Vajda V.: Markery pufračnej kapacity v silážach a kŕmnych dávkach. In Zborník z konferencie s medzinárodnou účasťou o bezpečnosti a produkčnej účinnosti krmív „X. Kábrtovy dietetické dny“, Brno apríl 2013, 344-348, ISBN 978-80-263-0365-7 |
BDF | 33. Vaško L., Vajda V., Szanyi G.: Humínové kyseliny vo výžive a ich vplyv na metabolizmus a produkčné zdravie. Slovenský chov 4/2012, 40-41 |
BDF | 34. Vaško L., Vajda V., Szanyi G.: Humínové kyseliny vo výžive a ich vplyv na metabolizmus a produkčné zdravie (2.časť). Slovenský chov 5/2012, 40-41 |
BDF | 35. Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L.. Krempaský M.: Diagnostika a riadenie metabolickej premeny živín, ako nástroj tvorby produkčného zdravia u dojníc. Slovenský veterinársky časopis, ISSN 1335-0099, 2013,s. 276-279 |
Replications
Category Name | Specific name |
---|---|
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Bujňák L., Maskaľová I., Vajda V.: Determination of buffering capacity of selected |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | ujňák L., Maskaľová I., Vajda V.: Determination of buffering capacity of selected |
Other outcomes (eg e-learning, websites, virtual laboratory, training, courses, workshops and the like.)
Output name | Description of output | Link |
---|---|---|
Metabolický test a biologická kontrola úrovne výživy a ich | 12 prednášok SR. 700 účastníkov,2013 | nie |
Vplyv výživy na produkciu mlieka a | 17.9.2013 Spišské Hanušovce, pracovný seminár, prednesená | nie |
Manažment výživy a kŕmenia zvierat | 17.10.2013 Spišské Hanušovce, pracovný seminár a prednesená | nie |
Riziká tranzitného obdobia v chove dojníc a ich úspešné zvládnutie | 10 prednášok SR, 2014, 500 účastníkov | nie |
Vplyv výživy na produkciu a zdravotný stavu oviec- nutričná prevencia porúch zdravia | 30.9.2014 Spišské Hanušovce, pracovný seminár, prednesená | nie |
Final evaluation of the commission KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).