Vplyv agrárnej a potravinovej politiky na trh s potravinami

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Vplyv agrárnej a potravinovej politiky na trh s potravinami

Začiatok riešenia projektu: 2010

Koniec riešenia projektu: 2010

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 467-033SPU-4/2010

Vedúci projektu: doc. Ing. Iveta Zentková, CSc.

Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Pracovisko: Fakulta ekonomiky a manažmentu

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Väčšina krajín s rozvinutou ekonomikou, s cieľom zlepšovať zdravie a fyzickú kondíciu obyvateľstva, venuje značnú pozornosť stravovacím zvyklostiam obyvateľstva. Vlády vynakladajú nemalé finančné prostriedky na uplatnenie nástrojov potravinovej politiky, ktoré zabezpečujú dostatok vhodných, zdraviu neškodných potravín. Na druhej strane, na výrobu potravín má významný vplyv agrárna politika, ktorá je v krajinách EÚ realizovaná prostredníctvom Spoločnej poľnohospodárskej politiky, a ktorá značne zaťažuje nielen národné rozpočty členských krajín, ale aj rozpočet EÚ. Spotrebu a výrobu potravín teda významne determinujú  nástroje uplatňované ako potravinovou, tak aj agrárnou politikou. Autorky predpokladali, že zmyslom pôsobenia oboch politík je zlepšenie stravovacích návykov obyvateľstva, v zmysle odporúčaní racionálnej výživy. V monografii  si autorky položili zásadnú otázku, a to, do akej miery Spoločná poľnohospodárska politika podporuje výrobu takých potravín, ktoré  sú odporúčané racionálnou výživou, a ktorých spotrebu podporuje potravinová politika. 

 Cieľom  monografie bolo zistiť, do akej miery sú opatrenia potravinovej a agrárnej politiky kompatibilné v súvislosti s napĺňaním odporúčaní racionálnej výživy obyvateľstva SR.

 

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

The most developed countries, with aim of improving the health and physical condition of the population, pay attention to nutrition habits of the population. Governments spend considerable financial resources for tools of food policy implementation that provide adequate and suitable healthy foodstuffs. On the other hand, on food production has a significant influence agricultural policy, which is in EU countries implemented through the Common Agricultural Policy, which load not only national budgets of Member States, but also the EU budget. Food consumption and food production are significantly determined by implemented tools of food and agricultural policies.

Authors assume that the aim of the both policies is to improve the nutrition habits of the population according to the recommendations of healthy nutrition. Authors in the monography stated the fundamental question, how the Common Agricultural Policy supports production of the foodstuffs, which are recommended by healthy nutrition and consumption of these is supported by the food policy.

The aim of the monography is to investigate the compatibility rate of the food and agricultural policies within the context of fulfil of yhe healthy nutrition recommendations.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2010 1 650,00 0,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 1 650,00 0,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
AAB Vplyv potravinovej a agrárnej politiky na trh s potravinami (ISBN 978-80-552-0439-0, 110 s.)

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele.

Filter

Filter