Podpora teoretických vedomostí a praktických zručností študentov pri výučbe predmetov Potravinárska mykológia a Mikrobiológia potravín
Základné informácie
TOP PROJEKT
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Podpora teoretických vedomostí a praktických zručností študentov pri výučbe predmetov Potravinárska mykológia a Mikrobiológia potravín
Názov projektu (anglický): Support of theoretical knowledge and practical skills of students in teaching subjects Food Mycology and Food Microbiology
Začiatok riešenia projektu: 2015
Koniec riešenia projektu: 2017
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 015SPU-4/2015
Vedúci projektu: prof. Ing. Dana Tančinová, PhD.
Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Primárnym cieľom projektu bola príprava nových učebných textov Mikrobiológia potravín a Potravinárska mykológia, úprava sylabov pre predmet Potravinárska mykológia. Ďalej sme rozšírili zbierku vláknitých mikroskopických húb o nové izoláty, ktoré sú a budú využívané pri vedeckej práci riešiteľov projektu, ale aj pri riešení záverečných prác študentov na všetkých stupňoch vysokoškolského štúdia. Zmodernizovali sme prístrojové vybavenie (mikroskopy, digestor, pipety a pod.) a materiálne vybavenie, ktoré slúži pri praktickej výučbe predmetov. Ďalšie publikované výstupy poskytujú najnovšie vedecké poznatky z oblasti mikrobiológie (mykológie) potravín a surovín využívaných na výrobe potravín a môžu byť využité pri vypracovávaní záverečných prác študentov na všetkých stupňoch vysokoškolského štúdia.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
The main objective of the project was the preparation of new teaching texts of Food Microbiology and Food Mycology and modification of syllabus for the subject Food Mycology. Further we have expanded the collection of filamentous microscopic fungi with new isolates that are and will be used in the scientific work of the project solvers, but also in solving the final works of students at all levels of university studies. We have modernized the equipment (microscopes, digestors, pipettes, etc.) and the material equipment that serves for the practical teaching of subjects. Other published outputs provide the latest scientific knowledge in the field of microbiology (mycology) of food and raw materials used in food production and can be used to develop the final work of students at all levels of university studies.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 34 109,00 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
ADN | Tančinová, Dana (20%); Felšöciová, Soňa (20%); Rybárik, Ľubomír (20%); Mašková, Zuzana (20%); Císarová, Miroslava (20%): Colonization of grapes berries and cider by potential producers of patulin. 2015 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ADN | Felšöciová, Soňa (20%); Tančinová, Dana (20%); Rybárik, Ľubomír (20%); Mašková, Zuzana (20%); Kačániová, Miroslava (20%): Mycobiota of Slovak wine grapes with emphasis on Aspergillus and Penicillium species in the small Carpathian area. 2015 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ADN | Tančinová, Dana (20%); Mašková, Zuzana (20%); Rybárik, Ľubomír (20%); Felšöciová, Soňa (20%); Císarová, Miroslava (20%): Colonization of grapes berries by Alternaria sp. and their ability to produce mycotoxins. 2016 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ADN | Císarová, Miroslava (34%); Tančinová, Dana (33%); Medo, Juraj (33%): Antifungal activity of lemon, eucalyptus, thyme, oregano, sage and lavender essential oils against Aspergillus niger and Aspergillus tubingensis isolated from grapes. 2016 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ADC | Císarová, Miroslava (25%); Tančinová, Dana (25%); Medo, Juraj (25%); Kačániová, Miroslava (25%): The in vitro effect of selected essential oils on the growth and mycotoxin production of Aspergillus species. 2016 Philadelphia : Taylor & Francis, ISSN 0360-1234 |
ADN | Kročko, Miroslav (25%); Čanigová, Margita (25%); Ducková, Viera (25%); Bučko, Ondřej (25%): Effect of spices commercial mixture with GDL on the quality of fermented dry-cured sausages. 2016 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ACB | Tančinová, Dana (42%); Kačániová, Miroslava (23%); Felšöciová, Soňa (19%); Mašková, Zuzana (16%); Frančáková, Helena (0%); Dudriková, Eva (0%): Mikrobiológia potravín. 2017 |
ADN | Michalová, Viera (50%); Tančinová, Dana (50%): Growth of microorganisms in the pre-fermentation tanks in the production of ethanol. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ADN | Foltinová, Denisa (34%); Tančinová, Dana (33%); Císarová, Miroslava (33%): Influence of essential oils on the growth of aspergillus flavus. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ADN | Felšöciová, Soňa (25%); Tančinová, Dana (25%); Rybárik, Ľubomír (25%); Mašková, Zuzana (25%): Mycobiota of Slovak wine grapes with emphasis on aspergillus and penicillium species in the south Slovak wine region. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ADN | Tančinová, Dana (25%); Mašková, Zuzana (25%); Rybárik, Ľubomír (25%); Michalová, Viera (25%): Species of genera Botrytis, Fusarium and Rhizopus on grapes Slovakian origin. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
ABC | Tančinová, Dana (20%); Rybárik, Ľubomír (20%); Medo, Juraj (20%); Mašková, Zuzana (20%); Felšöciová, Soňa (20%): Fungi isolated from surface sterilized wine grapes Slovak origin. 2016 Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016. ISBN 978-83-7996-409-3 |
DAI | Felšöciová, Soňa. 2017. Diverzita mikromycét asociovaných s Vitis vinifera L. s dôrazom na zástupcov rodu Penicillium. Habilitačná práca. SPU v Nitre. |
DAI | Císarová, Miroslava (100%); Tančinová, Dana (0%): Inhibícia rastu mikroskopických húb v potravinách prírodnými látkami. 2016 |
AAB | Císarová, Miroslava; Tančinová, Dana. 2017. Inhibícia rastu aflatoxinogénnych kmeňov rodu Aspergillus rastlinnými silicami. Nitra : SPU Nitra, 140 s. ISBN 978-80-552-1732-1 |
Ohlasy
Názov kategórie | Konkrétny názov |
---|---|
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Božik, M., Císarová, M., Tančinová, D., Kouřimská, L., Hleba, L., Klouček, P. 2017. Selected Essential Oil Vapours Inhibit Growth of Aspergillus spp. in Oats with Improved Consumer Acceptability. Industrial Crops and Products v, ol. 98 (April 2017): 146–152. doi:10.1016/j.indcrop.2016.11.044. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Cisarová M., Tančinová D., Medo J., Kačániová M. 2016. The in vitro effect of selected essential oils on the growth and mycotoxin production of Aspergillus species. Journal of Environmental Science and Health - Part B Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes, 51 (10) , pp. 668-674. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Ogorek R., Dylag M., Kozak B., Visnovska Z., Tancinova D., Lejman A. 2016. Fungi isolated and quantified from bat guano and air in Harmanecká and Driny Caves (Slovakia). In Journal of Cave and Karst Studies, 78 (1) , pp. 41-49. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Cisarova M., Tancinova D., Medo J. 2016. Antifungal activity of lemon, eucalyptus, thyme, oregano, sage and lavender essential oils against aspergillus niger and aspergillus tubingensis isolated from grapes. In Potravinarstvo, 10 (1) , pp. 83-88. |
2 - citácie v domácich publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Tancinova D., Felsociova S., Rybarik L., Maskova Z., Cisarova M. 2015. Colonization of grapes berries and cider by potential producers of patulin. In Potravinarstvo, 9 (1) , pp. 138-142. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Tancinova D., Mokry M., Barborakova Z., Maskova Z. 2014. Mycobiota of spices and aromatic herbs. In Potravinarstvo, 8 (1) , pp. 172-177. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Idriss S.E., Tancin V., Foltys V., Kirchnerova K., Tancinova D., Vrskova M.2013. Relationship between mastitis causative pathogens and somatic cell counts in milk of dairy cows. In Potravinarstvo, 7 (1) , pp. 207-212. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Dovicicova M., Tancinova D., Labuda R., Sulyok M.2012. Aspergillus parasiticus from wheat grain of slovak origin and its toxigenic potency. In Czech Journal of Food Sciences, 30 (5) , pp. 483-487. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Tancinova D., Labuda R. 2009. Fungi on wheat bran and their toxinogenity. In Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 16 (2) , pp. 325-331. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Labuda R., Piovarciova Z., Tancinova D. 2008. Sensitivity of the Alternaria infectoria species-group 1 to cycloheximide. In Letters in Applied Microbiology, 46 (6) , pp. 673-675. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Labuda R., Tancinova D. 2006. Fungi recovered from slovakian poultry feed mixtures and their toxinogenity. In Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 13 (2) , pp. 193-200. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Labuda R., Parich A., Berthiller F., Tancinova D. 2005. Incidence of trichothecenes and zearalenone in poultry feed mixtures from Slovakia. In International Journal of Food Microbiology, 105 (1) , pp. 19-25. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Labuda R., Parich A., Vekiru E., Tancinova D. 2005. Incidence of fumonisins, moniliformin and Fusarium species in poultry feed mixtures from Slovakia. In Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 12 (1) , pp. 81-86. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Labuda R., Krivanek L L., Tancinova D., Mateova S., Hrubcova S. 2005. Mycological survey of ripped service tree fruits (Sorbus domestica L.) with an emphasis on toxinogenic fungiInternational. In Journal of Food Microbiology, 99 (2) , pp. 215-223. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Labuda R., Tancinova D. 2003. Eupenicillium ochrosalmoneum, a rare species isolated from a pig feed mixture in Slovakia. In Biologia - Section Cellular and Molecular Biology, 58 (6) , pp. 1123-1126. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Labuda R., Tancinova D., Hudec K. 2003. Identification and enumeration of Fusarium species in poultry feed mixtures from Slovakia. In Annals of Agriculture and Environmental Medicine, 10 (1) , pp. 61-66. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Tancinova D., Kacaniova M., Javorekova S. 2001. Natural occurrence of fungi in feeding wheat after harvest and during storage in the agricultural farm facilities. In Biologia, 56 (3) , pp. 247-250. |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).