Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre je vlastníkom európskeho patentu na trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely a spôsob jeho výroby
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre je vlastníkom patentu Trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely a spôsob jeho výroby, číslo 288733, udeleným Úradom priemyselného vlastníctva SR. Európsky patent udelil European Patent Office 28. septembra tohto roku pod číslom EP3491925 a názvom Long Life Pastry for Specific Nutritional Purposes and Method of its Production. Náročný proces udelenia európskeho patentu trval takmer dva roky podaním patentovej prihlášky 3. decembra 2018. Pôvodcami vynálezu sú odborníci - doc. Tatiana Bojňanská, Ing. Marián Tokár, PhD., doc. Vladimír Vietoris, Ing. Eva Ivanišová, PhD., a doc. Vlasta Vozárová.
Ako informovala Tatiana Bojňanská, udelený patent sa týka výrobkov, určených pre konzumentov, ktorých tráviace procesy alebo metabolizmus sú porušené a vyžadujú osobitné potraviny. “K ochoreniam, ktoré si vyžadujú konzumáciu potravín so špeciálnym zložením, patrí celiakia, čiže chronické zápalové autoimunitné ochorenie tráviaceho traktu spôsobené intoleranciou na určité prolamínové frakcie bielkovín, ktoré postihuje najmä sliznicu proximálnych častí tenkého čreva. Výskyt celiakie v posledných rokoch celosvetovo stúpa a jedinou efektívnou liečbou je bezlepková diéta, čiže diéta neobsahujúca celiakálne aktívne zložky bielkovín niektorých obilnín. Hoci je na trhu pomerne široká škála výrobkov pre celiakov, pri príprave patentu sme pracovali s myšlienkou, že k celiakii sú často pridružené ďalšie intolerancie, napríklad laktózová, prípadne ďalšie ochorenia metabolického charakteru, najčastejšie diabetes mellitus,” povedala T. Bojňanská. Tiež dodala, že v prípade laktózovej intolerancie je nevyhnutné vylúčiť zo stravy mlieko a mliečne výrobky obsahujúce laktózu, v prípade diabetes mellitus treba zase dodržiavať diétu postavenú na kontrolovanom, resp. zníženom prijíme sacharidov.
Trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely je vyrobené z prirodzene bezlepkových surovín, pričom odborníci SPU testovali jeho rôzne kombinácie. Neobsahuje žiadnu pšenicu, raž, jačmeň, mlieko, vajcia, cukor (sacharózu), základ výrobku, ktorý je v sladkom i slanom variante, tvorí múka (kukuričná, ryžová, cícerová, pohánková), lecitín a chia semienka.