Vypracovanie štruktúry aplikácie moderných laboratórnych postupov pre praktické cvičenia vybratých predmetov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín
Basic informations
Thematic area: komisia č. 2 pre nové technológie, metódy a formy vo vzdelávaní
Project name (Slovak): Vypracovanie štruktúry aplikácie moderných laboratórnych postupov pre praktické cvičenia vybratých predmetov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín
Project name (English): Developing the structure for the application of modern laboratory procedures for the practical exercises of chosen program in study the subject Control and food safety
Start of project: 2009
End of project: 2011
Condition of project: Ukončený
Project number: 3/7255/09
Project leader: doc. Ing. Radoslav Židek, PhD.
University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Department: Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
V projekte bola riešená aplikácia moderných imunologických a molekulárno-genetických metód do systému cvičení vybraných predmetov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín, ako aj tvorba moderných didaktických prostriedkov v tlačenej a elektronickej podobe. Vypracované návody na cvičenia, ako aj video návod k ELISA testu slúžia ako moderný didaktický prostriedok v praktickej výučbe predmetu Imunoanalýzy v biológii a potravinárstve. Vypracovaná štruktúra cvičení pre predmet Falšovanie a autentifikácia potravín bola aplikovaná vo výučbe v priebehu dvoch semestrov. Vypracované štruktúry cvičení predmetov Epidemiológia a alergie z potravín a Hygiena potravín sú pripravené na realizáciu vo vyučovacom procese. Systém vedenia laboratória ponúka študentom ako aj školiteľom prehľad o vedeckej činnosti a neustály prehľad o vykonávaných činnostiach.
Description of original results of the project in English
The project has addressed the application of modern immunological and molecular genetic methods to the training of selected subjects of study of safety and food control, as well as the creation of modern teaching facilities in hard copy and electronic form. Developed guidelines for exercise, as well as video instructions for ELISA serves as a modern teaching technique in practical teaching of the immunoassay in biology and food. Structuring of exercise for the subject of adulteration and authentification of food has been applied in teaching over two semesters. Establish the structure training courses Epidemiology and allergies from food and food hygiene are ready for implementation in the educational process. A system of laboratory offers students and instructors an overview of the scientific activities and constant review of laboratory protocols
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA | Capital expenditures in € | |
---|---|---|
Drawn in year 2009 | 8 337,00 | 11 369,00 |
Drawn in year 2010 | 6 648,00 | 8 985,00 |
Drawn in year 2011 | 7 893,00 | 6 582,00 |
Pumped for the entire period of the project | 22 878,00 | 26 936,00 |
List of project outcomes for the entire solution
Publishing activity
Category code | Specific output, name (ISBN, number of pages a i.) |
---|---|
ADF | ADF Fiková, Michaela (16%); Židek, Radoslav (12%); Bobková, Alica (12%); Angelovičová, Mária (12%); Golian, Jozef (12%); Bobko, Marek (12%); Lopašovský, Ľubomír (12%); Zeleňáková, Lucia (12%): Detekcia látok s antioxidačnou aktivitou pomocou moderných analytických metód. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 1998-. ISSN 1335-258X |
ADF | ADF Bošiak, Michal (34%); Židek, Radoslav (33%); Golian, Jozef (33%): Kvantifikácia sóje v potravinách s použitím real-time PCR. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Bobková, Alica (20%); Židek, Radoslav (20%); Flimelová, Erika (20%); Bobko, Marek (20%); Fiková, Michaela (20%): Využitie PCR metódy na dôkaz falšovania mlieka a mliečnych výrobkov. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
AFD | AFD Zajác, Peter (20%); Ivičičová, A. (20%); Čapla, Jozef (20%); Golian, Jozef (20%); Židek, Radoslav (20%): Trend výskytu rezíduí inhibičných látok v surovom kravskom mlieku v Slovenskej republike. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2009. ISBN 978-80-552-0193-1 |
AFD | AFD Ondrejka, Matúš (20%); Golian, Jozef (20%); Židek, Radoslav (20%); Bošiak, Michal (20%); Belej, Ľubomír (20%): Využitie real - time PCR metódy pri kvantifikácii druhového zastúpenia mäsa v mäsových výrobkoch. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2009. ISBN 978-80-552-0193-1 |
AFD | AFD Bošiak, Michal (25%); Židek, Radoslav (25%); Baňárová, Iveta (25%); Golian, Jozef (25%): Analýza molekulárneho markera pre druhovú identifikáciu kapra (Cyprinus carpio L.) v potravinách. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva, 2009. ISBN 978-80-7148-060-0 |
AFD | AFD Židek, Radoslav (25%); Maršálková, Lenka (25%); Golian, Jozef (25%); Pokorádi, Jaroslav (25%): Potenciál mikrosatelitných markérov pre vysledovanosť produktov z jeleňa. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva, 2009. ISBN 978-80-7148-060-0 |
AFD | AFD Bošiak, Michal (34%); Židek, Radoslav (33%); Golian, Jozef (33%): Možnosti a problémy aplikácie real-time PCR pri detegovaní sóje ako potravinového alergénu vo výrobkoch s odtučneným sójovým púdrom. Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2009. ISBN 978-80-227-3071-6 |
ADE | ADE Bošiak, Michal (20%); Židek, Radoslav (20%); Golian, Jozef (20%); Šiška, Branislav (20%); Žiak, Jaroslav (20%): Comparison of suitability of two commercially used methods ELISA and PCR for detection of defatted soybean powder. Opole, Polska : Uniwersytet Opolski, ISSN 1231-7098 |
BCI | BCI Golian, Jozef (50%); Zeleňáková, Lucia (50%): Ochorenia z potravín. 2010 |
ADF | ADF Mrázová, Ľubica (20%); Židek, Radoslav (20%); Angelovičová, Mária (20%); Maršálková, Lenka (20%); Tkáčová, Jana (20%): Sledovanie expresie extracelulárneho leptínového receptora u výkrmových kurčiat Ross 308. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
AFD | AFD Ondrejka, Matúš (17%); Golian, Jozef (15%); Židek, Radoslav (17%); Bošiak, Michal (17%); Belej, Ľubomír (17%); Bajzík, Pavol (17%): REAL-TIME PCR metóda a jej výhody pri dokazovaní falšovania druhu mäsa v mäsových výrobkoch. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2010. ISBN 978-80-552-0350-8 |
AFD | AFD Golian, Jozef (25%); Hrnčárová, Martina (25%); Ondrejka, Matúš (25%); Bajzík, Pavol (25%): Zhodnotenie vybraných mikrobiologických a kvalitatívnych ukazovateľov koreninovej papriky. Bratislava : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2010. ISBN 978-80-8077-186-7 |
AFD | AFD Golian, Jozef (25%); Chovanec, Martin (25%); Zajác, Peter (25%); Zeleňáková, Lucia (25%): Optimalizácia chemiluminizačnej metódy na stanovenie aktivity ALP v mlieku. Bratislava : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2010. ISBN 978-80-8077-186-7 |
AFC | AFC Golian, Jozef (25%); Chovanec, Martin (25%); Zajác, Peter (25%); Zeleňáková, Lucia (25%): Porovanie vybraných metód stanovenia alkalickej fosfatázy v mlieku. Praha : VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-760-6 |
AFC | AFC Zeleňáková, Lucia (34%); Golian, Jozef (33%); Zajác, Peter (33%): Nové trendy v detekcii falšovania mlieka a syrov. Praha : VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-760-6 |
ADE | ADE Zeleňáková, Lucia (34%); Židek, Radoslav (33%); Čanigová, Margita (33%): Reliability of cow casein quantitation in sheep milk and cheese by ELISA method. Budapest : Corvinus University, ISSN 1416-3365 |
AFC | AFC Revák, Ondrej (34%); Židek, Radoslav (33%); Golian, Jozef (33%): Lupina biela ako nová hrozba pre alergikov a jej stanovenie pomocou optimalizovanej PCR reakcie. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 2010. ISBN 978-80-7305-121-1 |
AFC | ADF Bajzík, Pavol (13%); Golian, Jozef (12%); Židek, Radoslav (13%); Čapla, Jozef (12%); Belej, Ľubomír (13%); Ondrejka, Matúš (12%); Mrázová, Ľubica (13%); Maršálková, Lenka (12%): Methods for fish species identification in food products. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADC | ZELEŇÁKOVÁ, Lucia - ŽIDEK, Radoslav - ČANIGOVÁ, Margita. Optimalization of ELISA method for detection of bovine ß-lactoglobulin in sheep milk and sheep milk products. In Milchwissenschaft : Zeitschrift für Ernährungsforschung und Lebensmittelwissenschaften. - Kempten : AVA Agrar-Verlag Allgäu. ISSN 0026-3788, 2011, vol. 66, no. 3, s. 278-281. |
ADF | ADF Belej, Ľubomír (25%); Barnová, Miroslava (25%); Maršálková, Lenka (25%); Golian, Jozef (25%): yield of DNA in thermal terated deer meat. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Bajzík, Pavol (16%); Židek, Radoslav (14%); Golian, Jozef (14%); Belej, Ľubomír (14%); Čapla, Jozef (14%); Maršálková, Lenka (14%); Revák, Ondrej (14%): Optimalisation of species identification of common carp (Cyprinus carpio) using SYBR® green i Real-time PCR method. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
AFD | AFD Ondrejka, Matúš (20%); Židek, Radoslav (20%); Golian, Jozef (20%); Belej, Ľubomír (20%); Bajzík, Pavol (20%): Optimalizácia Real-Time PCR metódy pre určenie druhu mäsa v mäsových výrobkoch. Košice : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2011. ISBN 978-80-8077-231-4 |
AFD | AFD Belej, Ľubomír (25%); Židek, Radoslav (25%); Maršálková, Lenka (25%); Golian, Jozef (25%): Odhad koeficientu spoľahlivosti identifikácie mäsa diviny pri rôznych spôsoboch tepelného spracovania. Košice : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2011. ISBN 978-80-8077-231-4 |
AFD | AFD Bajzík, Pavol (25%); Golian, Jozef (25%); Židek, Radoslav (25%); Belej, Ľubomír (25%): Autentifikácia potravín živočíšneho pôvodu s využitím Real-Time PCR metódy. Košice : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2011. ISBN 978-80-8077-231-4 |
AFC | AFC Revák, Ondrej (25%); Židek, Radoslav (25%); Bajzík, Pavol (25%); Belej, Ľubomír (25%): Detekcia lupiny (Lupinus spp.) ako skrytej hrozby v potravinách. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2011. ISBN 978-80-7454-022-6 |
AFC | AFC Bajzík, Pavol (25%); Golian, Jozef (25%); Belej, Ľubomír (25%); Revák, Ondrej (25%): Metódy stanovenia alergénných proteínov v potravinovom reťazci. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2011. ISBN 978-80-7454-022-6 |
ADF | Maršálková, Lenka, Ľubomír Belej, Pavol Bajzík, and Jaroslav Pokorádi. Monitoring of Genetic Diversity in Farmed Deer Populations Using Microsatellite Markers. Potravinarstvo 5, December 2011, 45-47. |
ADF | Belej, Ľubomir, Miroslava Barnová, Lenka Maršálková, and Jozef Golian. THE YIELD OF DNA IN THERMAL TERATED DEER MEAT. Potravinarstvo 5, July 2011, 6-10. |
ADF | Bajzík, Pavol et al. Optimalisation of Species Identification of Common Carp (Cyprinus Carpio) Using Sybr® Green I Real-Time Pcr Method. Potravinarstvo 5, July 2011, 1-5. |
Replications
Category Name | Specific name |
---|---|
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | ADF Fiková, Michaela (16%); Židek, Radoslav (12%); Bobková, Alica (12%); Angelovičová, Mária (12%); Golian, Jozef (12%); Bobko, Marek (12%); Lopašovský, Ľubomír (12%); Zeleňáková, Lucia (12%): Detekcia látok s antioxidačnou aktivitou pomocou moderných analytických metód. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 1998-. ISSN 1335-258X |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | ADE Zeleňáková, Lucia (34%); Židek, Radoslav (33%); Čanigová, Margita (33%): Reliability of cow casein quantitation in sheep milk and cheese by ELISA method. Budapest : Corvinus University, ISSN 1416-3365 |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | ADF Mrázová, Ľubica (20%); Židek, Radoslav (20%); Angelovičová, Mária (20%); Maršálková, Lenka (20%); Tkáčová, Jana (20%): Sledovanie expresie extracelulárneho leptínového receptora u výkrmových kurčiat Ross 308. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch | ADF Bošiak, Michal (34%); Židek, Radoslav (33%); Golian, Jozef (33%): Kvantifikácia sóje v potravinách s použitím real-time PCR. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
Other outcomes (eg e-learning, websites, virtual laboratory, training, courses, workshops and the like.)
Output name | Description of output | Link |
---|---|---|
webovská stránka | informácie k predmetu Imunoanalýzy v biológii a potrevinárstve | https://sites.google.com/site/imunoanalyzy/ |
sociálna sieť | diskusná skupina k predmetu Imunoanalýzy v biológii a potrevinárstve | https://www.facebook.com/groups/187064304657737/ |
webovská stránka | Stránka predmetu Falšovanie a autentifikácia potravín | https://sites.google.com/site/ falsovanie/ |
návod na cvičenia | Multimediálny návod na cvičenie z predmetu Imunoanalýzy v biológii a potrevinárstve | https://docs.google.com/open?id=0BwIHkWGBemTyYjc5MzFiYTgtZDEzZS00ZDEzLTg4ZjktMjg1ODk0NjQwOWU0 |
publikačná činnosť | Elektronický prehľad publikačných výstupov projektu | https://docs.google.com/open?id=0BwIHkWGBemTyNGY0MjVhMzktNmExMS00MWU1LTk0MjYtOWVkMWU4MmUwYzdm |
Final evaluation of the commission KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).