Rastlinná produkcia

Zobrazuje sa opis platný do 22.02.2017. Nahrádza ho odbor poľnohospodárstvo a krajinárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

poľnohospodárske a lesnícke vedy

Anglický názov študijného odboru:

Crop Production

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru RASTLINNÁ PRODUKCIA sú spôsobilí vykonávať podľa dosiahnutého stupňa profesiu:

-        Agrobiotechnológ fytotechnik (Agrobiology Technologist Phytotechnician) - 1. stupeň,

-        Inžinier agrobiológ fytotechnik (MSc.Agrobiology Phytotechnician) - 2. stupeň.

Agrobiotechnológ fytotechnik - ovláda problematiku rastlinnej produkcie , dokáže riešiť a analyzovať problémy a možnosti v rôznych nových oblastiach rastlinnej produkcie, pozná biologické princípy, technologické a sociálno-ekonomické procesy v riadení rastlinnej produkcie.

Inžinier agrobiológ fytotechnik – je schopný analyzovať podmienky, navrhovať nové možnosti pre trvalé udržiavanie prosperujúcej rastlinnej produkcie, má hlboké znalosti zo systémov pestovania rastlín a odborné vedenie kolektívu pracovníkov v agropodniku, dokáže navrhovať nové postupy a technológie v rastlinnej produkcii v zhode s najnovšími vedeckými poznatkami.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

CZ - Česká zemědělská univerzita Praha, MZLU Brno, JČU České Budějovice, Poľsko - AR Krakow, AR Lublin, AR Wroclaw, AR Poznaň, AR Warsawa, Maďarsko – Poľnohospodárska univerzita Debrecén, Univ. St. István Gődőllő, Nemecko - TU Bonn, Univ. Hohenheim, Univ. Kassel.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

-        Ochrana rastlín,

-        Záhradníctvo.

V príbuzných študijných odboroch sú spoločné prírodovedné základy agrobiotechnológií. Rozdiely vyplývajú z úrovne získaných poznatkov z techniky a technológií pestovania jedno-tlivých plodín a najnovších poznatkov z oblasti špeciálnych odvetví rastlinnej produkcie.

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Absolventi odboru Rastlinná produkcia (1. stupeň) dokážu analyzovať problémy a kreatívne uplatňovať biologické, technické a technologicko-ekonomické poznatky pri riadení RP v prevádzkových podmienkach. Nevyhnutná je kooperácia s manažérmi a špecialistami iných profesií, čo si vyžaduje znalosti o podnikaní, organizáciach, manažmente a marketingu.

Absolventi odboru Rastlinná produkcia (1. stupeň) majú znalosti o systémoch pestovania plodín, ktoré dokážu navrhovať, prispôsobovať prevádzkovým podmienkam pre rozvoj RP v agrokomplexe. Vedia sa uplatniť v agropodnikoch, komerčných inštitúciach, v podnikoch biologických a chemických služieb a podobne.



Teoretické vedomosti (1. stupeň)

Absolvent Rastlinnej produkcie (1. stupeň)

-           získa a pochopí podstatné fakty, pojmy, princípy a teórie vzťahujúce sa k rastlinnej produkcii,

-           dokáže ich využiť v  alternatívnych návrhoch uplatnenia rastlinnej produkcie v súvislosti s rôznymi agroekologickými podmienkami ich realizácie,

-           vie použiť zodpovedajúcu teóriu, praktické postupy a nástroje na špecifikovanie, navrhovanie a hodnotenie RP v konkrétnych agroekologických podmienkach.

Praktické schopnosti a zručnosti (1. stupeň)

Absolvent Rastlinnej produkcie (1. stupeň) získa schopnosť

-           navrhovať a realizovať rastlinnú produkciu v špecifických podmienkach agrokomplexu,

-           hodnotiť systémy rastlinnej produkcie podľa presne stanovených parametrov kvality.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti

Absolvent Rastlinnej produkcie (1.stupeň) dokáže

-           prezentovať rôznym záujemcom technologické možnosti využitia rastlinnej produkcie,

-           pracovať efektívne a vysvetliť kvantitatívne problémy aplikácie prijatého riešenia,

-           organizovať vlastnú edukáciu a vývoj,

-           byť v neustálom kontakte s posledným vývojom vo svojom odbore (disciplíne) a ďalej rozvíjať svoje profesionálne smerovanie.

Vymedzenie jadra znalostí (1. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru

-        Prírodovedné základy agrotechnológií (biologicko-chemické princípy javov, agroklimatické, agrohydrologické a agropedologické aspekty).

Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu 1. roku štúdia.

-        Základné vedomosti vied o RP (mechanizmus živín v pôdnom prostredí, odroda a osivo v rastlinnej produkcii, fyziologicko-výživárske aspekty rastlín a zvierat, pestovanie hospodársky významných druhov rastlín).

Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu 2. roku štúdia.

-        Technologické  procesy v celom komplexe RP (regulácia zaburinenosti, škodcov  a chorôb rastlín, kvalita surovín rastlinného pôvodu, prevádzkovanie systémov rastlinnej produkcie, udržateľnosť poľnohospodárskej produkcie).

-        Záverečná práca - štátna skúška Bc.

Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu 3. roku štúdia.

Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru

-        Informačné a komunikačné technológie v agrobiológii.

-        Spoločenské (sociologické), morálne a právne aspekty profesie.

-        Základy biologickej bezpečnosti, technické procesy a manažment.

Štátna skúška (1. stupeň)

-        Obhajoba záverečnej práce (abstrakt v jazyku anglickom), rozsah práce študenta v kreditovom vyjadrení musí byť úmerný významu smerujúcemu k profilu absolvent.

-        Kolokviálna štátna skúška z oblasti poznania študijného odboru Rastlinná produkcia - RP.

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 2 (pre uchádzačov, ktorí ukončili prvostupňové štú

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Absolventi druhého stupňa vysokoškolského štúdia Rastlinná produkcia dokážu analyzovať; navrhovať a uplatňovať biologické, technické a technologicko-ekonomické riešenia v rastlinnej produkcii; realizovať výskum s vysokou mierou kreativity a samostatnosti. Akcent sa musí u absolventa klásť na získanie hlbokých znalostí z oblasti rastlinnej produkcie, umožňujúcich mu riadiť tímy pracovníkov v tejto oblasti, samostatne viesť a riešiť prevádzkové a iné projekty so spoluzodpovednosťou za ich komplexné riešenie a aplikáciu. S ohľadom na perspektívny a prognózovaný rozvoj rastlinnej produkcie študenti musia získať primerané vedecké návyky a skúsenosti s formuláciou hypotéz, ich overovaním, experimentovaním a analýzou získaných údajov.



Teoretické vedomosti (2. stupeň)

Absolvent odboru Rastlinná produkcia (2. stupeň)

-           prezentuje vlastné metódy riešenia problémov v rastlinnej produkcii na základe vedeckých poznatkov, pričom je schopný  tvorivo ich aplikovať v danom agroregióne,

-           v kontexte s výberom a použitím metód, technologických postupov a prostriedkov kriticky analyzuje a aplikuje viacero konceptov, princípov a praktík odboru vzhľadom k novovzniknutým problémom v odbore,

-           vie zavádzať technicky úsporné riešenia, používať moderné metódy a prostriedky pri riešení problémov.

Praktické schopnosti a zručnosti (2. stupeň)

Absolvent odboru Rastlinná produkcia (2. stupeň) získa schopnosť:

-           porozumieť a analyzovať technicko-ekonomické procesy pri riadení rastlinnej produkcie v praxi,

-           navrhovať, špecifikovať a udržiavať rôzne systémy realizácie rastlinnej produkcie v rôznych agroregiónoch,

-           riadiť zmeny technológií z pohľadu nových trendov v rastlinnej produkcii, súvisiacich s vysokou kvalitou produktov v rastlinnej produkcii.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (2. stupeň)

Absolvent odboru Rastlinná produkcia (2. stupeň) dokáže:

-           pracovať efektívne ako jednotlivec, člen i vedúci tímu,

-           zhodnotiť vlastné schopnosti a poznatky pre svoj profesionálny vývoj a edukáciu,

-           udržiavať kontakt s posledným vývojom vo svojej disciplíne,

-           uplatňovať a riadiť sa primeranými praktikami profesionálneho, právneho a etického rámca disciplíny.

Vymedzenie jadra znalostí (2. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (2. stupeň)

-        Princípy tvorby úrody významných botanických druhov(porast ako produkčný systém, kvalita finálnej produkcie, ekologické a ekonomické parametre plodín pestovaných na ornej pôde.)

-        Novošľachtenie, udržovacie šľachtenie a semenárstvo plodín (ekologické a genetické aspekty plodín - odrody, hybridy), biologická rozmanitosť rastlín, teória šľachtenia a semenárstva rastlín, šľachtenie a kvalita rastlinných produktov).

-        Manažment škodlivých činiteľov v rastlinnej produkcii (identifikácia a diagnostikovanie chorôb a škodcov plodín, teória patofyziológie rastlín, metódy ochrany a integrovaná ochrana plodín).

Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 1/2 ECTS kreditov študijného programu 1. roku štúdia.

-        Technologicko- ekonomické aspekty riešenia rastlinnej produkcie (plánovanie a realizácia systémov rastlinnej produkcie, ekonomické aspekty RP).

-        Diplomová práca (DP) - konkrétne riešenia zadania.

Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 1/2 ECTS kreditov študijného programu 2. roku štúdia.

Štátna skúška (2. stupeň)

-        Obhajoba diplomovej práce (abstrakt v jazyku anglickom).

-        Kolokviálna štátna skúška z oblasti poznania študijného odboru Rastlinná produkcia (Crop Production).

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

História opisov

Späť