Podpora teoretických vedomostí a praktických zručností študentov pri výučbe predmetov Potravinárska mykológia a Mikrobiológia potravín

Basic informations

TOP PROJECT

Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Project name (Slovak): Podpora teoretických vedomostí a praktických zručností študentov pri výučbe predmetov Potravinárska mykológia a Mikrobiológia potravín

Project name (English): Support of theoretical knowledge and practical skills of students in teaching subjects Food Mycology and Food Microbiology

Start of project: 2015

End of project: 2017

Condition of project: Ukončený

Project number: 015SPU-4/2015

Project leader: prof. Ing. Dana Tančinová, PhD.

University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Department: Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Primárnym cieľom projektu bola príprava nových učebných textov Mikrobiológia potravín a Potravinárska mykológia, úprava sylabov pre predmet Potravinárska mykológia. Ďalej sme rozšírili zbierku vláknitých mikroskopických húb o nové izoláty, ktoré sú a budú využívané pri vedeckej práci riešiteľov projektu, ale aj pri riešení záverečných prác študentov na všetkých stupňoch vysokoškolského štúdia. Zmodernizovali sme prístrojové  vybavenie (mikroskopy, digestor, pipety a pod.) a materiálne vybavenie, ktoré slúži pri praktickej výučbe predmetov. Ďalšie publikované výstupy poskytujú najnovšie vedecké poznatky z oblasti mikrobiológie (mykológie) potravín a surovín využívaných na výrobe potravín a môžu byť využité pri vypracovávaní záverečných prác študentov na všetkých stupňoch vysokoškolského štúdia.

Description of original results of the project in English

The main objective of the project was the preparation of new teaching texts of Food Microbiology and Food Mycology and modification of syllabus for the subject Food Mycology. Further we have expanded the collection of filamentous microscopic fungi with new isolates that are and will be used in the scientific work of the project solvers, but also in solving the final works of students at all levels of university studies. We have modernized the equipment (microscopes, digestors, pipettes, etc.) and the material equipment that serves for the practical teaching of subjects. Other published outputs provide the latest scientific knowledge in the field of microbiology (mycology) of food and raw materials used in food production and can be used to develop the final work of students at all levels of university studies.

Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA

Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA Capital expenditures in €
Pumped for the entire period of the project 34 109,00 0,00

List of project outcomes for the entire solution

Publishing activity

Category code Specific output, name (ISBN, number of pages a i.)
ADN Tančinová, Dana (20%); Felšöciová, Soňa (20%); Rybárik, Ľubomír (20%); Mašková, Zuzana (20%); Císarová, Miroslava (20%): Colonization of grapes berries and cider by potential producers of patulin. 2015 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ADN Felšöciová, Soňa (20%); Tančinová, Dana (20%); Rybárik, Ľubomír (20%); Mašková, Zuzana (20%); Kačániová, Miroslava (20%): Mycobiota of Slovak wine grapes with emphasis on Aspergillus and Penicillium species in the small Carpathian area. 2015 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ADN Tančinová, Dana (20%); Mašková, Zuzana (20%); Rybárik, Ľubomír (20%); Felšöciová, Soňa (20%); Císarová, Miroslava (20%): Colonization of grapes berries by Alternaria sp. and their ability to produce mycotoxins. 2016 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ADN Císarová, Miroslava (34%); Tančinová, Dana (33%); Medo, Juraj (33%): Antifungal activity of lemon, eucalyptus, thyme, oregano, sage and lavender essential oils against Aspergillus niger and Aspergillus tubingensis isolated from grapes. 2016 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ADC Císarová, Miroslava (25%); Tančinová, Dana (25%); Medo, Juraj (25%); Kačániová, Miroslava (25%): The in vitro effect of selected essential oils on the growth and mycotoxin production of Aspergillus species. 2016 Philadelphia : Taylor & Francis, ISSN 0360-1234
ADN Kročko, Miroslav (25%); Čanigová, Margita (25%); Ducková, Viera (25%); Bučko, Ondřej (25%): Effect of spices commercial mixture with GDL on the quality of fermented dry-cured sausages. 2016 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ACB Tančinová, Dana (42%); Kačániová, Miroslava (23%); Felšöciová, Soňa (19%); Mašková, Zuzana (16%); Frančáková, Helena (0%); Dudriková, Eva (0%): Mikrobiológia potravín. 2017
ADN Michalová, Viera (50%); Tančinová, Dana (50%): Growth of microorganisms in the pre-fermentation tanks in the production of ethanol. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ADN Foltinová, Denisa (34%); Tančinová, Dana (33%); Císarová, Miroslava (33%): Influence of essential oils on the growth of aspergillus flavus. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ADN Felšöciová, Soňa (25%); Tančinová, Dana (25%); Rybárik, Ľubomír (25%); Mašková, Zuzana (25%): Mycobiota of Slovak wine grapes with emphasis on aspergillus and penicillium species in the south Slovak wine region. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ADN Tančinová, Dana (25%); Mašková, Zuzana (25%); Rybárik, Ľubomír (25%); Michalová, Viera (25%): Species of genera Botrytis, Fusarium and Rhizopus on grapes Slovakian origin. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
ABC Tančinová, Dana (20%); Rybárik, Ľubomír (20%); Medo, Juraj (20%); Mašková, Zuzana (20%); Felšöciová, Soňa (20%): Fungi isolated from surface sterilized wine grapes Slovak origin. 2016 Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016. ISBN 978-83-7996-409-3
DAI Felšöciová, Soňa. 2017. Diverzita mikromycét asociovaných s Vitis vinifera L. s dôrazom na zástupcov rodu Penicillium. Habilitačná práca. SPU v Nitre.
DAI Císarová, Miroslava (100%); Tančinová, Dana (0%): Inhibícia rastu mikroskopických húb v potravinách prírodnými látkami. 2016
AAB Císarová, Miroslava; Tančinová, Dana. 2017. Inhibícia rastu aflatoxinogénnych kmeňov rodu Aspergillus rastlinnými silicami. Nitra : SPU Nitra, 140 s. ISBN 978-80-552-1732-1

Replications

Category Name Specific name
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Božik, M., Císarová, M., Tančinová, D., Kouřimská, L., Hleba, L., Klouček, P. 2017. Selected Essential Oil Vapours Inhibit Growth of Aspergillus spp. in Oats with Improved Consumer Acceptability. Industrial Crops and Products v, ol. 98 (April 2017): 146–152. doi:10.1016/j.indcrop.2016.11.044.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Cisarová M., Tančinová D., Medo J., Kačániová M. 2016. The in vitro effect of selected essential oils on the growth and mycotoxin production of Aspergillus species. Journal of Environmental Science and Health - Part B Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes, 51 (10) , pp. 668-674.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Ogorek R., Dylag M., Kozak B., Visnovska Z., Tancinova D., Lejman A. 2016. Fungi isolated and quantified from bat guano and air in Harmanecká and Driny Caves (Slovakia). In Journal of Cave and Karst Studies, 78 (1) , pp. 41-49.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Cisarova M., Tancinova D., Medo J. 2016. Antifungal activity of lemon, eucalyptus, thyme, oregano, sage and lavender essential oils against aspergillus niger and aspergillus tubingensis isolated from grapes. In Potravinarstvo, 10 (1) , pp. 83-88.
2 - citácie v domácich publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Tancinova D., Felsociova S., Rybarik L., Maskova Z., Cisarova M. 2015. Colonization of grapes berries and cider by potential producers of patulin. In Potravinarstvo, 9 (1) , pp. 138-142.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Tancinova D., Mokry M., Barborakova Z., Maskova Z. 2014. Mycobiota of spices and aromatic herbs. In Potravinarstvo, 8 (1) , pp. 172-177.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Idriss S.E., Tancin V., Foltys V., Kirchnerova K., Tancinova D., Vrskova M.2013. Relationship between mastitis causative pathogens and somatic cell counts in milk of dairy cows. In Potravinarstvo, 7 (1) , pp. 207-212.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Dovicicova M., Tancinova D., Labuda R., Sulyok M.2012. Aspergillus parasiticus from wheat grain of slovak origin and its toxigenic potency. In Czech Journal of Food Sciences, 30 (5) , pp. 483-487.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Tancinova D., Labuda R. 2009. Fungi on wheat bran and their toxinogenity. In Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 16 (2) , pp. 325-331.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Labuda R., Piovarciova Z., Tancinova D. 2008. Sensitivity of the Alternaria infectoria species-group 1 to cycloheximide. In Letters in Applied Microbiology, 46 (6) , pp. 673-675.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Labuda R., Tancinova D. 2006. Fungi recovered from slovakian poultry feed mixtures and their toxinogenity. In Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 13 (2) , pp. 193-200.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Labuda R., Parich A., Berthiller F., Tancinova D. 2005. Incidence of trichothecenes and zearalenone in poultry feed mixtures from Slovakia. In International Journal of Food Microbiology, 105 (1) , pp. 19-25.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Labuda R., Parich A., Vekiru E., Tancinova D. 2005. Incidence of fumonisins, moniliformin and Fusarium species in poultry feed mixtures from Slovakia. In Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 12 (1) , pp. 81-86.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Labuda R., Krivanek L L., Tancinova D., Mateova S., Hrubcova S. 2005. Mycological survey of ripped service tree fruits (Sorbus domestica L.) with an emphasis on toxinogenic fungiInternational. In Journal of Food Microbiology, 99 (2) , pp. 215-223.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Labuda R., Tancinova D. 2003. Eupenicillium ochrosalmoneum, a rare species isolated from a pig feed mixture in Slovakia. In Biologia - Section Cellular and Molecular Biology, 58 (6) , pp. 1123-1126.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Labuda R., Tancinova D., Hudec K. 2003. Identification and enumeration of Fusarium species in poultry feed mixtures from Slovakia. In Annals of Agriculture and Environmental Medicine, 10 (1) , pp. 61-66.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Tancinova D., Kacaniova M., Javorekova S. 2001. Natural occurrence of fungi in feeding wheat after harvest and during storage in the agricultural farm facilities. In Biologia, 56 (3) , pp. 247-250.

Final evaluation of the commission KEGA

Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).

Filter

Filter