Na čele Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory bude aj najbližšie tri roky Emil Macho. Je aj členom Správnej rady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
O novom vedení Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory rozhodli delegáti 34. Valného zhromaždenia SPPK, ktoré sa konalo 7. septembra v Nitre. Zúčastnila sa na ňom aj rektorka SPU Klaudia Halászová.
Valné zhromaždenie zvolilo za predsedu agropotravinárskej samosprávy opätovne Emila Macha, ktorý je aj členom Správnej rady SPU v Nitre. Predstavenstvo SPPK bude mať po novom troch podpredsedov. Za poľnohospodárov bude podpredseda SPPK opäť Miroslav Štefček. Priority potravinárov bude z podpredsedníckeho miesta presadzovať opäť Marián Šolty. Tretím výkonným podpredsedom sa stal Andrej Gajdoš.
Mať v obchodoch viacej slovenského ovocia, zeleniny, chleba, mäsa či mliečnych výrobkov je cieľom, ktorý si delegáti valného zhromaždenia určili v rámci napĺňania priority zvyšovať potravinovú sebestačnosť krajiny. Ruka v ruke so snahou slovenských producentov potravín však musí ísť citeľný a úprimný záujem štátu podporovať slovenské agropotravinárstvo, ako strategické odvetvie národného hospodárstva. Naďalej totiž pokračuje nepriaznivý trend zvyšovania podielu rastlinnej produkcie nad živočíšnou produkciou a dovozu zahraničných potravín.
Ako uviedol novozvolený predseda SPPK Emil Macho, pokiaľ si štát neuvedomí, že dnes sa potraviny bez zdrojového krytia nedajú robiť, tak akékoľvek reči o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti sú len falošným politickým ťahom na voliča. SPPK adresuje ministrovi pôdohospodárstva a RV SR Samuelovi Vlčanovi súbor opatrení, ktoré hovoria o budúcom financovaní odvetvia.
„Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je významným partnerom SPU v Nitre pri definovaní profilu absolventa v podobe jeho vedomostí, zručností a kompetencií, tak aby naši absolventi boli uplatniteľní v jednotlivých oblastiach agrosektoru. Vzdelávanie musí byť prepojené s praxou. Naše poľnohospodárske a potravinárske odvetvie potrebuje odborne zdatných absolventov správne pripravených do praxe, ktorí budú aj možným zdrojom inovácií v uvedených odvetviach,“ uviedla rektorka SPU Klaudia Halászová.