Vplyv agrárnej a potravinovej politiky na trh s potravinami
Basic informations
Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Project name (Slovak): Vplyv agrárnej a potravinovej politiky na trh s potravinami
Start of project: 2010
End of project: 2010
Condition of project: Ukončený
Project number: 467-033SPU-4/2010
Project leader: doc. Ing. Iveta Zentková, CSc.
University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Department: Fakulta ekonomiky a manažmentu
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Väčšina krajín s rozvinutou ekonomikou, s cieľom zlepšovať zdravie a fyzickú kondíciu obyvateľstva, venuje značnú pozornosť stravovacím zvyklostiam obyvateľstva. Vlády vynakladajú nemalé finančné prostriedky na uplatnenie nástrojov potravinovej politiky, ktoré zabezpečujú dostatok vhodných, zdraviu neškodných potravín. Na druhej strane, na výrobu potravín má významný vplyv agrárna politika, ktorá je v krajinách EÚ realizovaná prostredníctvom Spoločnej poľnohospodárskej politiky, a ktorá značne zaťažuje nielen národné rozpočty členských krajín, ale aj rozpočet EÚ. Spotrebu a výrobu potravín teda významne determinujú nástroje uplatňované ako potravinovou, tak aj agrárnou politikou. Autorky predpokladali, že zmyslom pôsobenia oboch politík je zlepšenie stravovacích návykov obyvateľstva, v zmysle odporúčaní racionálnej výživy. V monografii si autorky položili zásadnú otázku, a to, do akej miery Spoločná poľnohospodárska politika podporuje výrobu takých potravín, ktoré sú odporúčané racionálnou výživou, a ktorých spotrebu podporuje potravinová politika.
Cieľom monografie bolo zistiť, do akej miery sú opatrenia potravinovej a agrárnej politiky kompatibilné v súvislosti s napĺňaním odporúčaní racionálnej výživy obyvateľstva SR.
Description of original results of the project in English
The most developed countries, with aim of improving the health and physical condition of the population, pay attention to nutrition habits of the population. Governments spend considerable financial resources for tools of food policy implementation that provide adequate and suitable healthy foodstuffs. On the other hand, on food production has a significant influence agricultural policy, which is in EU countries implemented through the Common Agricultural Policy, which load not only national budgets of Member States, but also the EU budget. Food consumption and food production are significantly determined by implemented tools of food and agricultural policies.
Authors assume that the aim of the both policies is to improve the nutrition habits of the population according to the recommendations of healthy nutrition. Authors in the monography stated the fundamental question, how the Common Agricultural Policy supports production of the foodstuffs, which are recommended by healthy nutrition and consumption of these is supported by the food policy.
The aim of the monography is to investigate the compatibility rate of the food and agricultural policies within the context of fulfil of yhe healthy nutrition recommendations.
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA | Capital expenditures in € | |
---|---|---|
Drawn in year 2010 | 1 650,00 | 0,00 |
Pumped for the entire period of the project | 1 650,00 | 0,00 |
List of project outcomes for the entire solution
Publishing activity
Category code | Specific output, name (ISBN, number of pages a i.) |
---|---|
AAB | Vplyv potravinovej a agrárnej politiky na trh s potravinami (ISBN 978-80-552-0439-0, 110 s.) |
Final evaluation of the commission KEGA
Splnil ciele.