Obsahová inovácia výučby a spracovanie modernej vysokoškolskej učebnice predmetu Živočíšna výroba
Základné informácie
TOP PROJEKT
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Obsahová inovácia výučby a spracovanie modernej vysokoškolskej učebnice predmetu Živočíšna výroba
Názov projektu (anglický): Innovation of content of teaching and elaboration of modern university textbook for the course Animal Production
Začiatok riešenia projektu: 2015
Koniec riešenia projektu: 2017
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 035SPU-4/2015
Vedúci projektu: prof. Ing. Peter Strapák, PhD.
Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Pracovisko: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Projekt bol zameraný na obsahovú inováciu výučby a spracovanie modernej vysokoškolskej učebnice predmetu Živočíšna výroba. Z obsahového hľadiska sú jednotlivé kapitoly učebnice zamerané na význam chovu a charakteristiku jednotlivých druhov hospodárskych zvierat, hodnotenie produkčných a reprodukčných vlastností, ako aj najvýznamnejšie svetové a domáce plemená hovädzieho dobytka, oviec, ošípaných a hydiny. Okrem toho rieši učebnica problematiku manažmentu a techniky chovu jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat, ako aj najmodernejšie postupy plemenárskej práce a šľachtenia hospodárskych zvierat na svete a v podmienkach Slovenska. Vysokoškolská učebnica Živočíšna výroba bude slúžiť predovšetkým pre vzdelávanie študentov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ale aj odborných pracovníkov z poľnohospodárskej praxe a ďalších záujemcov o chov hospodárskych zvierat.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
The aim of the project was the innovation of content in teaching and elaboration of a modern university textbook for Animal Production course. Chapters of the book are focused respectively on the importance of breeding and characteristic of individual species of farm animals, evaluation of production and reproduction traits, the most important world and Slovak breeds of cattle, pigs, sheep and poultry. Besides, the textbook deals with the management skills and husbandry of each species and category of farm animals as well as the newest methods in breeding. The textbook will be used for the education of students at the Slovak university of agriculture, but the experts in agriculture and other people concerned with farm animal-keeping as well.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 31 741,00 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
AAA | STRAPÁK, P. - SZENCZIOVÁ, I. - STÁDNIK, L.: Využitie ultrasonografie pri hodnotení vnútorných štruktúr vemena a ceckov dojníc. Powerprint Praha. 2015, 125s. ISBN 978-80-87994-69-6 |
ADC | STRAPÁKOVÁ, E. - CANDRÁK, J. - STRAPÁK, P.: Genetic relationship of lactation persistency with milk yield, somatic cell score, reproductive traits, and longevity in Slovak Holstein cattle. In Archiv Tierzucht, Vol. 59, 2016, No. 3, S. 329-335, ISSN 0003-9438, doi:10.5194/aab-59-329-201 |
ADC | STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E. - RUŠINOVÁ, M. - SZENCZIOVÁ, I.: The influence of milking on the teat canal of dairy cows determined by ultrasonografic measurements. In Czech Journal Anim. Sci., Vol. 62, 2017, No. 2, pp.75-81, ISSN 1212-1819. doi:10.17221/68/2015-CJAS |
ADD | JUHÁS, P. - MRÁZOVÁ, J. - BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - LENÁRTOVÁ, P. - CHLEBO, P.: Influence of consumption of pork enriched by organic selenium on selenium level in blood serum and selected blood lipid parameters in consumers. In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 56, 2017, No. 4, pp. 335-340. ISSN 1336-8672 |
ADM | BUČKO, O. - KŘÍŽOVÁ, Z. - LEHOTAYOVÁ, A. - VAVRIŠÍNOVÁ, K. - JUHÁS, P.: The effect of added organic selenium on nutritional value, chemical and technological quality characteristcs of pork. In JCEA, Vol. 17, 2016, No. 3, pp. 585-597, ISSN 1332-9049 DOI:10.5513/JCEA01/17.3.1747 |
ADM | PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, H. - HRNČÁR, C.: The effect of the humic acid and garlic (Allium sativum L.) on performance parameters and carcass characteristic of broiler chicken. In JCEA, Vol. 17, 2016, No. 4, pp. 1168-1178, ISSN 1332-9049. Dostupné na: https://jcea.agr.hr/volumes.php?search=Article%253A1826 |
ADE | ARPÁŠOVÁ, H. - KAČÁNIOVÁ, M. - MELLEN, M. - HRNČÁR, C. - PISTOVÁ, V.: The Effect of Selected Feed Additives on the Shell Qualitative Parameters of Table Eggs. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 48, 2015, No. 1, p. 6-10, ISSN print 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2003 |
ADE | ARPÁŠOVÁ, H. - GÁLIK, B. - HRNČÁR C. - FIK, M. - HERKEĽ, R. - PISTOVÁ, V.: The Effect of Essential Oils on Performance of Laying Hens. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 48, 2015, No. 2, p. 8-14, ISSN print 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2002 |
ADE | BUČKO, O. - BAHELKA, I. - PETRÁK, J. - HELLOVÁ, D. - DEBRECÉNI O.: The difference in the nutritional composition of pork and fat of barrows, boars and gilts of finishing pigs. In Research in Pig Breeding, Vol. 9, 2015, No. 1, p. 1-5, ISSN 1802-7547 |
ADE | ARPÁŠOVÁ, H. - KAČÁNIOVÁ, M. - PISTOVÁ, V. - GÁLIK, B. - FIK, M. - HLEBA, L.: Effect of Probiotics and Humic Acid on Egg Production and Quality Parameters of Laying Hens Eggs. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 49, 2016, No. 2, p. 1-9, ISSN ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2067 |
ADE | ARPÁŠOVÁ, H. - HAŠČÍK, P. - PISTOVÁ, V. - MELLEN, M. - GÁLIK, B. - FIK, M.: The Effect of Propolis Extract on Internal Quality Parameters of Table Eggs In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 49, 2016, No. 2, p. 10-15, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2068 |
ADE | PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, H. - HRNČÁR, C. - KAČÁNIOVÁ, M. - MELLEN, M.: The Effect of the Humic Acid and Herbal Additive Supplement on Carcass Parameters of Broiler Chicken. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 49, 2016, No. 2, p. 162-165, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2151 |
ADE | PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, H. - HRNČÁR, C. - KAČÁNIOVÁ, M. - HAŠČÍK, P.: The Effect of the Humic Acid and Herbal Additive Supplement on Production Parameters of Broiler Chicken. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, vol. 49, 2016, No. 2, p. 166-169, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2152 |
ADE | BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - ROLINEC, M. - IMRICH, I. - KANKA, T. - DEBRECÉNI, O.: The differences in the content of fatty acid in the muscle and fat of mangalica breed influenced by the addition of flax and sunflower in the feed. In Research in Pig Breeding, Vol. 10, 2016, No. 2, pp. 1-3, ISSN 1802-7547 |
ADE | LEHOTAYOVÁ, A. - BUČKO, O. - DEBRECÉNI, O.: Nutritional compensation of energy intake in fattening pigs under conditions of high temperature. In Research in Pig Breeding, Vol. 10, 2016, No. 2, pp. 20-23, ISSN 1802-7547 |
ADE | ARPÁŠOVÁ, H. - GÁLIK, B. - FIK, M. - PISTOVÁ, V.: The effect of the clove essential oil to the production and quality of laying hens eggs. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 2017, vol. 50, no. 1, s. 1-5, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2291 |
ADE | ARPÁŠOVÁ, H. - GÁLIK, B. - FIK, M. - PISTOVÁ, V.: The effect of phytobiotics, organic acid and humic acids on the utility and egg quality of layng hens. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 2017, vol. 50, no. 2, s. 1-7, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2292 |
ADE | PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, H. - HRNČÁR, C.: The effect of the humic substances, garlic (Allium sativum L.), wormwood (Artemisia absinthium) and walnut (Juglans regia) on growth parameters and mortality of broiler chickens. In Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 2017, vol. 50, no. 2, s. 100-104, ISSN 1841-9364. Dostupné na: http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2289 |
ADF | MARGETÍN, M. - BÍREŠ, J. - REĽOVSKÝ, S. - ORAVCOVÁ, M. - MOJŽIŠ, M. - RAJSKÁ, Z.: Changes in allele and genotype frequencies of PrP gene in breeds of sheep in Slovakia between 2004 and 2015. In Acta fytotechnica et zootechnica, Vol. 19, 2016, No. 3, pp. 119-122, ISSN 1336-9245 |
ADF | RUŠINOVÁ, M. - STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E.: Changes of locomotion activity in the holstein cows during estrus. In Acta fytotechnica et zootechnica, Monotematic Issue: Genetic Diversity and Production Potential of Food Resources. International Scientific Conference. September 7-9, 2016, Nitra. pp. 133-136, ISSN 1336-9245 |
ADF | STRAPÁKOVÁ, E. - STRAPÁK, P. - SZENCZIOVÁ, I.: Influence of some factors on milk flow and udder health status in two different cattle breeds. In Acta fytotechnica et zootechnica, Monotematic Issue: Genetic Diversity and Production Potential of Food Resources. International Scientific Conference. September 7-9, 2016, Nitra. pp. 142-144, ISSN 1336-9245 |
ADF | STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E. - JUHÁS, P.: Use of system fleckscore in the evaluation of body conformation in Slovak Spotted dairy cows. In Acta fytotechnica et zootechnica, Vol. 19, 2016, No. 4, pp. 174-176, ISSN 1336-9245. Dostupné na: http://dx.doi.org/10.15414/afz.2016.19.04.174-176 |
ADF | MARGETÍN, M. - ORAVCOVÁ, M. - HUBA, J. - JANÍČEK, M.: Formation and characterization of Slovak dairy composite sheep bereed: description of the process: a rewiev. In The 5th International Conference “Animal Biotechology”. Slovak Journal of Animal Science, Vol. 50, 2017, No. 4, p. 139-143, ISSN 1337-9984 |
AED | ARPÁŠOVÁ, H.: Vplyv doplnku probiotík a humínových kyselín na úžitkové parametre a kvalitu vajec sliepok znáškového typu. In Výživa - človek - zdravie. 1. vyd. 1 CD-ROM (277 s.). ISBN 978-80-552-1719-2. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017, s. 6-14, CD-ROM. |
AED | ARPÁŠOVÁ, H. - PISTOVÁ, V.: The effect of the humanic acid herbal additive supplement on body weight and carcass parameters of broiler chicken. In Výživa - človek - zdravie. 1. vyd. 1 CD-ROM (277 s.). ISBN 978-80-552-1719-2. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017, s. 15-21, CD-ROM. |
AFC | RUŠINOVÁ, M. - STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E. - KOMOVÁ, P.: Vplyv ruje na zmeny pohybovej aktivity dojníc holštajnského plemena. In sborník z konference mladých vědeckých pracovníků „Zootechnika 2016“. 27.6.2016 České Budějovice : JU, s. 32-41, ISBN 978-80-7394-579-4 |
AFD | LEHOTAYOVÁ, A. - BUČKO, O. - DEBRECÉNI, O. - PETRÁK, J.: Možnosti kompenzácie tepelnej záťaže ošípaných energetickou dotáciou výživy vo výkrme. In CD - zborník z medz. ved. konferencie „Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XII". 7.-8. september 2016, Košice, s. 207-210, ISBN 978-80-8077-497-4 |
AFD | BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - PETRÁK, J. - DEBRECÉNI, O.: Vplyv ľanu siateho a slnečnice ročnej v kŕmnej zmesi na zloženie mastných kyselín v mäse a tuku plemena mangalica. In CD zborník z medz. ved. konferencie „Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XII". 7.-8. september 2016, Košice, s. 211-214, ISBN 978-80-8077-497-4 |
AFD | BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - KOMOVÁ, P. - MRÁZOVÁ, J. - DEBRECÉNI, O. - MLYNEKOVÁ, E. - IMRICH, I.: Efekt rastovej intenzity ošípaných na parametre jatočnej hodnoty a kvalitu bravčového mäsa s ohľadom na pohlavie. In „Kvalita mäsa”, 1.-2.6.2017, Nitra:SPU. s. 50-53. ISBN 978-80-552-1678-2 |
AFD | BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - VAVRIŠÍNOVÁ, K. - KOMOVÁ, P. - BAHELKA I.: Účinok alimentárnej aplikácie probiotík na jatočnú hodnotu ošípaných a nutričnú kvalitu bravčového mäsa. In „Kvalita mäsa”, 1.-2.6.2017, Nitra:SPU. s. 54-57. ISBN 978-80-552-1678-2 |
AFG | BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - PETRÁK, J. - BAHELKA, I. - DEBRECÉNI, O.: The effect of tanstuffs on the fattening parameters, fatty parts on the carcass and quality of pork fat large white breed. In proceedings of abstracts „Research in Pig Breeding“, 21. October 2015, Kostelec nad Orlicí – Vrbice, p. 10, ISBN 978-80-7403-143-4 |
AFG | BUČKO, O. - LEHOTAYOVÁ, A. - PETRÁK, J. - JUHÁS, P. - MARGETÍN, M. - DEBRECÉNI, O.: The effect of curcumin on the oxidative stability of pork. In Book of abstracts of the 67th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, 29. August - 2. September 2016, Belfast, United Kingdom, No. 22, p. 654, ISBN 978-90-8686-284-9 |
AFG | MARGETÍN, M. - MAČUHOVÁ, L. - ORAVCOVÁ, M. - JANÍČEK, M. - HUBA, J.: Slovak dairy sheep: formation of composite breed and its characterization. In book of abstracts „EAAP - 68th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science“, 28.8.-1.9.2017 Tallinn, Estonia. no. 23, p. 160, ISBN 978-90-8686-312-9 |
AFH | JUHÁS, P. - RUŠINOVÁ, M. - STRAPÁK, P.: Porovnanie parametrov prežúvania jedného žuvanca medzi plemenami Holsteinsko-Friezske a Montbeliárd. In zborník abstraktov „43. etologická konference“, 2.-5.11.2016. Nitra. s. 19, ISBN 978-80-552-1564-8 |
AFH | RUŠINOVÁ, M.: Influence of estrus to changes in the locomotion activity and rumination in the Holstein dams. In procedings of abstracts „Scientific Conference of PhD. Students of FAFR and FBFS“, 10. November 2016. SUA : Nitra. s. 23, ISBN 978-80-552-1570-9 |
AFH | PISTOVÁ, V. - ARPÁŠOVÁ, V. - HRNČÁR, C. - MELLEN, M. - POSPIŠILOVÁ, D.: The effect of the humic acid and garlic powder on growth performance and carcass characteristic of broiler chicken. In procedings of abstracts „Scientific Conference of PhD. Students of FAFR and FBFS“, 10. November 2016. SUA : Nitra. s. 20, ISBN 978-80-552-1570-9 |
AFH | HALO, M. - MLYNEKOVÁ, E. - HORNÁ, M.: Slovak breeds of horses. In The 5th International Conference “Animal Biotechology”. Slovak Journal of Animal Science, Vol. 50, 2017, No. 4, p. 162, ISSN 1337-9984 |
BDF | MARGETÍN, M. - PETROVIČ, M. - MIHÁLYOVÁ, A.: Rastové schopnosti kozičiek a capkov búrskych kôz do dostavu a po odstave. In Chov oviec a kôz, roč. 36, 2016, č. 3, s. 36-38, ISSN 1336-4715 |
BFA | RUŠINOVÁ, M. - STRAPÁK, P. - STRAPÁKOVÁ, E. - KOMOVÁ, P.: Influence of estrus to changes in the rumination and locomotion activity of heifers and dairy cows. In VIIth International Scientific Symposium for Young Scientists, PhD Student and Students of Agricultural Colleges, 15.-17.9.2016, UTP:Bydgoszcz, Poland, p. 116 |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).