Výživa, dietetika a nutričná prevencia porúch produkcie a zdravia dojníc.

Základné informácie

TOP PROJEKT

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Výživa, dietetika a nutričná prevencia porúch produkcie a zdravia dojníc.

Názov projektu (anglický): Nutrition, dietetics and nutritional prevention of disorders production and health in dairy cows.

Začiatok riešenia projektu: 2012

Koniec riešenia projektu: 2014

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 016UVLF-4/2012

Vedúci projektu: prof. MVDr. Vladimír Vajda, CSc.

Vysoká škola: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Zámerom projektu bolo vypracovať a vydať odborné  monografie: - "Analýza kvality a nutričnej hodnoty krmív a kŕmnych dávok", - "Manipulácia a riadenie ruminálnej fermentácie dojníc", - "Metabolická transformácia živín a nutričná prevencia produkčných chorôb".  Spracované publikácie sumarizujú aktuálne poznatky a praktické skúsenosti z oblasti hodnotenia vplyvu výživy na bachorový a intermediarny metabolizmus dojníc. Monografie sú určené pre študentov pregraduálneho štúdia veterinárnej medicíny na UVLF v Košiciach, ako aj pre postgraduálne vzdelávanie pre  špecializáciu v oblasti výživy, produkcie a zdravia dojníc.

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

The aim of the project was to elaborate and issue a professional monograph - "Analysis of the quality and nutritional value of feed and feed rations" - "Handling and management of the ruminal fermentation of dairy cows" - "Metabolic transformation of nutrients and nutritional prevention of production diseases". Processed publications summarize current knowledge and practical experiences in the evaluation of the impact of nutrition on ruminal and intermediary metabolism of dairy cows. Monographs are intended for undergraduate students to study Veterinary Medicine at UVMPh in Košice, as well as postgraduate training for specialization in nutrition, production and health of dairy cows.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2012 8 991,86 0,00
Čerpané v roku 2013 15 191,78 0,00
Čerpané v roku 2014 17 396,36 0,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 41 580,00 0,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
ADC 1. Maskaľová I., Vajda V., Krempaský M., Bujňák L.Rumen degradability and ileal digestibility of proteins and amino acids of feedstuffs for cows. Acta veterinaria Brno, 83:225-231, ISNN 1801-7576
ADC 3. Krempaský M., Maskaľová I., Bujňák L., Vajda V.: Ketone bodies in blood of dairy cows: Prevalence and monitoring of subclinical ketosis, Acta veterinaria Brno, 83:411-416, ISNN 1801-7576
ADC 2. Maskaľová I., Vajda V., Bujňák L.: 2,6 Diaminopimelic acid as biological marker of rumen synthesis and fermentation capacities in the transition period and early lactation of dairy cows. Acta veterinaria Brno, 83:355-361, ISNN 1801-7576
ADD 4. Maskaľová I., Vajda V., Lacková P.: Ileal digestibility of protein and amino acids of protein feedstuffs, In Folia veterinaria 58, Supplementum I: 16-18, 2014, ISSN 0015-5748
ADD 5. Bujňák L., Vajda V., Maskaľová I.: The influence of fermentation process on buffering capacity in ensilaged ruminant feed. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 33-34.
ADD Maskaľová I., Vajda V., Bujňák L., Krempaský M.: Effect of rumen degradability and ideal digestibility on metabolic transformation of proteins in dairy cows. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 15-16.
ADD 7. Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L.: Control and management of nutrition and productive health and nutritive prevention of health problems on dairy farms. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 11-12.
ADD 8. Krempaský M., Maskaľová I., Vajda V.: Comparison of digestibility of nutrients in feedstuffs and TMR determined by in vivo and in vitro methods. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 17-18.
ADD 9. Skalická M., Maskaľová I., Vajda V.: Level of minerals in feedstuffs for dairy cattle. In Folia veterinaria. ISSN 0015-5748, 2012, roč. 56, suppl. 3, s. 35-36.
AED 10. Vajda V., Maskaľová I.,: Výživa ako nástroj tvorby produkčného zdravia dojníc Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.september, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.18-24
AED 11. Maskaľová I., Vajda V., Lacková P., Krempský M: Využiteľnosť bielkovín a aminokyselín vybraných krmív u dojníc. Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.september, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.111-115
AED 12. Krempaský M., Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L.: Vplyv sacharidov na bachorový a intermediárny metabolizmus dojníc. Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.september, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.107-110
AED 13. Mitrík T.: Súčasné trendy hodnotenie kvality objemových krmív. Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.september, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.89-93
AED 14. Vajda V., Maskaľová I.,: Biologická kontrola fázovej výživy dojníc. Recenzovaný zborník príspevkov z konferencie Výživa zvierat – Veda a prax. NPPC-VUŽV Nitra 27.11.2014, ISBN 978-80-89162-60-4, str.60-67
AED 15. Skalická M., Maskaľová I., Vajda V.: Makroprvky a ich koncentrácie v krmivách. . Zborník prednášok z medzinárodnej konferencie Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2-3.sepetember, 2014, ISBN 978-80-8077-408-0, str.123-126
AED 16. Bujňák L., Maskaľová I., Vajda V.: Dietetics evaluation of fermentation process in ensilaged feedstuffs. In NutriNET 2013, September 12, 2013, Nitra: Proceedings of reviewed scientific papers, ISBN 978-80-5521-1065-0, p11-14
AED 17. Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L.: Effect of nutrition on level of protein and energy metabolism in transition period of diary cows. In NutriNET 2013, September 12, 2013, Nitra: Proceedings of reviewed scientific papers, ISBN 978-80-5521-1065-0, p159-162
AED 18. Maskaľová I., Vajda V. Bujňák L: Effect of protein nutrition on rumen transformation and intermediary metabolism of dairy cows. In NutriNET 2013, September 12, 2013, Nitra: Proceedings of reviewed scientific papers, ISBN 978-80-5521-1065-0, p 93-96
AED 19. Krempaský M., Maskaľová I., Bujňák L., Vajda V.: Incidence and causes of ketosis in the high-producing dairy cows. In NutriNET 2013, September 12, 2013, Nitra: Proceedings of reviewed scientific papers, ISBN 978-80-5521-1065-0, p 63-68
AED 20. Bujňák L., Maskaľová I., Vajda V., Muszka P.: Hodnotenie fermentačnej kapacity bachora dojníc. In: Zborník vedeckých príspevkov z Medzinárodnej poľnohospodárskej výstavy. Agrokomplex Nitra 2013, ISBN 978-90-8077-357-1, 58-62
AED 21. Bujňák L., Skalická M.: Úroveň pufračnej kapacity vo vzťahu k obsahu popola a katiónov v TMR. In: Zborník vedeckých príspevkov z Medzinárodnej poľnohospodárskej výstavy. Zdravie zvierat, kvalita krmív a potravín. Agrokomplex Nitra 2012, ISBN 978-80-8077-283-3
AED 22. Krempaský M., Maskaľová I., Vajda V. 2012. Porovnanie stráviteľnosti živín v krmivách a KD metódou in situ a in vitro. In: Zborník prednášok Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X., Košice september 2012,. ISBN 978-80-8077-282-6
AED 23. Maskaľová I., Vajda V., Krempaský M.: Vplyv bachorovej degradovateľnosti a črevnej stráviteľnosti na metabolickú transformáciu bielkovín u dojníc. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 81-85
AED 24. Maskaľová I., Vajda V., Bujňák L.: Stráviteľnosť NDV a jej vplyv na úroveň bachorovej fermentácie sacharidov. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 94-97
AED 25. Vajda V., Maskaľová I.: Analýza a riadenie výživy v systéme nutričnej prevencie a tvorby produkčného zdravia dojníc. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 21-29
AED 27. Skalická M., Maskaľová I., Vajda V.: Koncentrácie mineralných látok v krmivách pre dojnice. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 153-156
AED 28. Bujňák L., Vajda V.: Vplyv fermentačného procesu na pufračnú kapacitu v silážovaných krmivách pre prezúvavce. In Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky X, Košice, 6. september 2012. - Košice : UVLF, 2012. ISBN 978-80-8077-282-6, s. 148-152
AED 26. Krempaský M., Maskaľová I., Bujňák L., Vajda V.: Dynamika vybraných markerov energetického metabolizmu dojníc. In Vedecké práce doktorandov 2012. VII. ročník, Košice, 10. - 11. september 2012. - Košice : ÚFHZ SAV, 2012. ISBN 978-80-968618-9-7, s. 79-82
AEC 29. Krempaský M., Maskaľová I., Bujňák L., Vajda V.: Analysis of selected markers of energy metabolism in dairy cows in the peripartal period. In NutriNET 2012, November 21-22, 2012, Brno: Proceedings of International Animal Nutrition PhD Students Conference, ISBN 978-80-7375-667-3, p107-114
AFC 30. Maskaľová I., Krempaský M., Vajda V., Bujňák L.: Analýza bachorovej a črevnej stráviteľnosti pri vybraných bielkovinových krmivách. Zborník z konferencie s medzinárodnou účasťou o bezpečnosti a produkčnej účinnosti krmív „X. Kábrtovy dietetické dny“, Brno apríl 2013, 332-337, ISBN 978-80-263-0365-7
AFC 31. Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L., Krempaský M.: Markery nutričnej záťaže funkcie bachora a metabolizmu v peripartálnom období dojníc. Zborník z konferencie s medzinárodnou účasťou o bezpečnosti a produkčnej účinnosti krmív „X. Kábrtovy dietetické dny“, Brno apríl 2013, 338-343, ISBN 978-80-263-0365-7
AFC 32. Bujňák L., Maskaľová I., Vajda V.: Markery pufračnej kapacity v silážach a kŕmnych dávkach. In Zborník z konferencie s medzinárodnou účasťou o bezpečnosti a produkčnej účinnosti krmív „X. Kábrtovy dietetické dny“, Brno apríl 2013, 344-348, ISBN 978-80-263-0365-7
BDF 33. Vaško L., Vajda V., Szanyi G.: Humínové kyseliny vo výžive a ich vplyv na metabolizmus a produkčné zdravie. Slovenský chov 4/2012, 40-41
BDF 34. Vaško L., Vajda V., Szanyi G.: Humínové kyseliny vo výžive a ich vplyv na metabolizmus a produkčné zdravie (2.časť). Slovenský chov 5/2012, 40-41
BDF 35. Vajda V., Maskaľová I., Bujňák L.. Krempaský M.: Diagnostika a riadenie metabolickej premeny živín, ako nástroj tvorby produkčného zdravia u dojníc. Slovenský veterinársky časopis, ISSN 1335-0099, 2013,s. 276-279

Ohlasy

Názov kategórie Konkrétny názov
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Bujňák L., Maskaľová I., Vajda V.: Determination of buffering capacity of selected
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS ujňák L., Maskaľová I., Vajda V.: Determination of buffering capacity of selected

Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)

Názov výstupu Opis výstupu Link
Metabolický test a biologická kontrola úrovne výživy a ich 12 prednášok SR. 700 účastníkov,2013 nie
Vplyv výživy na produkciu mlieka a 17.9.2013 Spišské Hanušovce, pracovný seminár, prednesená nie
Manažment výživy a kŕmenia zvierat 17.10.2013 Spišské Hanušovce, pracovný seminár a prednesená nie
Riziká tranzitného obdobia v chove dojníc a ich úspešné zvládnutie 10 prednášok SR, 2014, 500 účastníkov nie
Vplyv výživy na produkciu a zdravotný stavu oviec- nutričná prevencia porúch zdravia 30.9.2014 Spišské Hanušovce, pracovný seminár, prednesená nie

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).

Filter

Filter