Enzymológia pre agrobiotechnológov – moderné vysokoškolské učebné texty, výkladový slovník a enzymologické laboratórium
Basic informations
Thematic area: komisia č. 2 pre nové technológie, metódy a formy vo vzdelávaní
Project name (Slovak): Enzymológia pre agrobiotechnológov – moderné vysokoškolské učebné texty, výkladový slovník a enzymologické laboratórium
Project name (English): Enzymology for Agrobiotechnology - modern textbook, dictionary and laboratory for enzymology.
Start of project: 2010
End of project: 2011
Condition of project: Ukončený
Project number: 334-013SPU-4/2010
Project leader: doc. RNDr. Dana Urminská, CSc.
University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Department: Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Cieľom projektu bola príprava moderných vysokoškolských učebných textov Enzymológia pre agrobiotechnológov (autori D. Urminská, J. Musilová, T. Bojňanská a M. Čanigová). Učebný text je originálny a obsahom jedinečný, pretože okrem teoretickej časti obsahuje aj kapitoly o metódach izolácie a purifikácie enzýmov, praktickom využití enzýmov pri spracovaní surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu a o využití enzýmov v analytickej praxi.
Vybudované moderné špecializované enzymologické laboratórium umožnilo výrazne skvalitniť výučbu predmetov Enzýmové inžinierstvo a Enzymológia, ako aj praktické riešenie diplomových prác a vedeckú prácu pri riešení dizertačných prác. V podmienkach riešiteľského pracoviska boli doteraz používané laboratórne postupy rozšírené o metódy s využitím enzýmov ako reaktantov, metódu ELISA a immunobloting biologicky aktívnych peptidov.
Description of original results of the project in English
The aim of project was to write modern teaching text named Enzymology for Agrobiotechnologies (autors D. Urminská, J. Musilová, T. Bojňanská, M. Čanigová). Textbook is original and its content is unique because besides theoretical parts include the parts of methods of isolation and purification of enzymes, practical application of enzymes in food processing (food of plant and animal origin) and application enzymes in analytical practice.
Modern specific enzymological laboratory allow to improve teaching of such objects as are Enzyme Engineerig and Enzymology, but also work out practical part of diploma thesis and research part of disertation thesis. The analytical methods used until now were scale up to methods exploitation enzyme as agents, ELISA and immunoblott of biologicaly active peptides.
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA | Capital expenditures in € | |
---|---|---|
Drawn in year 2010 | 6 804,00 | 0,00 |
Drawn in year 2011 | 9 170,00 | 0,00 |
Pumped for the entire period of the project | 15 974,00 | 0,00 |
List of project outcomes for the entire solution
Publishing activity
Category code | Specific output, name (ISBN, number of pages a i.) |
---|---|
ADF | ADF Šillerová, Silvia (25%); Poláková, Anežka (25%); Urminská, Dana (25%); Szabová, Eva (25%): Chemická a biochemická analýza kvasiniek Sacharomyces cervisiae kmeň Kolín, 612 a Göyng. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Urminská, Dana (34%); Ambróš, Ján (33%); Szabová, Eva (33%): Minimalizácia zdrojov uhlíka vo vzťahu ku produkcii hydroláz baktériami Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Szabová, Eva (34%); Urminská, Dana (33%); Poláková, Anežka (33%): Beta-glukány, významné polysacharidy hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus). Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Socha, Peter (34%); Raždíková, Adriána (33%); Urminská, Dana (33%): Optimalizácia stanovenia prítomnosti celiakálne aktívnych bielkovín v cereáliách a pseudocereáliách. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Šillerová, Silvia (20%); Lavová, Blažena (20%); Poláková, Anežka (20%); Urminská, Dana (20%); Szabová, Eva (20%): Copper supplement yeast biomass as a source of nutrition microelements. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Socha, Peter (20%); Mickowska, Barbara (20%); Mazur, Elžbieta (20%); Urminská, Dana (20%); Cieślik, Ewa (20%): Application of western blot analysis for detection of prolamin proteins in cereal grains and bread. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
AFC | AFC Bojňanská, Tatiana (25%); Urminská, Dana (25%); Bennár, Marek (25%); Gažar, Radovan (25%): Influence of natural additives on rheological properties of wheat dough. Valencia : Universitat Politecnica de Valencia, 2010. ISBN 978-84-693-5010-2 |
AFC | AFC Urminská, Dana (34%); Socha, Peter (33%); Bojňanská, Tatiana (33%): How to determine coeliac disease active proteins in celeals and pseudocereals. Valencia : Universitat Politecnica de Valencia, 2010. ISBN 978-84-693-5010-2 |
AFC | AFC Mickowska, Barbara (20%); Socha, Peter (16%); Gambuś, Halina (16%); Mazur, Elžbieta (16%); Urminská, Dana (16%); Cieślik, Ewa (16%): comparison of spelt and common wheat flour and bread-technological value, amino acid composition and immunodetection of prolamin proteins. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2011. ISBN 978-80-7454-022-6 |
AFC | Western blot analysis of celiac active proteins / Socha P., Mickowska B., Urminská D. In MendelNet 2010 [elektronický zdroj] : Proceedings of International Ph.D. Students Conference, November 24th, 2010, Brno. - Brno : Mendelova univerzita, 2010. - ISBN 978-80-7375-453-2. - [S. 788-795]. |
AFD | Kvasinky Saccharomyces cerevisiae ako zdroj esenciálnych aminokyselín = The yeast Saccharomyces cerevisiae as a source od essential amino acids / Silvia Šillerová, Anežka Poláková, Dana Urminská, Eva Szabová. In V. Vedecká konferencia doktorandov pri príležitosti Európskeho týždňa vedy : Nitra, 26. november 2010. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2010. - ISBN 978-80-552-0471-0. - S. 80-83. |
AFD | Elektroforetická a imunologická analýza prolamínov extrahovaných zo zrna cereálií a pseudocereálií = Electrophoretic and imunological analysis of prolamins extracted from cereal and pseudocereal grains / Peter Socha, Barbara Mickowska, Dana Urminská. In V. Vedecká konferencia doktorandov pri príležitosti Európskeho týždňa vedy : Nitra, 26. november 2010. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2010. - ISBN 978-80-552-0471-0. - S. 156-159. |
Replications
Category Name | Specific name |
---|---|
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | PETR, Jiří - MICHALÍK, Ivan - TLASKALOVÁ-HOGENOVÁ, Helena - CAPOUCHOVÁ, Ivana - FAMĚRA, Oldřich - URMINSKÁ, Dana - TUČKOVÁ, Ludmila - KNOBLOCHOVÁ, Henrieta. Extension of the spectra of plant products for the diet in celiac disease. In Czech journal of food sciences. - Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací. ISSN 1212-1800, 2003, roč. 21, č. 2, s. 59-70. |
2 - citácie v domácich publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Zoznam ohlasov je v prílohe. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Zoznam ohlasov je v prílohe. |
Other outcomes (eg e-learning, websites, virtual laboratory, training, courses, workshops and the like.)
Output name | Description of output | Link |
---|---|---|
Enzymologické laboratórium. | Špecializované laboratórium vybudované pre prácu s enzýmami, enzýmové analýzy a ELISA. | Katedra biochémie a biotechnológie FBP SPU v Nitre |
Final evaluation of the commission KEGA
Splnil ciele.