Na prevenciu obezity sú vhodné liečivé rastliny s obsahom chlorofylu
lovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre bola jedným z piatich partnerov päťročného projektu zameraného na výskum obezity, ktorý priniesol zaujímavé výsledky.
Projekt s názvom „Dlhodobý strategický výskum prevencie, intervencie a mechanizmov obezity a jej komorbidít“ sa realizoval od septembra 2018 do júna 2023. Spolufinancovaný bol zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Hlavným koordinátorom projektu bolo Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied v Bratislave.
Výskumníci univerzity a Výskumného centra AgroBioTech SPU riešili odbornú aktivitu „Rastlinné zdroje v prevencii a intervencii obezity“, v rámci ktorej sa zamerali na tri témy. V prvej skúmali prírodné zdroje látok s potenciálnym účinkom proti obezite. Realizovali analýzy obsahových látok vybraných liečivých rastlín a ľanového semena, ktorého slizovité látky priaznivo pôsobia proti obezite a rôznym ochoreniam súvisiacich s obezitou, ako je vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak a podobne. „Na prevenciu obezity sú vhodné liečivé rastliny s obsahom chlorofylu a horké látky podporujúce trávenie. Patrí k nim púpava lekárska, pŕhľava dvojdomá, žerucha siata, artičoka kardová, čakanka šalátová a ďalšie,“ uviedla kľúčová vedeckovýskumná pracovníčka projektu na SPU profesorka Marta Habánová.
Pri podpornej liečbe obezity odborníci odporúčajú liečivé rastliny, ktoré obsahujú slizy a pôsobiace laxatívne, ako je krušina jelšová, ibiš lekársky, slez maurský či ľan siaty, ďalej rastliny s močopudným účinkom, napríklad baza čierna, breza previsnutá, praslička roľná a iné. Vhodné sú aj rastliny na podporu a urýchlenie látkovej výmeny, napríklad pŕhľava dvojdomá, púpava lekárska, všehojovec štetinatý, ako aj liečivé rastliny na tlmenie chuti do jedla - chaluha bublinatá a červené riasy.
Ďalšou úlohou výskumníkov SPU bolo overiť vplyv pravidelnej konzumácie rastlinných zdrojov s vysokým obsahom bioaktívnych látok na reguláciu hmotnosti, lipidového profilu a ďalších parametrov zdravia u obéznych ľudí. Po zohľadnení obsahu účinných látok a cukru vybrali odborníci do štúdie stopercentnú čučoriedkovú šťavu bez chemických látok, sladidiel a konzervantov, ako aj čučoriedkovú vlákninu. Klinické štúdie sa realizovali v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada Zobor v Nitre na vzorke nadhmotných a obéznych žien. Výskumníci overovali účinnosť pravidelnej konzumácie stopercentnej čučoriedkovej prírodnej šťavy v bio kvalite (8 týždňov/125 ml denne) a vlákniny (8 týždňov/10 g denne) na vybrané antropometrické a biochemické. „Aj keď sa telesné zloženie u sledovaných probandiek výrazne nezmenilo, došlo k pozitívnym zmenám niektorých sledovaných parametrov, ako je celkový cholesterol, triacylglyceroly a glukóza v krvi. Samozrejme, štúdia bola oveľa podrobnejšia a okrem uvedených parametrov sme hodnotili aj ďalšie parametre a ich vzájomné korelácie vo vzťahu k nadhmotnosti a obezite. Výsledky postupne publikujeme v odborných a vedeckých časopisoch,“ informovala M. Habánová.
V rámci tretej témy odborníci hodnotili genetické predispozície obezity a pôsobenie fytoprotektívnych látok na metabolizmus tukov. „Analyzovali a hodnotili sme vybrané gény, pri ktorých bola dokázaná preukázateľná asociácia s obezitou. Na záver sme vytvorili model pre determináciu genetickej predispozície probandov súvisiacich s reguláciou metabolizmu tukov,“ dodala profesorka Habánová.