Konzervovanie a úprava krmív
Základné informácie
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Konzervovanie a úprava krmív
Názov projektu (anglický): Feeds Conservation and Adjustment
Začiatok riešenia projektu: 2012
Koniec riešenia projektu: 2014
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 002SPU-4/2012
Vedúci projektu: Dr. h. c. prof. Ing. Daniel Bíro, PhD.
Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Pracovisko: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Vysokoškolská učebnica "Konzervovanie a úprava krmív" predstavuje komplexný študijný materiál z problematiky silážovania, sušenia a úpravy objemových a jadrových krmív. Poskytuje zdroj aktuálnych informácii o biologických a technologických faktoroch, ktoré ovplyvňujú kvalitu silážovaných krmív. Sumarizuje teoretické a praktické poznatky sušenia objemových krmív. Časť publikácie sa venuje aktuálnym trendom v hodnotení kvality silážovaných krmív, sena a slamy. Publikácia poskytuje cenný zdroj informácii o tradičných a moderných spôsoboch úpravy objemových a jadrových krmív z hľadiska maximálnej utilizácie živín vo výžive hospodárskych zvierat. Vedecká monografia prezentuje originálne výsledky silážovateľnosti rôznych hybridov kukurice z hľadiska nutričnej hodnoty, fermentačnej kvality a stráviteľnosti živín. Publikované vedecké práce popisujú vhodnosť jednotlivých kukuričných silážnych hybridov do konkrétnych pestovateľských podmienok. Publikované odborné práce poskytujú informácie o význame technologickej disciplíny pri silážovaní lucerny a o stráviteľnosti živín.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
University text book "Conservation and adjustment of feeds" present a complex study material from silage making, drying and adjustment of forages and concentred feeds. Book presents a source of current information about biological and technological factors, which affect the quality of silages. Book summarizes theoretical and practical pieces of knowledge from drying of forages. Part of publication shows current trends in silages, hay and straw quality analysis. The publication gives valuable information source about traditional and modern ways of forage and concentred feeds adjustment in maximum nutrients utilization point of view in livestock nutrition. Scientific monography present original results of ensilability of different maize hybrids in nutritive value, fermentation quality and nutrients digestibility point of view. Published scientific papers characterize the suitability of different maize silage hybrids in the concrete growing localities. Published professional papers shown information about the technological discipline importance in alfalfa silage production and about the importance of nutrients digestibility.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané v roku 2012 | 4 301,00 | 0,00 |
Čerpané v roku 2013 | 6 443,00 | 0,00 |
Čerpané v roku 2014 | 11 855,00 | 0,00 |
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 22 599,00 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
AAB | Juráček, M., Bíro, D., Gálik, B., Šimko, M., Rolinec, M., Pastierik, O., Kupecsek, A., Csidey, F., Jablonický, P., Majlát, M. 2012. Výživná hodnota a silážovateľnosť hybridov kukurice siatej. 1. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2012, 100 s., ISBN 978-80-552-0923-4. |
ADF | Pastierik, O., Šimko, M., Bíro, D., Juráček, M., Gálik, B., Rolinec, M. 2014. The effect of growing locality on the nutritive value of maize silage hybrids with various FAO number. In Acta fytotechnica et zootechnica, vol. 17, n. 1, p. 24-29. |
BDF | Juráček, M., Bíro, D., Šimko, M., Gálik, B., Rolinec, M. 2014. Lucernová siláž, jej fermentačná charakteristika. In Slovenský chov, roč. 19, č. 3, s. 17-21. |
BDF | Šimko, M., Bíro, D., Juráček, M., Gálik, B., Rolinec, M., Petránek, P. 2014. Úprava jadorvých krmív vs stráviteľnosť. In Roľnícke noviny, č. 22, s. 20. |
ACB | Bíro, D., Juráček, M., Šimko, M., Gálik, B., Rolinec, M. 2014. Konzervovanie a úprava krmív. 1. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 223 s., ISBN 978-80-552-1265-4. |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).