Vypracovanie štruktúry aplikácie moderných laboratórnych postupov pre praktické cvičenia vybratých predmetov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 2 pre nové technológie, metódy a formy vo vzdelávaní

Názov projektu (slovenský): Vypracovanie štruktúry aplikácie moderných laboratórnych postupov pre praktické cvičenia vybratých predmetov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín

Názov projektu (anglický): Developing the structure for the application of modern laboratory procedures for the practical exercises of chosen program in study the subject Control and food safety

Začiatok riešenia projektu: 2009

Koniec riešenia projektu: 2011

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 3/7255/09

Vedúci projektu: doc. Ing. Radoslav Židek, PhD.

Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

V projekte bola riešená aplikácia moderných imunologických a molekulárno-genetických metód do systému cvičení vybraných predmetov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín, ako aj tvorba moderných didaktických prostriedkov v tlačenej a elektronickej podobe. Vypracované návody na cvičenia, ako aj video návod k ELISA testu slúžia ako moderný didaktický prostriedok v praktickej výučbe predmetu Imunoanalýzy v biológii a potravinárstve. Vypracovaná štruktúra cvičení pre predmet Falšovanie a autentifikácia potravín bola aplikovaná vo výučbe v priebehu dvoch semestrov. Vypracované štruktúry cvičení predmetov Epidemiológia a alergie z potravín a Hygiena potravín sú pripravené na realizáciu vo vyučovacom procese. Systém vedenia laboratória ponúka študentom ako aj školiteľom prehľad o vedeckej činnosti a neustály prehľad o vykonávaných činnostiach.

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

The project has addressed the application of modern immunological and molecular genetic methods to the training of selected subjects of study of safety and food control, as well as the creation of modern teaching facilities in hard copy and electronic form. Developed guidelines for exercise, as well as video instructions for ELISA serves as a modern teaching technique in practical teaching of the immunoassay in biology and food. Structuring of exercise for the subject of adulteration and authentification of food has been applied in teaching over two semesters. Establish the structure training courses Epidemiology and allergies from food and food hygiene are ready for implementation in the educational process. A system of laboratory offers students and instructors an overview of the scientific activities and constant review of laboratory protocols

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2009 8 337,00 11 369,00
Čerpané v roku 2010 6 648,00 8 985,00
Čerpané v roku 2011 7 893,00 6 582,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 22 878,00 26 936,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
ADF ADF Fiková, Michaela (16%); Židek, Radoslav (12%); Bobková, Alica (12%); Angelovičová, Mária (12%); Golian, Jozef (12%); Bobko, Marek (12%); Lopašovský, Ľubomír (12%); Zeleňáková, Lucia (12%): Detekcia látok s antioxidačnou aktivitou pomocou moderných analytických metód. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 1998-. ISSN 1335-258X
ADF ADF Bošiak, Michal (34%); Židek, Radoslav (33%); Golian, Jozef (33%): Kvantifikácia sóje v potravinách s použitím real-time PCR. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
ADF ADF Bobková, Alica (20%); Židek, Radoslav (20%); Flimelová, Erika (20%); Bobko, Marek (20%); Fiková, Michaela (20%): Využitie PCR metódy na dôkaz falšovania mlieka a mliečnych výrobkov. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
AFD AFD Zajác, Peter (20%); Ivičičová, A. (20%); Čapla, Jozef (20%); Golian, Jozef (20%); Židek, Radoslav (20%): Trend výskytu rezíduí inhibičných látok v surovom kravskom mlieku v Slovenskej republike. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2009. ISBN 978-80-552-0193-1
AFD AFD Ondrejka, Matúš (20%); Golian, Jozef (20%); Židek, Radoslav (20%); Bošiak, Michal (20%); Belej, Ľubomír (20%): Využitie real - time PCR metódy pri kvantifikácii druhového zastúpenia mäsa v mäsových výrobkoch. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2009. ISBN 978-80-552-0193-1
AFD AFD Bošiak, Michal (25%); Židek, Radoslav (25%); Baňárová, Iveta (25%); Golian, Jozef (25%): Analýza molekulárneho markera pre druhovú identifikáciu kapra (Cyprinus carpio L.) v potravinách. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva, 2009. ISBN 978-80-7148-060-0
AFD AFD Židek, Radoslav (25%); Maršálková, Lenka (25%); Golian, Jozef (25%); Pokorádi, Jaroslav (25%): Potenciál mikrosatelitných markérov pre vysledovanosť produktov z jeleňa. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva, 2009. ISBN 978-80-7148-060-0
AFD AFD Bošiak, Michal (34%); Židek, Radoslav (33%); Golian, Jozef (33%): Možnosti a problémy aplikácie real-time PCR pri detegovaní sóje ako potravinového alergénu vo výrobkoch s odtučneným sójovým púdrom. Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2009. ISBN 978-80-227-3071-6
ADE ADE Bošiak, Michal (20%); Židek, Radoslav (20%); Golian, Jozef (20%); Šiška, Branislav (20%); Žiak, Jaroslav (20%): Comparison of suitability of two commercially used methods ELISA and PCR for detection of defatted soybean powder. Opole, Polska : Uniwersytet Opolski, ISSN 1231-7098
BCI BCI Golian, Jozef (50%); Zeleňáková, Lucia (50%): Ochorenia z potravín. 2010
ADF ADF Mrázová, Ľubica (20%); Židek, Radoslav (20%); Angelovičová, Mária (20%); Maršálková, Lenka (20%); Tkáčová, Jana (20%): Sledovanie expresie extracelulárneho leptínového receptora u výkrmových kurčiat Ross 308. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
AFD AFD Ondrejka, Matúš (17%); Golian, Jozef (15%); Židek, Radoslav (17%); Bošiak, Michal (17%); Belej, Ľubomír (17%); Bajzík, Pavol (17%): REAL-TIME PCR metóda a jej výhody pri dokazovaní falšovania druhu mäsa v mäsových výrobkoch. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2010. ISBN 978-80-552-0350-8
AFD AFD Golian, Jozef (25%); Hrnčárová, Martina (25%); Ondrejka, Matúš (25%); Bajzík, Pavol (25%): Zhodnotenie vybraných mikrobiologických a kvalitatívnych ukazovateľov koreninovej papriky. Bratislava : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2010. ISBN 978-80-8077-186-7
AFD AFD Golian, Jozef (25%); Chovanec, Martin (25%); Zajác, Peter (25%); Zeleňáková, Lucia (25%): Optimalizácia chemiluminizačnej metódy na stanovenie aktivity ALP v mlieku. Bratislava : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2010. ISBN 978-80-8077-186-7
AFC AFC Golian, Jozef (25%); Chovanec, Martin (25%); Zajác, Peter (25%); Zeleňáková, Lucia (25%): Porovanie vybraných metód stanovenia alkalickej fosfatázy v mlieku. Praha : VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-760-6
AFC AFC Zeleňáková, Lucia (34%); Golian, Jozef (33%); Zajác, Peter (33%): Nové trendy v detekcii falšovania mlieka a syrov. Praha : VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-760-6
ADE ADE Zeleňáková, Lucia (34%); Židek, Radoslav (33%); Čanigová, Margita (33%): Reliability of cow casein quantitation in sheep milk and cheese by ELISA method. Budapest : Corvinus University, ISSN 1416-3365
AFC AFC Revák, Ondrej (34%); Židek, Radoslav (33%); Golian, Jozef (33%): Lupina biela ako nová hrozba pre alergikov a jej stanovenie pomocou optimalizovanej PCR reakcie. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 2010. ISBN 978-80-7305-121-1
AFC ADF Bajzík, Pavol (13%); Golian, Jozef (12%); Židek, Radoslav (13%); Čapla, Jozef (12%); Belej, Ľubomír (13%); Ondrejka, Matúš (12%); Mrázová, Ľubica (13%); Maršálková, Lenka (12%): Methods for fish species identification in food products. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
ADC ZELEŇÁKOVÁ, Lucia - ŽIDEK, Radoslav - ČANIGOVÁ, Margita. Optimalization of ELISA method for detection of bovine ß-lactoglobulin in sheep milk and sheep milk products. In Milchwissenschaft : Zeitschrift für Ernährungsforschung und Lebensmittelwissenschaften. - Kempten : AVA Agrar-Verlag Allgäu. ISSN 0026-3788, 2011, vol. 66, no. 3, s. 278-281.
ADF ADF Belej, Ľubomír (25%); Barnová, Miroslava (25%); Maršálková, Lenka (25%); Golian, Jozef (25%): yield of DNA in thermal terated deer meat. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
ADF ADF Bajzík, Pavol (16%); Židek, Radoslav (14%); Golian, Jozef (14%); Belej, Ľubomír (14%); Čapla, Jozef (14%); Maršálková, Lenka (14%); Revák, Ondrej (14%): Optimalisation of species identification of common carp (Cyprinus carpio) using SYBR® green i Real-time PCR method. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
AFD AFD Ondrejka, Matúš (20%); Židek, Radoslav (20%); Golian, Jozef (20%); Belej, Ľubomír (20%); Bajzík, Pavol (20%): Optimalizácia Real-Time PCR metódy pre určenie druhu mäsa v mäsových výrobkoch. Košice : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2011. ISBN 978-80-8077-231-4
AFD AFD Belej, Ľubomír (25%); Židek, Radoslav (25%); Maršálková, Lenka (25%); Golian, Jozef (25%): Odhad koeficientu spoľahlivosti identifikácie mäsa diviny pri rôznych spôsoboch tepelného spracovania. Košice : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2011. ISBN 978-80-8077-231-4
AFD AFD Bajzík, Pavol (25%); Golian, Jozef (25%); Židek, Radoslav (25%); Belej, Ľubomír (25%): Autentifikácia potravín živočíšneho pôvodu s využitím Real-Time PCR metódy. Košice : Štátna veterinárna a potravinová správa SR, 2011. ISBN 978-80-8077-231-4
AFC AFC Revák, Ondrej (25%); Židek, Radoslav (25%); Bajzík, Pavol (25%); Belej, Ľubomír (25%): Detekcia lupiny (Lupinus spp.) ako skrytej hrozby v potravinách. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2011. ISBN 978-80-7454-022-6
AFC AFC Bajzík, Pavol (25%); Golian, Jozef (25%); Belej, Ľubomír (25%); Revák, Ondrej (25%): Metódy stanovenia alergénných proteínov v potravinovom reťazci. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2011. ISBN 978-80-7454-022-6
ADF Maršálková, Lenka, Ľubomír Belej, Pavol Bajzík, and Jaroslav Pokorádi. Monitoring of Genetic Diversity in Farmed Deer Populations Using Microsatellite Markers. Potravinarstvo 5, December 2011, 45-47.
ADF Belej, Ľubomir, Miroslava Barnová, Lenka Maršálková, and Jozef Golian. THE YIELD OF DNA IN THERMAL TERATED DEER MEAT. Potravinarstvo 5, July 2011, 6-10.
ADF Bajzík, Pavol et al. Optimalisation of Species Identification of Common Carp (Cyprinus Carpio) Using Sybr® Green I Real-Time Pcr Method. Potravinarstvo 5, July 2011, 1-5.

Ohlasy

Názov kategórie Konkrétny názov
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS ADF Fiková, Michaela (16%); Židek, Radoslav (12%); Bobková, Alica (12%); Angelovičová, Mária (12%); Golian, Jozef (12%); Bobko, Marek (12%); Lopašovský, Ľubomír (12%); Zeleňáková, Lucia (12%): Detekcia látok s antioxidačnou aktivitou pomocou moderných analytických metód. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 1998-. ISSN 1335-258X
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS ADE Zeleňáková, Lucia (34%); Židek, Radoslav (33%); Čanigová, Margita (33%): Reliability of cow casein quantitation in sheep milk and cheese by ELISA method. Budapest : Corvinus University, ISSN 1416-3365
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS ADF Mrázová, Ľubica (20%); Židek, Radoslav (20%); Angelovičová, Mária (20%); Maršálková, Lenka (20%); Tkáčová, Jana (20%): Sledovanie expresie extracelulárneho leptínového receptora u výkrmových kurčiat Ross 308. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch ADF Bošiak, Michal (34%); Židek, Radoslav (33%); Golian, Jozef (33%): Kvantifikácia sóje v potravinách s použitím real-time PCR. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230

Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)

Názov výstupu Opis výstupu Link
webovská stránka informácie k predmetu Imunoanalýzy v biológii a potrevinárstve https://sites.google.com/site/imunoanalyzy/
sociálna sieť diskusná skupina k predmetu Imunoanalýzy v biológii a potrevinárstve https://www.facebook.com/groups/187064304657737/
webovská stránka Stránka predmetu Falšovanie a autentifikácia potravín https://sites.google.com/site/ falsovanie/
návod na cvičenia Multimediálny návod na cvičenie z predmetu Imunoanalýzy v biológii a potrevinárstve https://docs.google.com/open?id=0BwIHkWGBemTyYjc5MzFiYTgtZDEzZS00ZDEzLTg4ZjktMjg1ODk0NjQwOWU0
publikačná činnosť Elektronický prehľad publikačných výstupov projektu https://docs.google.com/open?id=0BwIHkWGBemTyNGY0MjVhMzktNmExMS00MWU1LTk0MjYtOWVkMWU4MmUwYzdm

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).

Filter

Filter