Konzervovanie a úprava krmív

Basic informations

Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Project name (Slovak): Konzervovanie a úprava krmív

Project name (English): Feeds Conservation and Adjustment

Start of project: 2012

End of project: 2014

Condition of project: Ukončený

Project number: 002SPU-4/2012

Project leader: Dr. h. c. prof. Ing. Daniel Bíro, PhD.

University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Department: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Vysokoškolská učebnica "Konzervovanie a úprava krmív" predstavuje komplexný študijný materiál z problematiky silážovania, sušenia a úpravy objemových a jadrových krmív. Poskytuje zdroj aktuálnych informácii o biologických a technologických faktoroch, ktoré ovplyvňujú kvalitu silážovaných krmív. Sumarizuje teoretické a praktické poznatky sušenia objemových krmív. Časť publikácie sa venuje aktuálnym trendom v hodnotení kvality silážovaných krmív, sena a slamy. Publikácia poskytuje cenný zdroj informácii o tradičných a moderných spôsoboch úpravy objemových a jadrových krmív z hľadiska maximálnej utilizácie živín vo výžive hospodárskych zvierat. Vedecká monografia prezentuje originálne výsledky silážovateľnosti rôznych hybridov kukurice z hľadiska nutričnej hodnoty, fermentačnej kvality a stráviteľnosti živín. Publikované vedecké práce popisujú vhodnosť jednotlivých kukuričných silážnych hybridov do konkrétnych pestovateľských podmienok. Publikované odborné práce poskytujú informácie o význame technologickej disciplíny pri silážovaní lucerny a o stráviteľnosti živín. 

Description of original results of the project in English

University text book "Conservation and adjustment of feeds" present a complex study material from silage making, drying and adjustment of forages and concentred feeds. Book presents a source of current information about biological and technological factors, which affect the quality of silages. Book summarizes theoretical and practical pieces of knowledge from drying of forages. Part of publication shows current trends in silages, hay and straw quality analysis. The publication gives valuable information source about traditional and modern ways of forage and concentred feeds adjustment in maximum nutrients utilization point of view in livestock nutrition. Scientific monography present original results of ensilability of different maize hybrids in nutritive value, fermentation quality and nutrients digestibility point of view. Published scientific papers characterize the suitability of different maize silage hybrids in the concrete growing localities. Published professional papers shown information about the technological discipline importance  in alfalfa silage production and about the importance of nutrients digestibility. 

Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA

Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA Capital expenditures in €
Drawn in year 2012 4 301,00 0,00
Drawn in year 2013 6 443,00 0,00
Drawn in year 2014 11 855,00 0,00
Pumped for the entire period of the project 22 599,00 0,00

List of project outcomes for the entire solution

Publishing activity

Category code Specific output, name (ISBN, number of pages a i.)
AAB Juráček, M., Bíro, D., Gálik, B., Šimko, M., Rolinec, M., Pastierik, O., Kupecsek, A., Csidey, F., Jablonický, P., Majlát, M. 2012. Výživná hodnota a silážovateľnosť hybridov kukurice siatej. 1. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2012, 100 s., ISBN 978-80-552-0923-4.
ADF Pastierik, O., Šimko, M., Bíro, D., Juráček, M., Gálik, B., Rolinec, M. 2014. The effect of growing locality on the nutritive value of maize silage hybrids with various FAO number. In Acta fytotechnica et zootechnica, vol. 17, n. 1, p. 24-29.
BDF Juráček, M., Bíro, D., Šimko, M., Gálik, B., Rolinec, M. 2014. Lucernová siláž, jej fermentačná charakteristika. In Slovenský chov, roč. 19, č. 3, s. 17-21.
BDF Šimko, M., Bíro, D., Juráček, M., Gálik, B., Rolinec, M., Petránek, P. 2014. Úprava jadorvých krmív vs stráviteľnosť. In Roľnícke noviny, č. 22, s. 20.
ACB Bíro, D., Juráček, M., Šimko, M., Gálik, B., Rolinec, M. 2014. Konzervovanie a úprava krmív. 1. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 223 s., ISBN 978-80-552-1265-4.

Final evaluation of the commission KEGA

Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).

Filter

Filter