Forensic and public veterinary medicine

Displays a valid description until 31.8.2019. It is being replaced by a department Veterinary Medicine.

Group:

Agricultural and Veterinary Science

Research area:

veterinárske vedy

English Name of the field of study:

Forensic and public veterinary medicine

Levels - description

Študijný odbor Súdne a verejné veterinárske lekárstvo sa môže podľa Sústavy študijných  odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr.zo dňa 16.decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnou dĺžkou študijného programu 3 roky pre dennú formu štúdia a 5 rokov pre externú formu štúdia.

Content of the study field - general part

Absolventi študijného odboru Súdne a verejné veterinárske lekárstvo sú spôsobilí po absolvovaní 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania vykonávať vysoko kvalifikované činnosti v štátnej správe, v oblasti výskumu, veterinárskej starostlivosti, potravinového a farmaceutického dozoru, v legislatívnych útvaroch ústredných orgánov štátnej správy pri príprave návrhov hmotnoprávnych predpisov upravujúcich predmetný okruh spoločenských vzťahov. Absolventi zameraní na oblasť súdneho veterinárskeho lekárstva skvalitnia svoju predispozíciu a sú schopní na najvyššej úrovni vykonávať znaleckú činnosť a pôsobiť v pozícii špecialistov pri príprave vysoko vzdelaných odborníkov študujúcich problematiku chovu a zdravia zvierat, kvality a zdravotnej bezchybnosti potravín, krmív a veterinárnych liečív.

Reason for the establishment of a study field

Potreba kreovania nového študijného odboru je daná vývojom poznania v oblasti súdneho a verejného veterinárskeho lekárstva a požiadavkami, ktoré prichádzajú najmä od vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov vykonávajúcich popromočnú prax v oblasti štátnej správy na úseku veterinárskeho lekárstva na všetkých horizontoch riadenia. S ohľadom na celospoločenskú požiadavku a trend celoživotného vzdelávania a zvyšovania kvalifikačnej úrovne je žiadúce vytvoriť študijný odbor, ktorý by umožnil zvyšovanie kvalifikácie najmä pracovníkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a pracovníkov ňou riadených organizácií  štúdiom tretieho stupňa vysokoškolského vzdelávania. Úmerne k vplyvu a významu študovanej problematiky rastie potreba špecialistov – profesionálov a opodstatnené je vzdelávanie v tomto odbore.

Examples of similar study field abroad

Na Fakulte veterinárnej hygieny a ekológie Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne je možné študovať v treťom stupni vysokoškolského štúdia odbor Verejné a súdne veterinárstvo, informatika a ekonomika. Po absolvovaní šesťsemestrálneho štúdia, vykonaní predpísaných skúšok a úspešnej obhajobe dizertačnej práce nadobúda študent tohto stupňa vysokoškolského štúdia vedecko-akademický titul philosophiae doctor (PhD.). Prakticky na všetkých vzdelávacích inštitúciách v Európe ale i v iných vyspelých mimoeurópskych krajinách existujú podobné odbory, so zhodnými či podobnými názvami.

Definition of related fields of study and differences between them

Príbuznými študijnými odbormi pre študijný odbor Súdne a verejné veterinárske lekárstvo sú 2.1.15. Etika, 3.4.4. Správne právo, 3.4.11. Občianske právo, 4.2.12. Etológia a 7.1.28 Verejné zdravotníctvo. Znalosti absolventa študijného odboru Súdne a verejné veterinárske lekárstvo nevylučujú zadanie tém dizertačných prác v rámci študijných programov študijného odboru Súdne a verejné veterinárske lekárstvo v kombinácií s inými študijnými odbormi, ktoré by boli vedľajšími.

Nemožno hľadať analógiu, a už vôbec nie zhodu, obsahu tohoto študijného odboru s inými študijnými odbormi, napr. 3.4. Právo, 7.1.22 Patologická anatómia a súdne lekárstvo a inými. To nevylučuje štúdium formou medziodborového štúdia. Súdne veterinárske lekárstvo je treba zásadne odlíšiť od obsahu štúdia v rámci študijného odboru Patologická anatómia a súdne lekárstvo. A to nielen z dôvodu, že človek je subjektom práva, zviera je vec a môže byť len objektom právneho vzťahu, z čoho rezultujú zásadné odlišnosti medzi forenznou medicínou a forenznou veterinárnou medicínou, tak ako bolo naznačené vyššie.

Content of the study field - description of the first degree

Content of study field - description of the combined first and second degree

Content of the study field - second grade description

Standard length of daily study: 3

Standard length of external study: 5

 

Content of the study field - description of the third grade

Absolvent ovláda metodológiu analytickej práce, postupy spracovania, kritického zhodnotenia a interpretácie výsledkov analýz, pozná zásady, metódy, postupy vedecko-výskumnej práce pri tvorbe a praktickom uplatňovaní súčasných a nových poznatkov. Získa schopnosti a skúsenosti pre formulovanie návrhov, pri príprave právnych úprav z hľadiska de lege ferenda. Ťažiskom odbornej profilácie je orientácia na zvládnutie funkcií verejného veterinárskeho lekárstva v rovine teoreticko-poznávacej, metodologickej a politicko-praktickej. Na základe poznania kauzálnych vzťahov medzi právnymi úpravami a ich dôsledkami v reálnej spoločenskej praxi je absolvent schopný plniť aj prognostickú funkciu. Po logicko-analytickom poznaní pozitívnych právnych úprav, najmä veterinárskej starostlivosti a potravinového dozoru je schopný interpretovania zmyslu, formy a obsahu platných právnych noriem upravujúcich predmetnú oblasť. Význam má aj jeho schopnosť budovania zodpovedajúceho pojmoslovia, schopnosť usporadúvať do logického systému pojmy a inštitúty „veterinárneho práva“ a ich formálno-logické objasňovanie za účelom správnej realizácie, interpretácie a aplikácie v praxi.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent študijného odboru Súdne a verejné veterinárske lekárstvo pri tvorbe nových poznatkov vychádza zo zvládnutých interdisciplinárnych znalostí teórie práva, správneho práva – procesného, pozitívno-právnych úprav veterinárnej starostlivosti, „potravinového práva“, veterinárnej etiky, veterinárnej etológie, patologickej anatómie, toxikológie, epizootológie, infekčných a parazitárnych chorôb zvierat, hygieny potravín, hygieny chovu zvierat a životného prostredia (v závislosti na špecifických zvláštnostiach rezultujúcich z požiadaviek na riešenie práce s danou tématikou).

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Súdne a verejné veterinárske lekárstvo (3. stupeň) si osvojí pravidlá normotvorného procesu v podmienkach SR, schopnosť formulovať problém – zadanie a spôsoby prezentácie výsledkov s cieľom zabezpečiť ich v praxi.

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Študijná časť:

Obsah študijného odboru vyjadruje a vymedzuje odborný profil absolventa študijného odboru Súdne a verejné veterinárske lekárstvo v rovnomennom študijnom programe.

Jadrom znalostí, ktoré absolvent študijného programu v rámci štúdia študijného odboru Súdne a verejné veterinárske lekárstvo, v študijnej časti  je znalosť pozitívneho práva v odvetví Správne právo upravujúce výkon veterinárnej starostlivosti, potravinového dozoru, farmaceutického dozoru, ochrany zvierat pred týraním, ochrany zdravia zvierat, ochrany štátneho územia pred zavlečením nákaz, to všetko aj z pohľadu Slovenskej republiky ako subjektu  medzinárodného práva verejného, ktorým Slovenská republika je a ktorý sa uchádza o členstvo v Európskej únii. Do jadra znalostí patria aj poznatky z oblasti epizootológie, zoohygieny, welfare zvierat, veterinárnej etiky a etológie a veterinárneho hygienického dozoru. Organickou súčasťou študijného programu sú znalosti procesných noriem administratívneho práva. Obsahom jadra znalostí je aj znalosť pozitívneho práva v odvetví Občianske právo hmotné (zodpovednostné vzťahy v súvislosti so vznikom škody, zodpovednosť za chyby predanej veci – zvierat, krmív a potravín), znalosť pravidiel súdnej veterinárnej expertízy aj so zameraním na falšovanie potravín. Organickou súčasťou študijného programu s ohľadom na konkrétne zadanie témy môže byť aj štúdium otázok animálnej psychiatrie.

Vedecká časť:

Vo vedeckej časti v rámci štúdia študijného odboru Súdne a verejné veterinárske lekárstvo, je jadrom znalostí zvládnutie zásad vedeckej práce, schopnosť vedecky formulovať problém (právne, environmentálne aspekty, etické a ostatné spoločenské stránky) zadaných a študovaných tém, prezentácia výsledkov (formy a spôsoby), rozvoj študijného odboru a posúdenie prínosov pre spoločenskú prax.

Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce predpokladá splnenie kritérií, ktorými študent preukáže schopnosť samostatne získavať teoretické a praktické poznatky. Proporcia medzi študijnou a vedeckou častou je vyjadrená pomerom 1:2.

History of Descriptions

Back