Tvorba multimediálnej učebnice štátnicového predmetu Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu
Basic informations
Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Project name (Slovak): Tvorba multimediálnej učebnice štátnicového predmetu Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu
Project name (English): Development of a multimedia book for the subject Evaluation of raw material and food products of plant origin
Start of project: 2011
End of project: 2013
Condition of project: Ukončený
Project number: 015SPU-4/2011
Project leader: prof. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.
University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Department: Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
V rámci riešenia projektu bola pripravená vysokoškolská učebnica Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu, ktorá z odborného pohľadu sumarizuje najnovšie ucelené poznatky v oblasti kvality surovín a potravín. Z hľadiska zamerania je rozdelená na dve kľúčové časti (všeobecnú časť a komoditnú časť). Vo všeobecnej časti sú uvedené a definované najdôležitejšie pojmy súvisiace so surovinami a potravinami rastlinného pôvodu, vrátane ich zložiek a ich významu a vplyvu na kvalitu. Komoditná časť je členená podľa najdôležitejších skupín rastlinných surovín, a okrem charakteristiky týchto surovín, ich anatomickej stavby a chemického zloženia, sú v učebnici uvedené požiadavky na ich kvalitu, spôsoby posudzovania ich kvality a možnosti ich využitia, prípadne technológie ich spracovania na finálne produkty - potraviny. Vysokoškolskú učebnicu dopĺňa výkladový slovník najdôležitejších pojmov súvisiacich s problematikou hodnotenia kvality surovín a potravín rastlinného pôvodu a prekladový slovník najčastejšie sa vyskytujúcich odborných termínov súvisiacich s problematikou v slovenskom, českom, anglickom a nemeckom jazyku. Výkladový a prekladový slovník študentom významne uľahčia štúdium odbornej cudzojazyčnej literatúry. Výučbu predmetu Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu okrem učebnice a výkladového a prekladového slovníka dopĺňajú upravené prednášky týkajúce sa nosných tém predmetu, pripravené v power pointe, doplnené aj pre študentov externého štúdia, resp. študentov dištančného vzdelávania (videoprojekcie, schémy, krátke filmy) a rovnako pripravené praktické cvičenia pre vybrané (nosné) témy pripravené vo forme CD nosiča.
Description of original results of the project in English
In the framework of the project the university textbook "Evaluation of raw materials and foodstuffs of plant origin, which from a professional perspective summarizes recent comprehensive knowledge in the area of the quality of raw materials and foodstuffs, was prepared. In terms of topics, it is divided into two key parts (general part and the commodity section). In the general section the most important terms related to raw materials and foodstuffs of plant origin are listed and defined, including their components and their importance and impact on quality. Commodity section is structured according to the most important groups of plant raw materials. Apart from the characteristics of these materials, their anatomical and chemical composition the textbook presents the requirements for their quality, methods of assessing their quality and how to use them, or in some cases the technology of their processing into the final products - food. College textbook is accompanied by a glossary of the most important terms related to the issue of quality assessment of raw materials and foodstuffs of plant origin and by a translating dictionary of frequently encountered technical terms related to the topic in Slovak, Czech, English and German languages. Monolingual and translating dictionaries will help students to research the foreign literature. Apart from the textbook and dictionaries the students of the subject "Evaluation of raw materials and foodstuffs of plant origin" have at their disposal updated lectures on the main themes in power point, available also for students of external and distant learning (videos, diagrams, short films) as well as practical exercises on selected topics on a CD.
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA | Capital expenditures in € | |
---|---|---|
Drawn in year 2011 | 3 032,19 | 0,00 |
Drawn in year 2012 | 10 967,30 | 0,00 |
Drawn in year 2013 | 8 283,53 | 0,00 |
Pumped for the entire period of the project | 22 283,02 | 0,00 |
List of project outcomes for the entire solution
Publishing activity
Category code | Specific output, name (ISBN, number of pages a i.) |
---|---|
ACC | Quality control of herbal medicines and relates. 2011. p. 39-62. ISBN 978-953-307-682-9 |
ABC | Cadmium and lesd influence on polyphenols content and antioxidant activity of proso-millet. Safety in food production chain. 2011. p. 93-101. ISBN 978-83-7717-071-7 |
ADC | Bioactive compounds in different plant of various buckwheat cultivars. Cereal research communication 39(3), p.436-444, 2011 |
ADE | Addition of non bakery raw material and its influence on bread, hygienic and nutritive cvality. International scientific publication: Ecology and safety, 2011, vol.5, part.2, p. 167-176. ISBN 1313-2563 |
ADF | Effect of rutin consumed bread on blood parameters of volunteers. Acta fytotechnica and zootechnica, 2011, p.35-39. ISSN 1335-258X |
AAB | Obilniny - významný zdroj antioxidačných látok, 2012. ISBN 978-80-552-0857-2 |
AAB | Význam dormancie jačmeňa sladovníckeho na kvalitatívne parametre sladu, ISBN 978-80-552-0730-8 |
ADC | Germination index as an indicator of malting potential, Czech journal of food sciences, 2012, vol. 30, no.4, p.377-384, ISSN 1212-1800 |
ADF | Legumes - the alternative raw materials for bread production, Journal of microbiology, biotechnology and food science. 2012(1), p.876-886 |
ADF | Changes of carbohydrates complex influenced by the storage time, Journal of microbiology, biotechnology and food science. 2012(1) p.446-454 |
ADF | The occurrence of micromycetes in the bread samples and their potential ability produce mycotoxins. Journal of microbiology, biotechnology and food science. 2012(1), p. 813-818 |
BCI | Skladovanie rastlinných produktov, ISBN 978-80-552-0853-4 |
AEC | Benefits and risks of cereal products enriched with functional ingredients, Xenobiotics. Soil, Food and human health interactions, 2012, p. 292-303. ISBN 978-83-7338-785-0 |
AEC | Benefits and risks of raw materials and fermented beverages containing functional compounds. Xenobiotics. Soil, Food and human health interactions, 2012, p.313-322. ISBN 978-83-7338-785-0 |
AEC | Benefits and risks of apple juices enriched with herbal extracts. Xenobiotics. Soil, Food and human health interactions, 2012, p. 304-312. ISBN 978-83-7338-785-0 |
ADF | Antioxidant activity of milling fractions of selected cereals. Nova Biotechnologica et Chemica, roc. 11, 2012, c.1, s. 45-46. ISSN 1338-6905 |
ADF | Molecular properties of selected polysaccharides determined by sec chromatography and their impact on water absorption of wheat flour. Potravinárstvo, 2012(1), p. 42-44. ISSN 1337-0960 |
AFG | Effect of adition naked barley on the basic parameters of flour mixtures. In Human-Nutrition-Environment. Rzeszów: University of Rzeszow, 2012, s. 15-17 |
AFD | Charakteristika mlynsko-pekárskych ukazovateľov vybraných slovenských a srbských odrôd Triticum aestivum L. dopestovaných v roku 2011. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s.274-280, ISBN 978-80-970552-6-4 |
AFD | Porovnanie rozdielnych prístupov spracovania dát pri hodnotení vybraných produktov a analýza výkonu panela. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s. 319-323, ISBN 978-80-970552-6-4 |
AFD | Vplyv prídavku jačmeňa nahého na amylolytickú aktivitu enzýmov a základné parametre v múčnych zmesiach: Addition of naked barley influencing on the amylolytic enzyme activity and the basic parameters of flour mixtures. In VI. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou. Nitra. 2012. s. 140-144, ISBN 978-80-552-787-2 |
AFD | Vplyv prídavku jačmeňa nahého na technologickú kvalitu pšeničného cesta. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s. 294-299. ISBN 978-80-970552-6-4 |
AFD | Využitie mrazenia v pekárstve. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s. 53-56. ISBN 978-80-970552-6-4 |
ADF | About food additives as important part of functional food. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013: 2 (2) p. 2227-2237. ISSN 1338-5178 |
ADF | Antioxidant activity of selected plant products. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p. 1692-1703. ISSN 1338-5178 |
AEG | Buckwheat enriched bread production and its nutritional benefits. In Annals of Nutrition & Metabolism. 2013: 63 (1/2), p. 1718. ISSN 0250-6807 |
ADF | Carbohydrates in varieties of stored potatoes and influence of storage on quality of fried products. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p.1744-1753. ISSN 1338-5178 |
ADC | Cultivar influence on total polyphenol and rutin contents and total antioxidant capacity in buckwheat, amaranth and quinoa seeds. In Czech journal of food sciences. Vol. 31, no.6 (2013), s.589-595. ISSN 1212-1800 |
ADF | Determination of primary metabolites in cereal milling fractions. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013(2) p.113-117 |
ADF | Effect of kieselguhr filtration on optical properties of beer. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p.2149-2157. ISSN 1338-5178 |
ADE | Food additives as important part of functional food. In International Research Journal of Biological Sciences. Vol. 2, no. 4 (2013), s. 74-86. ISSN 2278-3202 |
ADF | Chemical, physical and sensory analysis of activity different yeast species on identical substrate in wine production. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p.1808-1818. ISSN 1338-5178 |
ADF | Influence of long lasting freezing to baking quality. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p.. 3, s.223-225 |
AEG | Influence of moderate red wine consumption in the prevention of cardiovascular diseases and metabolic syndrome. In Annals of Nutrition & Metabolism. Vol. 63, suppl. 1 (2013), p.1720. ISSN 0250-6807 |
AFG | Podstawowe skladniki ziarna wybranych gatunków zbóź i ich znaczenie dla przemyslu spoźywczego. In Innowacyjność w nauce o źywności i źywieniu. Kraków: Uniwersytet Rolniczy, 2013, ISBN 978-83-937001-0-3 |
AFD | Porovnanie antioxidačnej aktivity sušených a čerstvých bylín a korenín = Comparison of antioxidant activity of dried and fresh herbs and spices. In Bezpečnosť a kontrola potravín: (zborník prác z X. medzinárodnej vedeckej konferencie), Smolenice, 21. - 22. marec 2013. 1. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2013, s. 141-145. ISBN 978-80-552-0992-0 |
AFD | Stanovenie vplyvu antioxidačnej aktivity na organoleptické vlastnosti zeleného čaju. In Kvalita a bezpečnosť potravín 2013. Žilina. 2013. ISBN 978-80-85348-83-5 |
AFC | The effect of antioxidant activity on sensory properties of unfermented tea. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. s. 1-8. ISBN 978-5-9904439-1-4 |
AFC | The importance and influence of inulin addition on the qualitative parameters of flour mixtures. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. s. 46-51. ISBN 978-5-9904439-1-4 |
AFD | Vplyv fyzikálno-chemických vlastností vstupných surovín pri výrobe nealkoholických nápojov a ich vzťah k organoleptickým vlastnostiam = Effect of physico-chemical properties of the inputs in the production of non-alcoholic beverages and their relationship to the organoleptic properties. In Bezpečnosť a kontrola potravín: (zborník prác z X. medzinárodnej vedeckej konferencie), Smolenice, 21.- 22. marec 2013. 1. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2013, s.172-178. ISBN 978-80-552-0992-0 |
AEG | Yeast Saccharomyces cerevisiae as a source of zinc and magnesium and potential supplement in nutrition. In Annals of Nutrition & Metabolism. Vol. 63, suppl. 1 (2013), p.1543. ISSN 0250-6807 |
ADF | Effect of temperature on the process of beer primary fermentation. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2013. Vol. 2, p.1791-1799. ISSN 1338-5178 |
ADF | Water hardness as an important parameter of pH. In Journal of Microbiology, Biotechnolofy and Food Sciences 2013, Vol. 2, p.2043-2051. ISSN 1338-5178 |
BEF | Quality of durable cookies enriched with naked barley. In Applied natural sciences 2013, Trnava. 2013. p.220-224. ISBN 978-80-8105-502-7 |
BEF | Pseudocereals - important source of bioactive compouds. In Applied natural sciences 2013, Trnava. 2013. p.153-157. ISBN 978-80-8105-502-7 |
AFH | Využitie mrazenia v pekárskom priemysle. In VII. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou: XI. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou: zborník abstraktov, 23. apríl 2013 FBP SPU Nitra. Nitra. 2013. ISBN 978-80-552-1010-0 |
AFH | Vplyv prídavku Láskavca (Amaranthus sp.) na technologickú kvalitu bochníkov počas mraziarenského skladovania. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2013, s.109. ISBN 978-80-970552-8-8 |
ADF | Instability of quality white and red wines without a geographical indication marketed in commercial chains. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences.2013:2 p. 2005-2015 ISSN 1338-5178. |
AFC | Control of effectivity of selected disinfectants in vario. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. p. 9-15. ISBN 978-5-9904439-1-4 |
AFC | Notification analysis of exceeded limits in dioxins and dioxin-like PCB´s in food and feed according to annual rasff reports for the period 2005-2009. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. p.16-22. ISBN 978-5-9904439-1-4. |
AFC | Marginal methods of sensory evaluation of food. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. s. 52-61. ISBN 978-5-9904439-1-4. |
AFD | Vývoj systému na hodnotenie kvality dopekaného pečiva. In: Kvalita a bezpečnosť potravín 2013. 1. vyd. Žilina: MASM, 2013, p. 17. ISBN 978-80-85348-83-5.. |
AFD | Sledovanie preferencií detskej výživy probandov školského a predškolského veku pomocou senzorickej analýzy. In: Kvalita a bezpečnosť potravín 2013, 1. vyd.ISBN 978-80-85348-83-5. Žilina: MASM, 2013 (6) s. |
ADM | Sensomaker: A tool for sensorial characterization of food products = Sensomaker: Uma ferramenta para caracterizacao sensorial de produtos alimentícios. In: Ciencia e Agrotecnologia. ISSN 21413-7054. Vol. 37, no. 3 (2013), p.199-201 |
ADN | Perception of basic tastes and threshold sensivity during testing of selected judges. In: Potravinárstvo. Vol. 7, no. 1 (2013), s. 12-17. ISSN 1337-0960 |
ADN | Quality and availability of organic foods by slovak consumers. Online 1337-0960 Potravinárstvo Nitrianske Hrnčiarovce: Združenie HACCP Consulting Vol.7, no. 1 (2013), p.146-150. ISSN 1337-0960 |
AFH | Antioxidant activity of selected pseudocereals. In VI. vedecká konferencia Mladí vedci - Bezpečnosť potravinového reťazca. Zborník abstraktov, Bratislava. 2013. s.55. ISBN 978-80-970552-8-8. |
AFH | Effect of naked barley on quality of cookies. In VI. vedecká konferencia Mladí vedci - Bezpečnosť potravinového reťazca. Zborník abstraktov, Bratislava. 2013. s. 101. ISBN 978-80-970552-8-8 |
AFD | Changes of barley technological quality influenced by locality. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s. 262-265. ISBN 978-80-970552-6-4 |
AEC | Evaluation of new varieties of summer wheat Triticum aestivum L. considering selected parametres of technological quality. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Science: scinetifical journal. Nitra. 2012 (2) p.1281-1292 |
AFG | Rheological parameters of dough with inulin addition and effect on bread quality, 2013 |
ADN | Process of abtaining of sugar from sugar beet and influence on its quality. Potravinárstvo, 2011 (5), p. 1-4, ISSN 1338-0230 |
Replications
Category Name | Specific name |
---|---|
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Bioactive compounds in different plant parts of various buckwheat cultivars. Cereal research communications 39 (3), p. 436-444. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Bioactive compounds in different plant parts of various buckwheat cultivars. Cereals research communications 39 (3), p.436-444 |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Legumes – the alternative raw materials for bread production. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2012 (1), p. 876-886. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Legumes - the alternative raw materials for bread production. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2012 (1), p.876-886 |
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch | Antioxidant activity of milling fractions of selected cereals. Nova Biotechnologica, vol. 11, 2012, no. 1, p. 45-56. ISSN 1338-6905. |
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch | Význam dormancie jačmeňa sladovníckeho na kvalitatívne parametre sladu, ISBN:978-80-552-0730-8 |
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch | Benefits and risks of apple juices enriched with herbal extracts. Xwnobiotics. 2012, p.304-312. ISBN 978-83-7338-785-0 |
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch | Benefits and risks of apple juices enriched with herbal extracts. Xenobiotics. 2012, p. 304-312. ISBN 978-83-7338-785-0 |
Other outcomes (eg e-learning, websites, virtual laboratory, training, courses, workshops and the like.)
Output name | Description of output | Link |
---|---|---|
Akreditovaný vzdelávací program ďalšieho vzdelávania: "Sladovníctvo a pivovarníctvo" | Išlo o špecializovaný kurz realizovaný riešiteľským pracoviskom v rozsahu 30 hodín výučby v predmetovej skladbe: požiadavky na technologickú kvalitu sladovnícko-pivovarníckych surovín, technológií výroby základných typov piva a mikrobiológiu piva, sanitáciu a uplatňovanie HACCP v pivovarníctve. Kurz bol ukončený záverečnou skúškou a odovzdaním osvedčenia | link je otvorený len v čase prípravy a realizácie vzdelávania |
Final evaluation of the commission KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).