Špeciálna rastlinná produkcia

Zobrazuje sa opis platný do 22.02.2017. Nahrádza ho odbor poľnohospodárstvo a krajinárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

poľnohospodárske a lesnícke vedy

Anglický názov študijného odboru:

Special Crop Production

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru špeciálna rastlinná produkcia sú spôsobilí vykonávať profesiu:

Philosophiae doktor (PhD) pre špeciálnu rastlinnú produkciu (Crop sciences PhD.)

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

CS – Česká zemědělská univerzita Praha, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno, Jihočeská univerzita České Budějovice. USA – University of Missouri Columbia, I – University of Milano, UK – Bristol University, Poland – AR Krakow, AR Wroclaw, AR Warsawa, Hungary – Univerzity of Debrecen, University of Godollo, Netherland – University of Wageningen.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

-       všeobecná rastlinná produkcia,

-       spracovanie poľnohospodárskych produktov,

-       agrochémia a výživa rastlín,

-       ochrana rastlín,

-       fyziológia plodín a drevín,

-       záhradníctvo,

-       genetika.

Študijný odbor špeciálna rastlinná produkcia sa od príbuzných odborov odlišuje osobitným zameraním na rastlinu z pohľadu tvorby nových genotypov, získavania nových potravinových zdrojov, krmív a surovín pre priemyselné spracovanie so zreteľom na zachovanie biologickej rozmanitosti a biologickú bezpečnosť genetických technológií pre životné prostredie a zdravie človeka.

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumnej činnosti v celom komplexe špeciálnej rastlinnej produkcie s ohľadom na procesy jej racionálnej intenzifikácie vrátane genetických technológií, pri rešpektovaní zásad trvalo udržateľného rozvoja.

Vedecké metódy výskumu a vývoja orientuje na špeciálnu rastlinnú produkciu, tvorbu a množenie nových genotypov, ochranu biologickej rozmanitosti, genetické technológie a ich biologickú bezpečnosť, vyhľadávanie a využívanie nových potravinových zdrojov, krmív a surovín pre priemyselné spracovanie rastlinného pôvodu.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent odboru špeciálna rastlinná produkcia (3. stupeň)

-       Vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov v oblasti tvorby, uchovávania a využívania nových zdrojov potravín, krmív a rastlinných surovín pre priemyselné využitie, matematického modelovania dedičnosti a premenlivosti organizmov, ochrane a záchrane biologickej rozmanitosti rastlín a biologickej bezpečnosti v rastlinnej produkcii.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru špeciálna rastlinná produkcia (3. stupeň) si osvojí

-       Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému (technické zadanie), právne a environmentálne hľadiská nových produktov, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí 3.stupňa tj. PhD. stupňa vysokoškolského štúdia sú špeciálne oblasti  rastlinnej  produkcie (tvorba a vyhľadávanie nových genotypov rastlín, reprodukcia vybraných genotypov pre produkčné pestovanie, záchrana a ochrana biologickej rozmanitosti a biologická bezpečnosť v rastlinnej produkcii).

Študijná časť:

Teoretický základ, metodologický aparát, špecializácia:

Tvorba nových genotypov rastlín (hybridizácia, mutačná premenlivosť, heterózny efekt, genetické modifikácie, štatistické metódy a matematické modelovanie v šľachtení rastlín). Biológia rozmnožovania rastlín. Biotechnologické postupy a metódy reprodukcie rastlín (biofarmárčenie). Teória a legislatíva ochrany a záchrany biologickej rozmanitosti (biodiverzity) rastlinných druhov v agroekosystéme. Génové banky, ich význam a využitie pre rastlinnú produkciu. Výhody a riziká tvorby a pestovania geneticky modifikovaných rastlín. Rozvoj a uplatňovanie genetických technológií s dôrazom na ich biologickú bezpečnosť. Význam a využitie nových a netradičných zdrojov potravín, krmív a surovín rastlinného pôvodu pre priemyselné spracovanie rastlinného pôvodu. Analýza a význam pôsobenia klimatických podmienok na rastlinnú produkciu.

Vedecká časť:

-               Výskum aktuálneho otvoreného vedeckého problému z odboru špeciálna rastlinná produkcia.

-       Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému v oblasti tvorby, získavania, množenia nových genotypov rastlín, právnych a environmentálnych hľadísk nových zdrojov potravín, krmív a surovín priemyselného využitia, etickej a spoločenskej stránky vedeckej práce s osobitným zreteľom na genetické technológie a biologickú bezpečnosť, prezentáciu výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre rastlinnú produkciu.

Študijné programy 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2. O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR (priznaním práva konať dizertačnú skúšku, záverečnú skúšku vo forme obhajoby dizertačnej práce).

História opisov

Späť