Špeciálna živočíšna produkcia

Zobrazuje sa opis platný do 22.02.2017. Nahrádza ho odbor poľnohospodárstvo a krajinárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

poľnohospodárske a lesnícke vedy

Anglický názov študijného odboru:

Special Animal Production

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru ŠŽP sú spôsobilí vykonávať funkcie vedeckých pracovníkov ako aj pracovať vo vedeckej, pedagogickej a manažerskej sfére

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

ČR: MZU Brno, JU České Budejovice, ČZU Praha, PR – AR Olstyn, Krakow MR – AE Gödöllö, Rakúsko – BOKU Viedeň, Švédsko – SLU Uppsala, Nemecko – UNI Hohenheim Stuttgart, Holandsko UNI Wageningen

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

-      Všeobecná zootechnika

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 4

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent ovláda vedecké metódy a postupy výskumu a vývoja orientovaného na špeciálnu živočíšnu produkciu, ktoré vedú k neustálemu zlepšovaniu a zvyšovaniu požiadaviek na kvalitu a nezávadnosť živočíšnej produkcie, ktoré sú v súlade s ochranou životného prostredia a potrieb trvalo-udržateľného rozvoja poľnohospodárstva.

Je tiež orientovaný aj na vývoj nových vedeckých a technických postupov v základnom výskume.



Teoretické vedomosti (3.stupeň):

Absolvent vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov v oblasti špeciálnej živočíšnej produkcie.

Doplňujúce vedomosti a zručnosti  (3.stupeň):

Ovláda príslušné zákonné, právne a environmentálne normy, zásady vedeckej práce s väzbou na výskum, vývoj, výrobu a využitie, vedecké formulovanie problémov, ovláda etické a spoločenské normy a zásady vedeckej práce, prezentáciu získaných výsledkov v rámci vedného odboru a pedagogického procesu.

Vymedzenie jadra znalostí (3.stupeň)

Nosné témy jadra znalosti študijného odboru(3.stupeň):

Nosné témy jadra znalosti tohto stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na vedu o  špeciálnej živočíšnej produkcii.

Študijná časť:

-        mapovanie genómu živočíchov

-        výskum a uplatnenie etologických princípov chovu hospodárskych zvierat v systéme trvalo udržateľného poľnohospodárstva

-        realizácia systému zachovania a využívania biodiverzity genofondu hospodárskych zvierat

-        teória šľachtenie hospodárskych zvierat

-        fyziológia hospodársky významných druhov zvierat

Teoretický fundament:

·        vychádza zo študijných programov II. stupňa vysokoškolského štúdia

Vedecká časť:

Hlavné smery a priority vedeckého výskumu sú podmienené vedeckou orientáciou riešenej problematiky a vychádzajú z  potrieb a požiadaviek rozvoja špeciálnej živočíšnej produkcie v trvalo udržateľnom poľnohospodárstve a spoločenskej objednávky.

Študijné programy 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2. O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR (priznaním práva konať dizertačnú skúšku, záverečnú skúšku vo forme obhajoby dizertácie)

História opisov

Späť