Obsahová inovácia výučby a spracovanie modernej vysokoškolskej učebnice predmetu Živočíšna výroba

Basic informations

TOP PROJECT

Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Project name (Slovak): Obsahová inovácia výučby a spracovanie modernej vysokoškolskej učebnice predmetu Živočíšna výroba

Project name (English): Innovation of content of teaching and elaboration of modern university textbook for the course Animal Production

Start of project: 2015

End of project: 2017

Condition of project: Ukončený

Project number: 035SPU-4/2015

Project leader: prof. Ing. Peter Strapák, PhD.

University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Department: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Projekt bol zameraný na obsahovú inováciu výučby a spracovanie modernej vysokoškolskej učebnice predmetu Živočíšna výroba. Z obsahového hľadiska sú jednotlivé kapitoly učebnice zamerané na význam chovu a charakteristiku jednotlivých druhov hospodárskych zvierat, hodnotenie produkčných a reprodukčných vlastností, ako aj najvýznamnejšie svetové a domáce plemená hovädzieho dobytka, oviec, ošípaných a hydiny. Okrem toho rieši učebnica problematiku manažmentu a techniky chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat, ako aj najmodernejšie postupy plemenárskej práce a šľachtenia hospodárskych zvierat na svete a v podmienkach Slovenska. Vysokoškolská učebnica Živočíšna výroba bude slúžiť predovšetkým pre vzdelávanie študentov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ale aj odborných pracovníkov z poľnohospodárskej praxe a ďalších záujemcov o chov hospodárskych zvierat.

Description of original results of the project in English

The aim of the project was the innovation of content in teaching and elaboration of a modern university textbook for Animal Production course. Chapters of the book are focused respectively on the importance of breeding and characteristic of individual species of farm animals, evaluation of production and reproduction traits, the most important world and Slovak breeds of cattle, pigs, sheep and poultry. Besides, the textbook deals with the management skills and husbandry of each species and category of farm animals as well as the newest methods in breeding. The textbook will be used for the education of students at the Slovak university of agriculture, but the experts in agriculture and other people concerned with farm animal-keeping as well.

 

Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA

Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA Capital expenditures in €
Pumped for the entire period of the project 31 741,00 0,00

List of project outcomes for the entire solution

Publishing activity

Category code Specific output, name (ISBN, number of pages a i.)
AAA STRAPÁK, P. - SZENCZIOVÁ, I. - STÁDNIK, L.: Využitie ultrasonografie pri hodnotení vnútorných štruktúr vemena a ceckov dojníc. Powerprint Praha. 2015, 125s. ISBN 978-80-87994-69-6
ADC STRAPÁKOVÁ, E. - CANDRÁK, J. - STRAPÁK, P.: Genetic relationship of lactation persistency with milk yield, somatic cell score, reproductive traits, and longevity in Slovak Holstein cattle. In Archiv Tierzucht, Vol. 59, 2016, No. 3, S. 329-335, ISSN 0003-9438, doi:10.5194/aab-59-329-201
ADC STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E. - RUŠINOVÁ, M. - SZENCZIOVÁ, I.: The influence of milking on the teat canal of dairy cows determined by ultrasonografic measurements. In Czech Journal Anim. Sci., Vol. 62, 2017, No. 2, pp.75-81, ISSN 1212-1819. doi:10.17221/68/2015-CJAS
ADD JUHÁS, P. - MRÁZOVÁ, J. - BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - LENÁRTOVÁ, P. - CHLEBO, P.: Influence of consumption of pork enriched by organic selenium on selenium level in blood serum and selected blood lipid parameters in consumers. In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 56, 2017, No. 4, pp. 335-340. ISSN 1336-8672
ADM BUČKO, O. - KŘÍŽOVÁ, Z. - LEHOTAYOVÁ, A. - VAVRIŠÍNOVÁ, K. - JUHÁS, P.: The effect of added organic selenium on nutritional value, chemical and technological quality characteristcs of pork. In JCEA, Vol. 17, 2016, No. 3, pp. 585-597, ISSN 1332-9049 DOI:10.5513/JCEA01/17.3.1747
ADM PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, H. - HRNČÁR, C.: The effect of the humic acid and garlic (Allium sativum L.) on performance parameters and carcass characteristic of broiler chicken. In JCEA, Vol. 17, 2016, No. 4, pp. 1168-1178, ISSN 1332-9049. Dostupné na: https://jcea.agr.hr/volumes.php?search=Article%253A1826
ADE ARPÁŠOVÁ, H. - KAČÁNIOVÁ, M. - MELLEN, M. - HRNČÁR, C. - PISTOVÁ, V.: The Effect of Selected Feed Additives on the Shell Qualitative Parameters of Table Eggs. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 48, 2015, No. 1, p. 6-10, ISSN print 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2003
ADE ARPÁŠOVÁ, H. - GÁLIK, B. - HRNČÁR C. - FIK, M. - HERKEĽ, R. - PISTOVÁ, V.: The Effect of Essential Oils on Performance of Laying Hens. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 48, 2015, No. 2, p. 8-14, ISSN print 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2002
ADE BUČKO, O. - BAHELKA, I. - PETRÁK, J. - HELLOVÁ, D. - DEBRECÉNI O.: The difference in the nutritional composition of pork and fat of barrows, boars and gilts of finishing pigs. In Research in Pig Breeding, Vol. 9, 2015, No. 1, p. 1-5, ISSN 1802-7547
ADE ARPÁŠOVÁ, H. - KAČÁNIOVÁ, M. - PISTOVÁ, V. - GÁLIK, B. - FIK, M. - HLEBA, L.: Effect of Probiotics and Humic Acid on Egg Production and Quality Parameters of Laying Hens Eggs. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 49, 2016, No. 2, p. 1-9, ISSN ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2067
ADE ARPÁŠOVÁ, H. - HAŠČÍK, P. - PISTOVÁ, V. - MELLEN, M. - GÁLIK, B. - FIK, M.: The Effect of Propolis Extract on Internal Quality Parameters of Table Eggs In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 49, 2016, No. 2, p. 10-15, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2068
ADE PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, H. - HRNČÁR, C. - KAČÁNIOVÁ, M. - MELLEN, M.: The Effect of the Humic Acid and Herbal Additive Supplement on Carcass Parameters of Broiler Chicken. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 49, 2016, No. 2, p. 162-165, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2151
ADE PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, H. - HRNČÁR, C. - KAČÁNIOVÁ, M. - HAŠČÍK, P.: The Effect of the Humic Acid and Herbal Additive Supplement on Production Parameters of Broiler Chicken. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 49, 2016, No. 2, p. 166-169, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2152
ADE BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - ROLINEC, M. - IMRICH, I. - KANKA, T. - DEBRECÉNI, O.: The differences in the content of fatty acid in the muscle and fat of mangalica breed influenced by the addition of flax and sunflower in the feed. In Research in Pig Breeding, Vol. 10, 2016, No. 2, pp. 1-3, ISSN 1802-7547
ADE LEHOTAYOVÁ, A. - BUČKO, O. - DEBRECÉNI, O.: Nutritional compensation of energy intake in fattening pigs under conditions of high temperature. In Research in Pig Breeding, Vol. 10, 2016, No. 2, pp. 20-23, ISSN 1802-7547
ADE ARPÁŠOVÁ, H. - GÁLIK, B. - FIK, M. - PISTOVÁ, V.: The effect of the clove essential oil to the production and quality of laying hens eggs. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 2017, vol. 50, no. 1, s. 1-5, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2291
ADE ARPÁŠOVÁ, H. - GÁLIK, B. - FIK, M. - PISTOVÁ, V.: The effect of phytobiotics, organic acid and humic acids on the utility and egg quality of layng hens. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 2017, vol. 50, no. 2, s. 1-7, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2292
ADE PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, H. - HRNČÁR, C.: The effect of the humic substances, garlic (Allium sativum L.), wormwood (Artemisia absinthium) and walnut (Juglans regia) on growth parameters and mortality of broiler chickens. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 2017, vol. 50, no. 2, s. 100-104, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2289
ADF MARGETÍN, M. - BÍREŠ, J. - REĽOVSKÝ, S. - ORAVCOVÁ, M. - MOJŽIŠ, M. - RAJSKÁ, Z.: Changes in allele and genotype frequencies of PrP gene in breeds of sheep in Slovakia between 2004 and 2015. In Acta fytotechnica et zootechnica, Vol. 19, 2016, No. 3, pp. 119-122, ISSN 1336-9245
ADF RUŠINOVÁ, M. - STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E.: Changes of locomotion activity in the holstein cows during estrus. In Acta fytotechnica et zootechnica, Monotematic Issue: Genetic Diversity and Production Potential of Food Resources. International Scientific Conference. September 7-9, 2016, Nitra. pp. 133-136, ISSN 1336-9245
ADF STRAPÁKOVÁ, E. - STRAPÁK, P. - SZENCZIOVÁ, I.: Influence of some factors on milk flow and udder health status in two different cattle breeds. In Acta fytotechnica et zootechnica, Monotematic Issue: Genetic Diversity and Production Potential of Food Resources. International Scientific Conference. September 7-9, 2016, Nitra. pp. 142-144, ISSN 1336-9245
ADF STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E. - JUHÁS, P.: Use of system fleckscore in the evaluation of body conformation in Slovak Spotted dairy cows. In Acta fytotechnica et zootechnica, Vol. 19, 2016, No. 4, pp. 174-176, ISSN 1336-9245. Dostupné na: http://dx.doi.org/10.15414/afz.2016.19.04.174-176
ADF MARGETÍN, M. - ORAVCOVÁ, M. - HUBA, J. - JANÍČEK, M.: Formation and characterization of Slovak dairy composite sheep bereed: description of the process: a rewiev. In The 5th International Conference “Animal Biotechology”. Slovak Journal of Animal Science, Vol. 50, 2017, No. 4, p. 139-143, ISSN 1337-9984
AED ARPÁŠOVÁ, H.: Vplyv doplnku probiotík a humínových kyselín na úžitkové parametre a kvalitu vajec sliepok znáškového typu. In Výživa - človek - zdravie. 1. vyd. 1 CD-ROM (277 s.). ISBN 978-80-552-1719-2. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017, s. 6-14, CD-ROM.
AED ARPÁŠOVÁ, H. - PISTOVÁ, V.: The effect of the humanic acid herbal additive supplement on body weight and carcass parameters of broiler chicken. In Výživa - človek - zdravie. 1. vyd. 1 CD-ROM (277 s.). ISBN 978-80-552-1719-2. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017, s. 15-21, CD-ROM.
AFC RUŠINOVÁ, M. - STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E. - KOMOVÁ, P.: Vplyv ruje na zmeny pohybovej aktivity dojníc holštajnského plemena. In sborník z konference mladých vědeckých pracovníků „Zootechnika 2016“. 27.6.2016 České Budějovice : JU, s. 32-41, ISBN 978-80-7394-579-4
AFD LEHOTAYOVÁ, A. - BUČKO, O. - DEBRECÉNI, O. - PETRÁK, J.: Možnosti kompenzácie tepelnej záťaže ošípaných energetickou dotáciou výživy vo výkrme. In CD - zborník z medz. ved. konferencie „Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XII". 7.-8. september 2016, Košice, s. 207-210, ISBN 978-80-8077-497-4
AFD BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - PETRÁK, J. - DEBRECÉNI, O.: Vplyv ľanu siateho a slnečnice ročnej v kŕmnej zmesi na zloženie mastných kyselín v mäse a tuku plemena mangalica. In CD zborník z medz. ved. konferencie „Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XII". 7.-8. september 2016, Košice, s. 211-214, ISBN 978-80-8077-497-4
AFD BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - KOMOVÁ, P. - MRÁZOVÁ, J. - DEBRECÉNI, O. - MLYNEKOVÁ, E. - IMRICH, I.: Efekt rastovej intenzity ošípaných na parametre jatočnej hodnoty a kvalitu bravčového mäsa s ohľadom na pohlavie. In „Kvalita mäsa”, 1.-2.6.2017, Nitra:SPU. s. 50-53. ISBN 978-80-552-1678-2
AFD BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - VAVRIŠÍNOVÁ, K. - KOMOVÁ, P. - BAHELKA I.: Účinok alimentárnej aplikácie probiotík na jatočnú hodnotu ošípaných a nutričnú kvalitu bravčového mäsa. In „Kvalita mäsa”, 1.-2.6.2017, Nitra:SPU. s. 54-57. ISBN 978-80-552-1678-2
AFG BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - PETRÁK, J. - BAHELKA, I. - DEBRECÉNI, O.: The effect of tanstuffs on the fattening parameters, fatty parts on the carcass and quality of pork fat large white breed. In proceedings of abstracts „Research in Pig Breeding“, 21. October 2015, Kostelec nad Orlicí – Vrbice, p. 10, ISBN 978-80-7403-143-4
AFG BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - PETRÁK, J. - JUHÁS, P. - MARGETÍN, M. - DEBRECÉNI, O.: The effect of curcumin on the oxidative stability of pork. In Book of abstracts of the 67th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, 29. August - 2. September 2016, Belfast, United Kingdom, No. 22, p. 654, ISBN 978-90-8686-284-9
AFG MARGETÍN, M. - MAČUHOVÁ, L. - ORAVCOVÁ, M. - JANÍČEK, M. - HUBA, J.: Slovak dairy sheep: formation of composite breed and its characterization. In book of abstracts „EAAP - 68th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science“, 28.8.-1.9.2017 Tallinn, Estonia. no. 23, p. 160, ISBN 978-90-8686-312-9
AFH JUHÁS, P. - RUŠINOVÁ, M. - STRAPÁK, P.: Porovnanie parametrov prežúvania jedného žuvanca medzi plemenami Holsteinsko-Friezske a Montbeliárd. In zborník abstraktov „43. etologická konference“, 2.-5.11.2016. Nitra. s. 19, ISBN 978-80-552-1564-8
AFH RUŠINOVÁ, M.: Influence of estrus to changes in the locomotion activity and rumination in the Holstein dams. In procedings of abstracts „Scientific Conference of PhD. Students of FAFR and FBFS“, 10. November 2016. SUA : Nitra. s. 23, ISBN 978-80-552-1570-9
AFH PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, V. - HRNČÁR, C. - MELLEN, M. - POSPIŠILOVÁ, D.: The effect of the humic acid and garlic powder on growth performance and carcass characteristic of broiler chicken. In procedings of abstracts „Scientific Conference of PhD. Students of FAFR and FBFS“, 10. November 2016. SUA : Nitra. s. 20, ISBN 978-80-552-1570-9
AFH HALO, M. - MLYNEKOVÁ, E. - HORNÁ, M.: Slovak breeds of horses. In The 5th International Conference “Animal Biotechology”. Slovak Journal of Animal Science, Vol. 50, 2017, No. 4, p. 162, ISSN 1337-9984
BDF MARGETÍN, M. - PETROVIČ, M. - MIHÁLYOVÁ, A.: Rastové schopnosti kozičiek a capkov búrskych kôz do dostavu a po odstave. In Chov oviec a kôz, roč. 36, 2016, č. 3, s. 36-38, ISSN 1336-4715
BFA RUŠINOVÁ, M. - STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E. - KOMOVÁ, P.: Influence of estrus to changes in the rumination and locomotion activity of heifers and dairy cows. In VIIth International Scientific Symposium for Young Scientists, PhD Student and Students of Agricultural Colleges, 15.-17.9.2016, UTP:Bydgoszcz, Poland, p. 116

Final evaluation of the commission KEGA

Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).

Filter

Filter