Tvorba multimediálnej učebnice štátnicového predmetu Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Tvorba multimediálnej učebnice štátnicového predmetu Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu

Názov projektu (anglický): Development of a multimedia book for the subject Evaluation of raw material and food products of plant origin

Začiatok riešenia projektu: 2011

Koniec riešenia projektu: 2013

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 015SPU-4/2011

Vedúci projektu: prof. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.

Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

V rámci riešenia projektu bola pripravená vysokoškolská učebnica Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu, ktorá z odborného pohľadu sumarizuje najnovšie ucelené poznatky v oblasti kvality surovín a potravín. Z hľadiska zamerania je rozdelená na dve kľúčové časti (všeobecnú časť a komoditnú časť). Vo všeobecnej časti sú uvedené a definované najdôležitejšie pojmy  súvisiace so surovinami a potravinami rastlinného pôvodu, vrátane ich zložiek a ich významu a vplyvu na kvalitu. Komoditná časť je členená podľa najdôležitejších skupín rastlinných surovín, a okrem charakteristiky týchto surovín, ich anatomickej stavby a chemického zloženia, sú v učebnici uvedené požiadavky na ich kvalitu, spôsoby posudzovania ich kvality a možnosti ich využitia, prípadne technológie ich spracovania na finálne produkty - potraviny. Vysokoškolskú učebnicu dopĺňa výkladový slovník najdôležitejších pojmov súvisiacich s problematikou hodnotenia kvality surovín a potravín rastlinného pôvodu a prekladový slovník najčastejšie sa vyskytujúcich odborných termínov súvisiacich s problematikou v slovenskom, českom, anglickom a nemeckom jazyku. Výkladový a prekladový slovník študentom významne uľahčia štúdium odbornej cudzojazyčnej literatúry. Výučbu predmetu Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu okrem učebnice a výkladového a prekladového slovníka dopĺňajú upravené prednášky týkajúce sa nosných tém predmetu, pripravené v power pointe, doplnené aj pre študentov externého štúdia, resp. študentov dištančného vzdelávania (videoprojekcie, schémy, krátke filmy) a rovnako pripravené praktické cvičenia pre vybrané (nosné) témy pripravené vo forme CD nosiča.

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

In the framework of the project the university textbook "Evaluation of raw materials and foodstuffs of plant origin, which from a professional perspective summarizes recent comprehensive knowledge in the area of the quality of raw materials and foodstuffs, was prepared. In terms of topics, it is divided into two key parts (general part and the commodity section). In the general section the most important terms related to raw materials and foodstuffs of plant origin are listed and defined, including their components and their importance and impact on quality. Commodity section is structured according to the most important groups of plant raw materials. Apart from the characteristics of these materials, their anatomical and chemical composition the textbook presents the requirements for their quality, methods of assessing their quality and how to use them, or in some cases the technology of their processing into the final products - food. College textbook is accompanied by a glossary of the most important terms related to the issue of quality assessment of raw materials and foodstuffs of plant origin and by a translating dictionary of frequently encountered technical terms related to the topic in Slovak, Czech, English and German languages. Monolingual and translating dictionaries will help students to research the foreign literature. Apart from the textbook and dictionaries the students of the subject "Evaluation of raw materials and foodstuffs of plant origin" have at their disposal updated lectures on the main themes in power point, available also for students of external and distant learning (videos, diagrams, short films) as well as practical exercises on selected topics on a CD.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2011 3 032,19 0,00
Čerpané v roku 2012 10 967,30 0,00
Čerpané v roku 2013 8 283,53 0,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 22 283,02 0,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
ACC Quality control of herbal medicines and relates. 2011. p. 39-62. ISBN 978-953-307-682-9
ABC Cadmium and lesd influence on polyphenols content and antioxidant activity of proso-millet. Safety in food production chain. 2011. p. 93-101. ISBN 978-83-7717-071-7
ADC Bioactive compounds in different plant of various buckwheat cultivars. Cereal research communication 39(3), p.436-444, 2011
ADE Addition of non bakery raw material and its influence on bread, hygienic and nutritive cvality. International scientific publication: Ecology and safety, 2011, vol.5, part.2, p. 167-176. ISBN 1313-2563
ADF Effect of rutin consumed bread on blood parameters of volunteers. Acta fytotechnica and zootechnica, 2011, p.35-39. ISSN 1335-258X
AAB Obilniny - významný zdroj antioxidačných látok, 2012. ISBN 978-80-552-0857-2
AAB Význam dormancie jačmeňa sladovníckeho na kvalitatívne parametre sladu, ISBN 978-80-552-0730-8
ADC Germination index as an indicator of malting potential, Czech journal of food sciences, 2012, vol. 30, no.4, p.377-384, ISSN 1212-1800
ADF Legumes - the alternative raw materials for bread production, Journal of microbiology, biotechnology and food science. 2012(1), p.876-886
ADF Changes of carbohydrates complex influenced by the storage time, Journal of microbiology, biotechnology and food science. 2012(1) p.446-454
ADF The occurrence of micromycetes in the bread samples and their potential ability produce mycotoxins. Journal of microbiology, biotechnology and food science. 2012(1), p. 813-818
BCI Skladovanie rastlinných produktov, ISBN 978-80-552-0853-4
AEC Benefits and risks of cereal products enriched with functional ingredients, Xenobiotics. Soil, Food and human health interactions, 2012, p. 292-303. ISBN 978-83-7338-785-0
AEC Benefits and risks of raw materials and fermented beverages containing functional compounds. Xenobiotics. Soil, Food and human health interactions, 2012, p.313-322. ISBN 978-83-7338-785-0
AEC Benefits and risks of apple juices enriched with herbal extracts. Xenobiotics. Soil, Food and human health interactions, 2012, p. 304-312. ISBN 978-83-7338-785-0
ADF Antioxidant activity of milling fractions of selected cereals. Nova Biotechnologica et Chemica, roc. 11, 2012, c.1, s. 45-46. ISSN 1338-6905
ADF Molecular properties of selected polysaccharides determined by sec chromatography and their impact on water absorption of wheat flour. Potravinárstvo, 2012(1), p. 42-44. ISSN 1337-0960
AFG Effect of adition naked barley on the basic parameters of flour mixtures. In Human-Nutrition-Environment. Rzeszów: University of Rzeszow, 2012, s. 15-17
AFD Charakteristika mlynsko-pekárskych ukazovateľov vybraných slovenských a srbských odrôd Triticum aestivum L. dopestovaných v roku 2011. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s.274-280, ISBN 978-80-970552-6-4
AFD Porovnanie rozdielnych prístupov spracovania dát pri hodnotení vybraných produktov a analýza výkonu panela. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s. 319-323, ISBN 978-80-970552-6-4
AFD Vplyv prídavku jačmeňa nahého na amylolytickú aktivitu enzýmov a základné parametre v múčnych zmesiach: Addition of naked barley influencing on the amylolytic enzyme activity and the basic parameters of flour mixtures. In VI. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou. Nitra. 2012. s. 140-144, ISBN 978-80-552-787-2
AFD Vplyv prídavku jačmeňa nahého na technologickú kvalitu pšeničného cesta. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s. 294-299. ISBN 978-80-970552-6-4
AFD Využitie mrazenia v pekárstve. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s. 53-56. ISBN 978-80-970552-6-4
ADF About food additives as important part of functional food. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013: 2 (2) p. 2227-2237. ISSN 1338-5178
ADF Antioxidant activity of selected plant products. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p. 1692-1703. ISSN 1338-5178
AEG Buckwheat enriched bread production and its nutritional benefits. In Annals of Nutrition & Metabolism. 2013: 63 (1/2), p. 1718. ISSN 0250-6807
ADF Carbohydrates in varieties of stored potatoes and influence of storage on quality of fried products. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p.1744-1753. ISSN 1338-5178
ADC Cultivar influence on total polyphenol and rutin contents and total antioxidant capacity in buckwheat, amaranth and quinoa seeds. In Czech journal of food sciences. Vol. 31, no.6 (2013), s.589-595. ISSN 1212-1800
ADF Determination of primary metabolites in cereal milling fractions. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013(2) p.113-117
ADF Effect of kieselguhr filtration on optical properties of beer. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p.2149-2157. ISSN 1338-5178
ADE Food additives as important part of functional food. In International Research Journal of Biological Sciences. Vol. 2, no. 4 (2013), s. 74-86. ISSN 2278-3202
ADF Chemical, physical and sensory analysis of activity different yeast species on identical substrate in wine production. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p.1808-1818. ISSN 1338-5178
ADF Influence of long lasting freezing to baking quality. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences: scientific journal. Nitra. 2013:2 p.. 3, s.223-225
AEG Influence of moderate red wine consumption in the prevention of cardiovascular diseases and metabolic syndrome. In Annals of Nutrition & Metabolism. Vol. 63, suppl. 1 (2013), p.1720. ISSN 0250-6807
AFG Podstawowe skladniki ziarna wybranych gatunków zbóź i ich znaczenie dla przemyslu spoźywczego. In Innowacyjność w nauce o źywności i źywieniu. Kraków: Uniwersytet Rolniczy, 2013, ISBN 978-83-937001-0-3
AFD Porovnanie antioxidačnej aktivity sušených a čerstvých bylín a korenín = Comparison of antioxidant activity of dried and fresh herbs and spices. In Bezpečnosť a kontrola potravín: (zborník prác z X. medzinárodnej vedeckej konferencie), Smolenice, 21. - 22. marec 2013. 1. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2013, s. 141-145. ISBN 978-80-552-0992-0
AFD Stanovenie vplyvu antioxidačnej aktivity na organoleptické vlastnosti zeleného čaju. In Kvalita a bezpečnosť potravín 2013. Žilina. 2013. ISBN 978-80-85348-83-5
AFC The effect of antioxidant activity on sensory properties of unfermented tea. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. s. 1-8. ISBN 978-5-9904439-1-4
AFC The importance and influence of inulin addition on the qualitative parameters of flour mixtures. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. s. 46-51. ISBN 978-5-9904439-1-4
AFD Vplyv fyzikálno-chemických vlastností vstupných surovín pri výrobe nealkoholických nápojov a ich vzťah k organoleptickým vlastnostiam = Effect of physico-chemical properties of the inputs in the production of non-alcoholic beverages and their relationship to the organoleptic properties. In Bezpečnosť a kontrola potravín: (zborník prác z X. medzinárodnej vedeckej konferencie), Smolenice, 21.- 22. marec 2013. 1. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2013, s.172-178. ISBN 978-80-552-0992-0
AEG Yeast Saccharomyces cerevisiae as a source of zinc and magnesium and potential supplement in nutrition. In Annals of Nutrition & Metabolism. Vol. 63, suppl. 1 (2013), p.1543. ISSN 0250-6807
ADF Effect of temperature on the process of beer primary fermentation. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2013. Vol. 2, p.1791-1799. ISSN 1338-5178
ADF Water hardness as an important parameter of pH. In Journal of Microbiology, Biotechnolofy and Food Sciences 2013, Vol. 2, p.2043-2051. ISSN 1338-5178
BEF Quality of durable cookies enriched with naked barley. In Applied natural sciences 2013, Trnava. 2013. p.220-224. ISBN 978-80-8105-502-7
BEF Pseudocereals - important source of bioactive compouds. In Applied natural sciences 2013, Trnava. 2013. p.153-157. ISBN 978-80-8105-502-7
AFH Využitie mrazenia v pekárskom priemysle. In VII. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou: XI. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou: zborník abstraktov, 23. apríl 2013 FBP SPU Nitra. Nitra. 2013. ISBN 978-80-552-1010-0
AFH Vplyv prídavku Láskavca (Amaranthus sp.) na technologickú kvalitu bochníkov počas mraziarenského skladovania. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2013, s.109. ISBN 978-80-970552-8-8
ADF Instability of quality white and red wines without a geographical indication marketed in commercial chains. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences.2013:2 p. 2005-2015 ISSN 1338-5178.
AFC Control of effectivity of selected disinfectants in vario. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. p. 9-15. ISBN 978-5-9904439-1-4
AFC Notification analysis of exceeded limits in dioxins and dioxin-like PCB´s in food and feed according to annual rasff reports for the period 2005-2009. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. p.16-22. ISBN 978-5-9904439-1-4.
AFC Marginal methods of sensory evaluation of food. In Food safety and quality control scientifice conference. Moskva. 2013. s. 52-61. ISBN 978-5-9904439-1-4.
AFD Vývoj systému na hodnotenie kvality dopekaného pečiva. In: Kvalita a bezpečnosť potravín 2013. 1. vyd. Žilina: MASM, 2013, p. 17. ISBN 978-80-85348-83-5..
AFD Sledovanie preferencií detskej výživy probandov školského a predškolského veku pomocou senzorickej analýzy. In: Kvalita a bezpečnosť potravín 2013, 1. vyd.ISBN 978-80-85348-83-5. Žilina: MASM, 2013 (6) s.
ADM Sensomaker: A tool for sensorial characterization of food products = Sensomaker: Uma ferramenta para caracterizacao sensorial de produtos alimentícios. In: Ciencia e Agrotecnologia. ISSN 21413-7054. Vol. 37, no. 3 (2013), p.199-201
ADN Perception of basic tastes and threshold sensivity during testing of selected judges. In: Potravinárstvo. Vol. 7, no. 1 (2013), s. 12-17. ISSN 1337-0960
ADN Quality and availability of organic foods by slovak consumers. Online 1337-0960 Potravinárstvo Nitrianske Hrnčiarovce: Združenie HACCP Consulting Vol.7, no. 1 (2013), p.146-150. ISSN 1337-0960
AFH Antioxidant activity of selected pseudocereals. In VI. vedecká konferencia Mladí vedci - Bezpečnosť potravinového reťazca. Zborník abstraktov, Bratislava. 2013. s.55. ISBN 978-80-970552-8-8.
AFH Effect of naked barley on quality of cookies. In VI. vedecká konferencia Mladí vedci - Bezpečnosť potravinového reťazca. Zborník abstraktov, Bratislava. 2013. s. 101. ISBN 978-80-970552-8-8
AFD Changes of barley technological quality influenced by locality. In Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca. Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, 2012, s. 262-265. ISBN 978-80-970552-6-4
AEC Evaluation of new varieties of summer wheat Triticum aestivum L. considering selected parametres of technological quality. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Science: scinetifical journal. Nitra. 2012 (2) p.1281-1292
AFG Rheological parameters of dough with inulin addition and effect on bread quality, 2013
ADN Process of abtaining of sugar from sugar beet and influence on its quality. Potravinárstvo, 2011 (5), p. 1-4, ISSN 1338-0230

Ohlasy

Názov kategórie Konkrétny názov
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Bioactive compounds in different plant parts of various buckwheat cultivars. Cereal research communications 39 (3), p. 436-444.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Bioactive compounds in different plant parts of various buckwheat cultivars. Cereals research communications 39 (3), p.436-444
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Legumes – the alternative raw materials for bread production. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2012 (1), p. 876-886.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Legumes - the alternative raw materials for bread production. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2012 (1), p.876-886
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch Antioxidant activity of milling fractions of selected cereals. Nova Biotechnologica, vol. 11, 2012, no. 1, p. 45-56. ISSN 1338-6905.
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch Význam dormancie jačmeňa sladovníckeho na kvalitatívne parametre sladu, ISBN:978-80-552-0730-8
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch Benefits and risks of apple juices enriched with herbal extracts. Xwnobiotics. 2012, p.304-312. ISBN 978-83-7338-785-0
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch Benefits and risks of apple juices enriched with herbal extracts. Xenobiotics. 2012, p. 304-312. ISBN 978-83-7338-785-0

Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)

Názov výstupu Opis výstupu Link
Akreditovaný vzdelávací program ďalšieho vzdelávania: "Sladovníctvo a pivovarníctvo" Išlo o špecializovaný kurz realizovaný riešiteľským pracoviskom v rozsahu 30 hodín výučby v predmetovej skladbe: požiadavky na technologickú kvalitu sladovnícko-pivovarníckych surovín, technológií výroby základných typov piva a mikrobiológiu piva, sanitáciu a uplatňovanie HACCP v pivovarníctve. Kurz bol ukončený záverečnou skúškou a odovzdaním osvedčenia link je otvorený len v čase prípravy a realizácie vzdelávania

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).

Filter

Filter