Enzymológia pre agrobiotechnológov – moderné vysokoškolské učebné texty, výkladový slovník a enzymologické laboratórium

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 2 pre nové technológie, metódy a formy vo vzdelávaní

Názov projektu (slovenský): Enzymológia pre agrobiotechnológov – moderné vysokoškolské učebné texty, výkladový slovník a enzymologické laboratórium

Názov projektu (anglický): Enzymology for Agrobiotechnology - modern textbook, dictionary and laboratory for enzymology.

Začiatok riešenia projektu: 2010

Koniec riešenia projektu: 2011

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 334-013SPU-4/2010

Vedúci projektu: doc. RNDr. Dana Urminská, CSc.

Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Cieľom projektu bola príprava moderných vysokoškolských učebných textov Enzymológia pre agrobiotechnológov (autori D. Urminská, J. Musilová, T. Bojňanská a M. Čanigová). Učebný text je originálny a obsahom jedinečný, pretože  okrem teoretickej časti obsahuje aj kapitoly o metódach izolácie a purifikácie enzýmov,  praktickom využití enzýmov pri spracovaní surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu a o využití enzýmov v analytickej praxi.

Vybudované moderné špecializované enzymologické  laboratórium umožnilo výrazne skvalitniť výučbu predmetov Enzýmové inžinierstvo a Enzymológia,  ako aj praktické riešenie diplomových prác a vedeckú prácu pri riešení dizertačných prác. V podmienkach riešiteľského pracoviska boli doteraz používané laboratórne postupy rozšírené o metódy s využitím enzýmov ako reaktantov, metódu ELISA a immunobloting biologicky aktívnych peptidov.

 

 

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

The aim of project was to write modern  teaching text  named Enzymology for Agrobiotechnologies (autors D. Urminská, J. Musilová, T. Bojňanská, M. Čanigová).  Textbook is  original and its content is unique because besides  theoretical parts  include the parts of methods of isolation and purification of enzymes, practical application of enzymes in food processing (food of plant and animal origin) and application enzymes in analytical practice.

Modern specific enzymological laboratory allow to improve teaching of such objects as are Enzyme Engineerig and Enzymology,  but also work out practical part of diploma thesis  and research part of disertation thesis. The analytical methods   used until now were scale up  to methods exploitation enzyme as agents, ELISA and immunoblott of biologicaly active peptides.

 

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2010 6 804,00 0,00
Čerpané v roku 2011 9 170,00 0,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 15 974,00 0,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
ADF ADF Šillerová, Silvia (25%); Poláková, Anežka (25%); Urminská, Dana (25%); Szabová, Eva (25%): Chemická a biochemická analýza kvasiniek Sacharomyces cervisiae kmeň Kolín, 612 a Göyng. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
ADF ADF Urminská, Dana (34%); Ambróš, Ján (33%); Szabová, Eva (33%): Minimalizácia zdrojov uhlíka vo vzťahu ku produkcii hydroláz baktériami Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
ADF ADF Szabová, Eva (34%); Urminská, Dana (33%); Poláková, Anežka (33%): Beta-glukány, významné polysacharidy hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus). Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
ADF ADF Socha, Peter (34%); Raždíková, Adriána (33%); Urminská, Dana (33%): Optimalizácia stanovenia prítomnosti celiakálne aktívnych bielkovín v cereáliách a pseudocereáliách. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
ADF ADF Šillerová, Silvia (20%); Lavová, Blažena (20%); Poláková, Anežka (20%); Urminská, Dana (20%); Szabová, Eva (20%): Copper supplement yeast biomass as a source of nutrition microelements. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
ADF ADF Socha, Peter (20%); Mickowska, Barbara (20%); Mazur, Elžbieta (20%); Urminská, Dana (20%); Cieślik, Ewa (20%): Application of western blot analysis for detection of prolamin proteins in cereal grains and bread. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230
AFC AFC Bojňanská, Tatiana (25%); Urminská, Dana (25%); Bennár, Marek (25%); Gažar, Radovan (25%): Influence of natural additives on rheological properties of wheat dough. Valencia : Universitat Politecnica de Valencia, 2010. ISBN 978-84-693-5010-2
AFC AFC Urminská, Dana (34%); Socha, Peter (33%); Bojňanská, Tatiana (33%): How to determine coeliac disease active proteins in celeals and pseudocereals. Valencia : Universitat Politecnica de Valencia, 2010. ISBN 978-84-693-5010-2
AFC AFC Mickowska, Barbara (20%); Socha, Peter (16%); Gambuś, Halina (16%); Mazur, Elžbieta (16%); Urminská, Dana (16%); Cieślik, Ewa (16%): comparison of spelt and common wheat flour and bread-technological value, amino acid composition and immunodetection of prolamin proteins. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2011. ISBN 978-80-7454-022-6
AFC Western blot analysis of celiac active proteins / Socha P., Mickowska B., Urminská D. In MendelNet 2010 [elektronický zdroj] : Proceedings of International Ph.D. Students Conference, November 24th, 2010, Brno. - Brno : Mendelova univerzita, 2010. - ISBN 978-80-7375-453-2. - [S. 788-795].
AFD Kvasinky Saccharomyces cerevisiae ako zdroj esenciálnych aminokyselín = The yeast Saccharomyces cerevisiae as a source od essential amino acids / Silvia Šillerová, Anežka Poláková, Dana Urminská, Eva Szabová. In V. Vedecká konferencia doktorandov pri príležitosti Európskeho týždňa vedy : Nitra, 26. november 2010. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2010. - ISBN 978-80-552-0471-0. - S. 80-83.
AFD Elektroforetická a imunologická analýza prolamínov extrahovaných zo zrna cereálií a pseudocereálií = Electrophoretic and imunological analysis of prolamins extracted from cereal and pseudocereal grains / Peter Socha, Barbara Mickowska, Dana Urminská. In V. Vedecká konferencia doktorandov pri príležitosti Európskeho týždňa vedy : Nitra, 26. november 2010. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2010. - ISBN 978-80-552-0471-0. - S. 156-159.

Ohlasy

Názov kategórie Konkrétny názov
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS PETR, Jiří - MICHALÍK, Ivan - TLASKALOVÁ-HOGENOVÁ, Helena - CAPOUCHOVÁ, Ivana - FAMĚRA, Oldřich - URMINSKÁ, Dana - TUČKOVÁ, Ludmila - KNOBLOCHOVÁ, Henrieta. Extension of the spectra of plant products for the diet in celiac disease. In Czech journal of food sciences. - Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací. ISSN 1212-1800, 2003, roč. 21, č. 2, s. 59-70.
2 - citácie v domácich publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Zoznam ohlasov je v prílohe.
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS Zoznam ohlasov je v prílohe.

Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)

Názov výstupu Opis výstupu Link
Enzymologické laboratórium. Špecializované laboratórium vybudované pre prácu s enzýmami, enzýmové analýzy a ELISA. Katedra biochémie a biotechnológie FBP SPU v Nitre

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele.

Filter

Filter