Záhradníctvo

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor poľnohospodárstvo a krajinárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

poľnohospodárske a lesnícke vedy

Anglický názov študijného odboru:

Horticulture

Stupne - popis

Študijný odbor ZÁHRADNÍCTVO sa podľa Sústavy  študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr.zo dňa 16.decembra 2002 môže študovať v :

  • Prvom stupni vysokoškolského štúdia ( Bc.) so štandardnou dĺžkou 3 roky
  • Druhom stupni vysokoškolského štúdia ( Ing.) so štandardnou dĺžkou 2 roky

Predpokladá sa, že absolvent 1. stupňa ukončil štúdium  v študijnom odbore Záhradníctvo, alebo študijnom odbore Biológia, Všeobecná biológia, Všeobecná rastlinná produkcia, resp. Rastlinná produkcia. V prípade, že 1.stupeň vysokoškolského štúdia absolvoval uchádzač vo vzdialenejšom odbore, napr. Environmentalistika, Ekológia, Lesníctvo, môže absolvovať 2..stupeň štúdia so štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky.

  • Treťom stupni vysokoškolského štúdia ( PhD)

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru ZÁHRADNÍCTVO  sú spôsobilí vykonávať profesiu podľa dosiahnutého stupňa vzdelania nasledovne:

-       Bakalár v odbore Záhradníctvo – 1 stupeň

-       Inžinier v odbore Záhradníctvo  - 2 stupeň

-       Philosophiae doctor- PhD v odbore Záhradníctvo – 3.stupeň

Bakalár v odbore Záhradníctvo – ovláda princípy a metódy základných vied o živej a neživej prírode a využíva tieto v aplikovaných vedách záhradníctva. Ovláda technológie skleníkových systémov a ich prevádzku. Je zručný v príprave sadbového materiálu, praktického pestovania rastlín na záhonoch a v poľných podmienkach. Je schopný aplikovať produkčné technológie zeleniny, ovocia, hrozna a okrasných rastlín, technológie ich zberu, skladovania, spracovania, distribúcie a predaja

Inžinier v odbore Záhradníctvo – ovláda vedecké princípy trvalo udržateľných integrovaných domácich  a zahraničných technológií  pre kvalitnú produkciu  zeleniny, ovocia hrozna  a okrasných rastlín, trávnatých plôch a zelene. Ovláda prípravu projektov a biznis plánov, marketing a zásady distribúcie záhradníckych produktov.

Philosophiae doctor v odbore Záhradníctvo – ovláda princípy vedeckej práce v odbore, pracuje vedeckými metódami. Je schopný rozvíjať vedu v oblasti ekofyziológie, genetiky, šľachtenia a ochrany záhradníckych rastlín, v aplikovaných vedách, akými sú pestovanie záhradníckych rastlín,  výživa a závlahové systémy , manažment  ovocia, zeleniny, hrozna a okrasných rastlín, trávnatých plôch a zelene.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Záhradníctvo je oblasť poľnohospodárstva, ktorého úlohou je produkcia kvalitných a zdravotne nezávadných záhradníckych produktov, šľachtenie, rozmnožovanie, škôlkárstvo sadovníckeho, okrasného a úžitkového materiálu., manažment trávnatých plôch a zelene v krajine.  Špecifikom je, že produkcia   sa uskutočňuje na malých plochách, pričom sa využívajú intenzívne pestovateľské technológie. Program rozvoja jednotlivých odvetví záhradníckej výroby zahrňuje projekciu, rekonštrukciu a  realizáciu nových ovocných sadov a vinohradov, zintenzívnenie výroby nutrične hodnotnej zeleniny z vlastných odrôd, produkciu aromatických, koreninových a okrasných rastlín.

Očakáva sa rozvoj mimoprodukčných funkcií poľnohospodárstva v oblasti  zakladania a ošetrovania trávnikov/ turfs/ pre účely okrasné, športové a krajinné. Súčasťou trendov vo vývoji záhradníctva bude dosiahnutie konkurencieschopnosti s krajinami EU.

Vývoj v uvedených oblastiach si bude vyžadovať odborníkov na úrovni technikov, ovládajúcich domáce a zahraničné výrobné technológie využívané v záhradníctve a na úrovni inžinierov špecialistov schopných rozvíjať záhradnícku vedu, projektovať, organizovať a riadiť záhradnícku výrobu s ohľadom na kvalitu produktov, manažment trávnikov a zelene v krajine. Inžinier je pripravený pre prácu v európskom priestore.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Záhradníctvo je študijný odbor stabilne lokalizovaný v klasifikácii ISCED 1997 a v sústave študijných odborov MŠ SR  vytvorených v zmysle zákona č. 131/2002 , skupina študijných odborov 6. Pôdohospodárske a  veterinárske vedy, podskupina 6.1. Poľnohospodárstvo, 6.1.10 Záhradníctvo

Ako samostatný študijný odbor  je poskytovaný na mnohých  európskych a zámorských univerzitách napr.

-         Mendel University  of Agriculture and Forestry,  so sídlom v Brne Česká republika

-         Faculty of Horticulture and Food Sciences  Szent István egyetem so sídlom v Godollo  v   Maďarsku,

-         Universita degli Studi di Milano v Taliansku,

-         Universität Hannover, v Nemecku

-         Univesity of Ghent, v Belgicku

-         Cornell University v USA

-         Colorado State University v USA

-         University of California at Davis, University of Florida,

-         A & M University, v Korei

-         Cheju National University v Japonsku

-     Chiba university a University of Melbourne Austrália   a ďalšie.

Na uvedených univerzitách sú prioritnými študijné odbory  Záhradníctvo, prípadne Okrasné záhradníctvo, Environmentálne záhradníctvo a  Tropické záhradníctvo.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

Postavenie študijného odboru medzi príbuznými odbormi je jedinečné, je vymedzené vedeckým výskumom, špecifickými technológiami rozmnožovania, pestovania  a zberu aplikovanými v rôznorodých odvetviach záhradníckej výroby, pozberových, spracovateľských, skladovacích a distribučných technológiách a od nich sa odvíjajúcich oblastí vzdelávania.

Príbuzným  študijným odborom je:

6. 1. 5. Rastlinná produkcia

Poskytuje vzdelávanie v oblasti  biologických princípov rastlinnej produkcie / obiloviny,okopaniny, priemyselné rastliny/ jej technických  a sociálno-ekonomických aspektov

Študijný odbor  Záhradníctvo má porovnateľný teoretický základ štúdia orientovaný prírodovedným, prevažne biologickým smerom. Výrazne odlišný je v špecifikách určených druhovou podmienenosťou  zeleniny, ovocia, viniča, okrasných rastlín a ich nárokov na propagáciu /rozmnožovanie/ vrátane biotechnológií, produkciu, pestovanie, zber, skladovanie, spracovanie. Popri poľných podmienkach sú špecifické aj podmienky pestovania záhradných rastlín / skleníky, fóliové kryty, hydroponické pestovanie, permakultúry/.

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Absolventi  1. stupňa študijného odboru ZÁHRADNÍCTVO sú schopní aplikovať a využívať techniky a technológie rozmnožovania, praktickej kultivácie vrátane aplikácie minerálnej výživy, závlah a ochranných prípravkov proti chorobám a škodcom  v pestovateľských systémoch zeleniny, ovocia, viniča hroznorodého a okrasných rastlín. Sú schopní organizovať prevádzku v skleníkoch a pri poľnom pestovaní kultúr.

Uplatňujú sa ako technickí pracovníci v záhradníckych prevádzkach a v súkromných hospodárstvach, ako konzultanti pre aplikáciu výživy, závlah a prípravkov ochrany, pre ošetrovanie okrasných a ovocných drevín, ako vedúci laboratórií pre propagáciu a mikropropagáciu, v skúšobniach rozborov pôd a substrátov, diagnostických centrách pre kvalitu rastlín a ich produktov. Uplatňujú sa aj ako asistenti manažerov záhradných centier, v dizajnerských prevádzkach, špecializovaných obchodných centrách a distribútorských firmách.

Kontinuálne môže pokračovať v II. stupni vzdelávania.



Teoretické vedomosti / 1.  stupeň/

Absolvent bakalárskeho štúdia /1. stupeň/ odboru Záhradníctvo

- získava poznatky zo základných prírodovedných predmetov, ich princípov a metód tak, aby bol schopný tieto využiť v nadväzujúcich aplikovaných vedách

-  technológie výrobného záhradníctva vie aplikovať v praktických podmienkach, vie navrhovať produkčné plány, vyčísliť ekonomické náklady a organizovať výrobu

- vie použiť primeranú teóriu a praktické postupy pre analýzu a spracovanie informácií o použitých technológiách

Praktické schopnosti a zručnosti / 1. stupeň/

Absolvent bakalárskeho štúdia /1.stupeň/ nadobúda zručnosti a schopnosti v nasledovných oblastiach :

-  rozmnožovanie rastlín  a príprava sadbového materiálu, kompostovanie a výroba záhradníckych substrátov, riadenie prevádzky v skleníkových systémoch

- tvarovanie a rez ovocných a okrasných  stromov a vinohradov, ošetrovanie starých a chorých stromov, zakladanie a údržba trávnikov na športové, okrasné a  rekreačné účely

- využívanie  mechanizmov určených  pre záhradnícku výrobu, kontrola ich výkonnosti  a kvality

- je schopný využívať rôzne techniky na zber, skladovanie a spracovanie produktov

- ovláda základné laboratórne techniky pre odber rastlinného materiálu na analýzu kvality.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti / 1. stupeň/

Absolvent je schopný

-  prezentovať využívanie výrobných technológií v rôznych odvetviach záhradníctva

-   odovzdávať poznatky v oblasti aplikácie postupov pri praktickom rozmnožovaní a produkcii záhradníckych rastlín, ich ochrany a výživy

- publikovať  a propagovať záhradníctvo v odborných a popularizačných časopisoch a periodikách

- rozvíjať svoje teoretické a praktické vedomosti v ďalšom profesionálnom vývoji špecializovať, resp. rekvalifikovať sa v procese ďaľšieho vzdelávania

Vymedzenie jadra znalostí / 1. stupeň /

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru /1. stupeň/

Nosné témy jadra znalostí I.stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na

Technológie záhradníctva / Horticultural Technology / . Jadro obsahuje :

- Prírodovedné základy záhradníckych technológií , najmä  poznatky o rastlinách, ako primárnych producentoch, ich funkčných prejavoch a vzájomných vzťahoch. Poznatky o taxónoch. Základy vied o Zemi :  voda, pôda  a atmosféra, ako životné  prostredie  živých organizmov  a ich limitujúce účinky na realizáciu potenciálnej produkcie.

Znalosti predstavujú 38 kreditov za prvý ročník štúdia.

-  Technológie záhradníckej výroby v  špecifických odvetviach akými sú produkcia zeleniny, ovocia, hrozna, okrasného záhradníckeho a sadovníckeho materiálu s vysokou  kvalitou. Skleníkové systémy a ich manažment

-    Semestrálny projekt- Produkčný plán pre skleníky

Znalosti predstavujú 36  kreditov za  druhý ročník štúdia

-   Trvalo udržateľné technológie v záhradníctve, Technologické postupy pri  skladovaní a primárnom spracovaní  záhradníckych produktov a vína. Mechanizácia v záhradníctve

-    Základy ekonomiky a marketingu

-    Záverečná bakalárska práca a štátna skúška Bc.

Znalosti predstavujú  34 kreditov za tretí ročník štúdia

Spolu 108 kreditov, čo je  60% zo 180 kreditov 1 .stupňa štúdia

Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru / 1. stupeň /

-  Technológie záhradníckeho škôlkárstva, techniky rozmnožovania, arboristika, systém výživy  a závlah

-  spoločenské a právne aspekty profesie, dejiny poľnohospodárstva,  základy biologickej bezpečnosti

Štátna skúška / 1. stupeň /

Štátna skúška pozostáva z:

-    Obhajoby záverečnej práce, ktorej vypracovanie je podmienkou pre ukončenie 1.stupňa štúdia. V záverečnej práci preukáže študent schopnosť orientovať sa v problematike zo zdrojov  domácej  a zahraničnej  literatúry,  zhromaždiť a analyzovať informácie o navrhovaných technologických postupoch.

Záverečná práca obsahuje aj námety na vlastné  experimentálne riešenie problému, ktoré absolvent využije  v prípade ak  bude pokračovať v 2. stupni štúdia.Kreditové hodnotenie / 10 kreditov /  zodpovedá  významu záverečnej práce, z hľadiska rofilu absolventa

-    Kolokviálnej skúšky z oblasti poznania technológií záhradníctva. Študent preukáže schopnosť komplexne navrhnúť technológiu  pestovania, výživu, závlahu a ochranu konkrétnych  záhradníckych plodín na základe poznatkov, ktoré získal v trojročnom štúdiu.

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 2 (pre uchádzačov, ktorí ukončili prvostupňové štú

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Absolventi druhého stupňa vysokoškolského štúdia v študijnom odbore Záhradníctvo sú schopní tvorivo aplikovať teoretické poznatky a využiť ich  na navrhovanie, projektovanie  a technické riešenie technológií a techník v oblasti záhradníctva. Sú schopní samostatne riešiť dielčie problémy vedy a overovať hypotézy. Dokážu aplikovať domáce a zahraničné integrované výrobné technológie  riadiť a manažovať výrobu pre získanie produkcie s vysokou kvalitou. Samostatne a kvalifikovane  rozhodujú o použití výrobných technológií, tieto inovujú a aplikujú na vlastné podmienky.

Absolvent ovláda prípravu produkčných projektov a biznis plánov, marketing a zásady distribúcie záhradníckych produktov, projektuje sady, vinohrady a zatrávnené plochy a zodpovedá za ich komplexnú realizáciu.

Predpokladá sa študijný program so štandardnou dĺžkou štúdia 2 roky  za predpokladu, že absolvent ukončil prvostupňové štúdium v odbore Záhradníctvo, alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore. Pre uchádzačov, ktorí ukončili prvostupňové štúdium v niektorom vzdialenejšom študijnom odbore, je štandardná dĺžka štúdia 3 roky.



Teoretické vedomosti / 2.stupeň /

-   Teoretické vedomosti  si absolvent prehlbil v oblasti biologických a chemických vied, ďalej v aplikovaných vedách. Poznatky využíva pre riešenie problémov v jednotlivých oblastiach  záhradníctva, pri  projektovaní a navrhovaní nových, najmä ekologických  technológií.

-   Získané vedomosti tvorivo aplikuje na konkrétne výrobné podmienky, zohľadňuje zásady trvalo udžateľného rozvoja, je schopný voliť technológie neznečisťujúce životné prostredie.

-   Vie zavádzať moderné techniky a technológie na základe súčasných poznatkov vedy a tieto  efektívne inovovať.

Praktické schopnosti a zručnosti / 2. stupeň /

Absolvent 2. stupňa študijného odboru Záhradníctvo disponuje praktickými vedomosťami a zručnosťami v oblasti projektovania, zakladania a ošetrovania produkčných plôch v krytých priestoroch a poľných podmienkach.

-   Vie analyzovať účinky negatívnych faktorov klímy  a ich dopad na potenciálnu produkciu záhradníckych kultúr.

-   Riadi  a reguluje produkčný proces využívajúc vedecké princípy, s cieľom minimalizovať vplyv negatívnych biotických a abiotických faktorov.

-   Je schopný kriticky posudzovať dynamiku produkčného procesu, robiť kvalifikované prognózy úrody, hodnotí kvalitu, vyjadruje sa k podmienkam  skladovania a spracovania a sám tieto modifikuje.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti / 2. stupeň /

Absolvent 2. stupňa odboru záhradníctvo

-  disponuje organizačnými schopnosťami  na základe ktorých vystupuje  ako jednotlivec, alebo manažer tímu, je schopný poskytovať poradenstvo

-  má predpoklady pre svoj ďalší osobnostný profesionálny vývoj a celoživotné vzdelávanie

-  má predpoklady pre dodržiavanie spoločenských zásad pri podnikaní, ovláda morálne a etické princípy platné v demokratickej spoločnosti.

Vymedzenie jadra znalostí / 2. stupeň /

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru / 2. stupeň /

Nosné témy jadra znalostí sú viazané

-    na rozšírenie teoretických vedomostí  z oblastí základných a   aplikovaných  biologických a chemických  vied

-    šľachtenia nových odrôd prispôsobených na  možné dopady aridizácie  klímy, vedecky riadenej výživy a integrovanej ochrany rastlín

-    biotechnologických postupov prípravy  ozdravených klonov  rastlinného materiálu pre jednotlivé oblasti záhradníctva

Znalosti predstavujú 35 kreditov za I. ročník 2. stupňa štúdia

-    Špeciálne  záhradnícke  vedy v jednotlivých oblastiach výroby, projektovanie sadov a vinohradov, integrované pestovateľské systémy , technológie pestovania netradičných druhov rastlín, hodnotenie kvality produktov

-     Integrovaný manažment záhradníckej výroby, ekonomika záhradníctva

-     Diplomová práca – inžiniersky projekt riešenia, alebo experimentálna práca orientovaná  k základnému, alebo aplikovanému výskumu v danej oblasti

Znalosti predstavujú  27 kreditov za II. ročník 2. stupňa štúdia

Spolu 62 kreditov, čo predstavuje 51% zo 120 kreditov 2.stupňa štúdia

Štátna skúška / 2. stupeň /

Podmienkou absolvovania štátnej skúšky v 2. stupni štúdia je vypracovanie diplomovej práce, ktorá spĺňa požiadavky na experimentálnu, alebo projektovú prácu. Diplomová práca má definované ciele a exaktnú metodiku. Závery DP sú formulované ako závery pre vedu a pre prax. Abstrakt je v slovenskom a anglickom jazyku. Študent obhajuje diplomovú prácu na základe posudku jedného oponenta. Diplomová práca je komplexne hodnotená / práca, jej prezentácia a obhajoba /.

Štátna skúšobná komisia posudzuje schopnosť študenta vedeckými metódami riešiť inžinierske zadanie /tému/

Súčasťou štátnej skúšky je kolokviálna skúška  z jednotlivých súčastí záhradníctva s dôrazom na integrované vedomosti  v oblasti  pestovateľských systémov a aplikácie trvalo udržateľných technológií.

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Odborný profil absolventa sa odvíja od výskumnej orientácie  školiaceho pracoviska. Je viazaný na konkrétny vedecko-výskumný projekt školiteľa. Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja technológií s orientáciou na základný výskum, alebo výskum výrobných odvetví záhradníctva.



Teoretické vedomosti

Absolvent odboru Záhradníctvo / 3. stupeň/ absolvuje teoretické kurzy z príbuzných vedných odborov najmä vedecké  poznatky  o živej a neživej prírode a biotechnológie, ďalej v oblasti nadstavby záhradníckych vied, metodológie vedeckej práce a informatiky na základe odporúčania školiteľa

Vedecky báda, prináša vlastné výsledky a vlastné originálne riešenie problémov v danej vednej oblasti.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti / 3. stupeň/

Abslovent 3. stupňa štúdia odboru Záhradníctvo ovláda všetky  zásady vedeckej práce, založenej na exaktnej metodike, analýze a syntéze výsledkov.Je schopný vedecky formulovať problém, inovovať, alebo navrhovať nové technológie. Má právne poznatky a vypestované  environmentálne vedomie. Je schopný prezentovať výsledky svojej práce na vedeckých fórach a vo vedeckej tlači doma a v zahraničí. Dodržuje etické a morálne zásady vedeckej práce. Je poverovaný praktickou  výučbou na 1. a 2.stupni štúdia.

Vymedzenie jadra znalostí /3.stupeň/

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru / 3.stupeň/

Nosné témy jadra znalostí absolventov 3.stupňa štúdia odboru Záhradníctvo sú viazané na vedy o živej a neživej prírode a Záhradnícke vedy.

Jadro obsahuje rámcové témy, podľa vedeckej orientácie,  na základe odporúčania školiteľa.

Témy dizertačných prác sú zverejňované a konkurzne obsadzované pre príslušný akademický rok.

Študijná časť

Teoretický fundament, metodologický aparát, špecializácia :

Matematická analýza a matematická štatistika, vedecký experiment a metodológia vedeckej práce, počitačová simulácia a modelovanie, exaktné metódy ekofyziologického a ekologického výskumu, integrované riadenie technológií záhradníckej výroby, kvalita záhradníckych produktov, biotechnologické postupy mikropropagácie

Vedecká časť

Výskum originálneho vedeckého problému z odboru, resp. jeho teoretického základu.

Zásady vedeckej práce, pri prevahe prác experimentálneho charakteru. Uplatňujú sa väzby výskum- vypracovanie novej technológie- overenie v praktických podmienkach. Rešpektujú sa právne, etické a environmentálne aspekty nových, alebo overovaných technológií.

Absolvent 3.stupňa prispieva k rozvoju študijného odboru, prezentuje výsledky svojej vedeckej práce na domácich a zahraničných vedeckých podujatiach a vo vedeckej tlači.

Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce.

Dizertačná skúška sa v zmysle študijného programu študenta PhD koná na základe odovzdania písomnej práce k dizertačnej skúške. Pozostáva z obhajoby /oponovanej/ práce, vedeckej rozpravy  a kolokviálnej skúšky z predmetov/ kurzov/  študijného programu. Komisia formuluje pripomienky k ďalším postupom pri riešení práce.

Obhajoba dizertačnej práce sa koná na základe odovzdania dizertačnej práce v slovenskom /  prípadne anglickom/ jazyku a  autoreferátu. Abstrakty sú v anglickom jazyku.

Dizertačnú prácu oponujú  oponenti s vedecko-pedagogickými hodnosťami docent.resp.profesor. Pri prezentácii práce a  obhajobe preukáže študent schopnosť samostatne riešiť vedecký problém a formulovať závery pre vedu a pre prax.

 

 

INDIKÁTORY ŚTUDIJNÉHO ODBORU

 

  1. Študijné programy odboru  Záhradníctvo v 1.stupni vzdelávania so štandardnou dĺžkou 3 roky obsahujú  180 kreditov . Pre akceptáciu študijného programu v danom študijnom odbore, musí študijný odbor obsahovať minimálne 108 ECTS kreditov z tém jadra študijného odboru. Jednotlivé študijné programy odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu študijných programov navzájom, čo predstavuje rozdiel 36 ECTS kreditov.
  2. Študijné programy 2.stupňa vysokoškolského vzdelávania so štandardnou dĺžkou dva roky obsahujú 120 ECTS kreditov. Študijný program musí obsahovať najmenej 60 ECTS kreditov z tém jadra študijného odboru. Študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu študijných programov navzájom, t.j.najmenej v rozsahu 24 ECTS kreditov.
  3. Študijné programy 3.stupňa vysokoškolského vzdelávania sú zastúpené v pomere 1:2. študijnej a vedeckej časti študijného programu O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR, priznaním práva konať dizertačnú skúšku a obhajovať dizertačnú prácu.
  4. Medziodborové štúdiá v kombinácii dvoch študijných odborov v zmysle § 51 ods. 5 musia obsahovať jadrá oboch študijných odborov v dostačujúcom rozsahu. Jadrá musia byť zastúpené približne rovnako. V takomto prípade môže byť  navrhnutá väčšia dĺžka študijného programu ako je štandardná dĺžka ľubovoľného zo študijných odborov.

a) Študijné programy v kombinácii hlavného a vedľajšieho študijného odboru v zmysle § 51 ods. 5 musia obsahovať úplné jadro hlavného študijného odboru a jadrovedľajšieho študijného odboru v primeranom rozsahu. Primeranosť jadra sa posudzuje podľa toho, či  je dostačujúce na získanie ucelenej časti vzdelania v tomtoodbore.

História opisov

Späť