Rastlinná produkcia
Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor poľnohospodárstvo a krajinárstvo.
Skupina:
pôdohospodárske a veterinárske vedyOblasť výskumu:
poľnohospodárske a lesnícke vedyAnglický názov študijného odboru:
Crop ProductionStupne - popis
Študijný odbor Rastlinná produkcia sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím MŠ SR č. 2090/2002 - sekr. zo dňa 16.12.2002 študovať v:
- prvom stupni vysokoškolského štúdia (Bc.) so štandardnou dĺžkou 3 roky,
- druhom stupni vysokoškolského štúdia (Ing.) so štandardnou dĺžkou 2 roky.
Predpokladá sa, že absolvent ukončil prvostupňové štúdium v študijnom odbore Rastlinná produkcia alebo v niektorom príbuznom odbore. Pre uchádzačov, ktorí ukončili prvostupňové štúdium v niektorom vzdialenejšom študijnom odbore, možno navrhnúť študijný program so štandardnou dĺžkou štúdia až 3 roky.
Obsah študijného odboru - všeobecná časť
Absolventi študijného odboru RASTLINNÁ PRODUKCIA sú spôsobilí vykonávať podľa dosiahnutého stupňa profesiu:
- Agrobiotechnológ fytotechnik (Agrobiology Technologist Phytotechnician) - 1. stupeň,
- Inžinier agrobiológ fytotechnik (MSc.Agrobiology Phytotechnician) - 2. stupeň.
Agrobiotechnológ fytotechnik - ovláda problematiku rastlinnej produkcie , dokáže riešiť a analyzovať problémy a možnosti v rôznych nových oblastiach rastlinnej produkcie, pozná biologické princípy, technologické a sociálno-ekonomické procesy v riadení rastlinnej produkcie.
Inžinier agrobiológ fytotechnik – je schopný analyzovať podmienky, navrhovať nové možnosti pre trvalé udržiavanie prosperujúcej rastlinnej produkcie, má hlboké znalosti zo systémov pestovania rastlín a odborné vedenie kolektívu pracovníkov v agropodniku, dokáže navrhovať nové postupy a technológie v rastlinnej produkcii v zhode s najnovšími vedeckými poznatkami.
Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru
Rastlinná produkcia je nenahraditeľnou súčasťou obnoviteľných zdrojov energie a produktov rastlinného pôvodu využiteľných vo výžive ľudí, pri tvorbe nových špeciálnych chemických výrobkov a nových materiálov. V 21. storočí sa predpokladá rozvoj rastlinnej produkcie založenej na zložitých biologických procesoch tvorby biomasy, vyžadujúcich potrebu profesionálov - agrobiológov, schopných technologické procesy v rastlinnej produkcii usmerňovať v súlade s agroenviron-mentálnymi požiadavkami riadenia agroekosystému a princípmi trvalo udržateľného využívania poľnohospodárskej krajiny.
Príklady podobných študijných odborov v zahraničí
CZ - Česká zemědělská univerzita Praha, MZLU Brno, JČU České Budějovice, Poľsko - AR Krakow, AR Lublin, AR Wroclaw, AR Poznaň, AR Warsawa, Maďarsko – Poľnohospodárska univerzita Debrecén, Univ. St. István Gődőllő, Nemecko - TU Bonn, Univ. Hohenheim, Univ. Kassel.
Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi
- Ochrana rastlín,
- Záhradníctvo.
V príbuzných študijných odboroch sú spoločné prírodovedné základy agrobiotechnológií. Rozdiely vyplývajú z úrovne získaných poznatkov z techniky a technológií pestovania jedno-tlivých plodín a najnovších poznatkov z oblasti špeciálnych odvetví rastlinnej produkcie.
Štandardná dĺžka denného štúdia: 3
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa
Absolventi odboru Rastlinná produkcia (1. stupeň) dokážu analyzovať problémy a kreatívne uplatňovať biologické, technické a technologicko-ekonomické poznatky pri riadení RP v prevádzkových podmienkach. Nevyhnutná je kooperácia s manažérmi a špecialistami iných profesií, čo si vyžaduje znalosti o podnikaní, organizáciach, manažmente a marketingu.
Absolventi odboru Rastlinná produkcia (1. stupeň) majú znalosti o systémoch pestovania plodín, ktoré dokážu navrhovať, prispôsobovať prevádzkovým podmienkam pre rozvoj RP v agrokomplexe. Vedia sa uplatniť v agropodnikoch, komerčných inštitúciach, v podnikoch biologických a chemických služieb a podobne.
Teoretické vedomosti (1. stupeň)
Absolvent Rastlinnej produkcie (1. stupeň)
- získa a pochopí podstatné fakty, pojmy, princípy a teórie vzťahujúce sa k rastlinnej produkcii,
- dokáže ich využiť v alternatívnych návrhoch uplatnenia rastlinnej produkcie v súvislosti s rôznymi agroekologickými podmienkami ich realizácie,
- vie použiť zodpovedajúcu teóriu, praktické postupy a nástroje na špecifikovanie, navrhovanie a hodnotenie RP v konkrétnych agroekologických podmienkach.
Praktické schopnosti a zručnosti (1. stupeň)
Absolvent Rastlinnej produkcie (1. stupeň) získa schopnosť
- navrhovať a realizovať rastlinnú produkciu v špecifických podmienkach agrokomplexu,
- hodnotiť systémy rastlinnej produkcie podľa presne stanovených parametrov kvality.
Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti
Absolvent Rastlinnej produkcie (1.stupeň) dokáže
- prezentovať rôznym záujemcom technologické možnosti využitia rastlinnej produkcie,
- pracovať efektívne a vysvetliť kvantitatívne problémy aplikácie prijatého riešenia,
- organizovať vlastnú edukáciu a vývoj,
- byť v neustálom kontakte s posledným vývojom vo svojom odbore (disciplíne) a ďalej rozvíjať svoje profesionálne smerovanie.
Vymedzenie jadra znalostí (1. stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru
- Prírodovedné základy agrotechnológií (biologicko-chemické princípy javov, agroklimatické, agrohydrologické a agropedologické aspekty).
Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu 1. roku štúdia.
- Základné vedomosti vied o RP (mechanizmus živín v pôdnom prostredí, odroda a osivo v rastlinnej produkcii, fyziologicko-výživárske aspekty rastlín a zvierat, pestovanie hospodársky významných druhov rastlín).
Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu 2. roku štúdia.
- Technologické procesy v celom komplexe RP (regulácia zaburinenosti, škodcov a chorôb rastlín, kvalita surovín rastlinného pôvodu, prevádzkovanie systémov rastlinnej produkcie, udržateľnosť poľnohospodárskej produkcie).
- Záverečná práca - štátna skúška Bc.
Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu 3. roku štúdia.
Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru
- Informačné a komunikačné technológie v agrobiológii.
- Spoločenské (sociologické), morálne a právne aspekty profesie.
- Základy biologickej bezpečnosti, technické procesy a manažment.
Štátna skúška (1. stupeň)
- Obhajoba záverečnej práce (abstrakt v jazyku anglickom), rozsah práce študenta v kreditovom vyjadrení musí byť úmerný významu smerujúcemu k profilu absolvent.
- Kolokviálna štátna skúška z oblasti poznania študijného odboru Rastlinná produkcia - RP.
Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa
Štandardná dĺžka denného štúdia: 2 (pre uchádzačov, ktorí ukončili prvostupňové štú
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa
Absolventi druhého stupňa vysokoškolského štúdia Rastlinná produkcia dokážu analyzovať; navrhovať a uplatňovať biologické, technické a technologicko-ekonomické riešenia v rastlinnej produkcii; realizovať výskum s vysokou mierou kreativity a samostatnosti. Akcent sa musí u absolventa klásť na získanie hlbokých znalostí z oblasti rastlinnej produkcie, umožňujúcich mu riadiť tímy pracovníkov v tejto oblasti, samostatne viesť a riešiť prevádzkové a iné projekty so spoluzodpovednosťou za ich komplexné riešenie a aplikáciu. S ohľadom na perspektívny a prognózovaný rozvoj rastlinnej produkcie študenti musia získať primerané vedecké návyky a skúsenosti s formuláciou hypotéz, ich overovaním, experimentovaním a analýzou získaných údajov.
Teoretické vedomosti (2. stupeň)
Absolvent odboru Rastlinná produkcia (2. stupeň)
- prezentuje vlastné metódy riešenia problémov v rastlinnej produkcii na základe vedeckých poznatkov, pričom je schopný tvorivo ich aplikovať v danom agroregióne,
- v kontexte s výberom a použitím metód, technologických postupov a prostriedkov kriticky analyzuje a aplikuje viacero konceptov, princípov a praktík odboru vzhľadom k novovzniknutým problémom v odbore,
- vie zavádzať technicky úsporné riešenia, používať moderné metódy a prostriedky pri riešení problémov.
Praktické schopnosti a zručnosti (2. stupeň)
Absolvent odboru Rastlinná produkcia (2. stupeň) získa schopnosť:
- porozumieť a analyzovať technicko-ekonomické procesy pri riadení rastlinnej produkcie v praxi,
- navrhovať, špecifikovať a udržiavať rôzne systémy realizácie rastlinnej produkcie v rôznych agroregiónoch,
- riadiť zmeny technológií z pohľadu nových trendov v rastlinnej produkcii, súvisiacich s vysokou kvalitou produktov v rastlinnej produkcii.
Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (2. stupeň)
Absolvent odboru Rastlinná produkcia (2. stupeň) dokáže:
- pracovať efektívne ako jednotlivec, člen i vedúci tímu,
- zhodnotiť vlastné schopnosti a poznatky pre svoj profesionálny vývoj a edukáciu,
- udržiavať kontakt s posledným vývojom vo svojej disciplíne,
- uplatňovať a riadiť sa primeranými praktikami profesionálneho, právneho a etického rámca disciplíny.
Vymedzenie jadra znalostí (2. stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (2. stupeň)
- Princípy tvorby úrody významných botanických druhov(porast ako produkčný systém, kvalita finálnej produkcie, ekologické a ekonomické parametre plodín pestovaných na ornej pôde.)
- Novošľachtenie, udržovacie šľachtenie a semenárstvo plodín (ekologické a genetické aspekty plodín - odrody, hybridy), biologická rozmanitosť rastlín, teória šľachtenia a semenárstva rastlín, šľachtenie a kvalita rastlinných produktov).
- Manažment škodlivých činiteľov v rastlinnej produkcii (identifikácia a diagnostikovanie chorôb a škodcov plodín, teória patofyziológie rastlín, metódy ochrany a integrovaná ochrana plodín).
Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 1/2 ECTS kreditov študijného programu 1. roku štúdia.
- Technologicko- ekonomické aspekty riešenia rastlinnej produkcie (plánovanie a realizácia systémov rastlinnej produkcie, ekonomické aspekty RP).
- Diplomová práca (DP) - konkrétne riešenia zadania.
Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 1/2 ECTS kreditov študijného programu 2. roku štúdia.
Štátna skúška (2. stupeň)
- Obhajoba diplomovej práce (abstrakt v jazyku anglickom).
- Kolokviálna štátna skúška z oblasti poznania študijného odboru Rastlinná produkcia (Crop Production).
Indikátory študijného odboru
(1) Študijné programy 1.stupňa vysokoškolského vzdelávania so štandardnou dĺžkou 3 roky obsahujú 180 ECTS kreditov. Pre akceptáciu študijného programu v študijnom odbore, študijný program musí obsahovať najmenej 108 ECTS kreditov z tém jadra študijného odboru. Študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu študijných programov navzájom, t.j. najmenej v rozsahu 36 ECTS kreditov.
(2) Študijné programy 2.stupňa vysokoškolského vzdelávania so štandardnou dĺžkou 2 roky obsahujú 120 ECTS kreditov. Pre akceptáciu študijného programu v študijnom odbore, študijný program musí obsahovať najmenej 60 ECTS kreditov z tém jadra študijného odboru. Študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu študijných programov navzájom, t.j. najmenej v rozsahu 24 ECTS kreditov.