Živočíšna produkcia

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor poľnohospodárstvo a krajinárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

poľnohospodárske a lesnícke vedy

Anglický názov študijného odboru:

Animal Produktion

Stupne - popis

Študijný odbor ŽIVOČÍŠNA PRODUKCIA sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002 zo dňa 16. decembra 2002 študovať v:

  • prvom stupni vysokoškolského štúdia (Bc.) so štandardnou dĺžkou 3 roky
  • druhom stupni vysokoškolského štúdia (Ing.) so štandardnou dĺžkou 2 roky

Predpokladá sa, že absolvent ukončil prvostupňové štúdium  v odbore Živočíšna produkcia,  Všeobecné poľnohospodárstvo, Výživa, Spracovanie poľnohospodárskych produktov, alebo v niektorom príbuznom odbore. Pre uchádzačov, ktorí ukončili  prvostupňové štúdium v niektorom vzdialenejšom študijnom odbore (Všeobecné veterinárne lekárstvo, Rastlinná produkcia, Odvetvové ekonomiky a manažment, Poľovníctvo etc.) možno navrhnúť študijný program so štandartnou dĺžkou štúdia 3 roky.

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru ŽIVOČÍŠNA PRODUKCIA sú spôsobilí vykonávať podľa dosiahnutého stupňa profesiu

-       Manažér chovu zvierat - 1. stupeň (Animal breeding manager)

-       Inžinier živočíšnej produkcie - 2. stupeň (Animal production ingineer)

Manažér chovu zvierat ovláda základné chovateľské postupy  a opatrenia v chove zvierat, dokáže organizovať denný režim chovu, zabezpečovať požadovanú úroveň chovateľského prostredia, riešiť problémy organizácie práce a riadiť procesy získavania, prvotného ošetrenia a uchovávania kvalitných živočíšnych produktov, zabezpečovať základnú chovateľskú a účtovnú evidenciu

Inžinier živočíšnej produkcie ovláda modelovanie technologických procesov  a zariadení pre živočíšnu produkciu, aplikuje biotechnologické a bioinžinierske postupy pri zlepšovaní genetických, reprodukčných a produkčných vlastností hospodárskych zvierat, pri udržiavaní genetickej heterogenity a biodiverzity. využíva genetické hodnotenie kvality zvierat, ovláda modelovanie a aplikáciu riadených systémov reprodukcie a výživy zvierat, usmerňuje vývoj nových živočíšnych produktov  a ich novú kvalitu v špeciálnych odvetviach živočíšnej výroby.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Živočíšna produkcia je súčasťou strategického rozvoja poľnohospodárstva v kontexte s potravinovou bezpečnosťou štátu, biodiverzitou, s rozvojom vidieka a využitím mimoprodukčných funkcií krajiny a pôdy. Úzko súvisí s potravinovými návykmi a zdravím obyvateľstva. Pre súčasnú etapu implementácie Slovenska do EU a udržanie konkurencie schopnosti na európskom trhu bude potrebný minimálne rovnaký počet profesionálov – bakalárov a inžinierov živočíšnej produkcie - ako tomu bolo doposiaľ.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Holandsko: Wageningen University, Nemecko: Justus-Liebig-Universität Giesien, Nemecko: Christian-Aqlbrechts-Universität zu Kiel, Česko: České zemědelské učení Praha, Anglicko: University of Newcastle upon Tyne.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

-       Všeobecné poľnohospodárstvo

-       odvetvová ekonomika a manažment

V definovaných študijných odboroch sú, resp. môžu byť spoločné základy z genetiky, anatómie, fyziológie, výživy, etológie, všeobecnej zootechniky a reprodukcie zvierat. Rozdiely vyplývajú z úrovne získaných poznatkov v oblasti techniky a technológie chovov zvierat, šľachtenia zvierat a uplatnenia najnovších poznatkov v oblasti špeciálnych odvetví živočíšnej výroby, riadenia reprodukcie zvierat, manažmentu  a odvetvovej ekonomiky.

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Absolventi odboru Živočíšna produkcia (1.stupeň) dokážu analyzovať problémy a tvorivo uplatňovať biologické, technické a technologicko-ekonomické poznatky  v oblasti manažmentu chovu zvierat. V spolupráci s manažérmi iných profesií živočíšnej produkcie, poradenstva a servisných služieb dokážu  riadiť chov zvierat v smere progresívnej a efektívnej výroby. Sú schopní vytvárať potrebné podmienky pre  aplikáciu biotechnologických postupov . Absolventi tohto odboru majú znalosti o ochrane a tvorbe životného prostredia, o fyziologických a etologických potrebách zvierat v moderných technológiách, sú schopní realizovať šľachtiteľské postupy v chovoch jednotlivých druhoch hospodárskych zvierat, podieľajú sa na optimalizácii welfare, výživy zvierat, hygiene a prevencii chorôb a sú povinní ovládať základné informačné systémy a technológie.



Teoretické vedomosti ( 1.stupeň)

Absolvent má základné teoretické vedomosti:

- o biologických vlastnostiach a systémoch rastlín, mikroorganizmov a živočíchov

- o agrárnej chémii a biochemizme  životných procesov zvierat

- o genetických a etologických aspektoch  produkcie a reprodukcie zvierat

- o hygiene, prevencii a zdraví zvierat

- o základoch výživy, konverzie živín, a využití rastlinnej biomasy

- o manažmente úžitkových vlastností  a kvality živočíšnych produktov

- o manažmente chovu, pracovných procesov a ekonomike

Praktické schopnosti a zručnosti

Absolvent odboru Živočíšna produkcia (1. stupeň) získa schopnosť

- organizovať a vykonávať základné chovateľské postupy  a opatrenia

- organizovať stádo a denný režim chovu

- kontrolovať zdravotný stav a reprodukčný proces zvierat

- zabezpečovať základnú chovateľskú a účtovnú evidenciu

Doplňujúce vedomosti schopnosti a zručnosti

- viesť kolektív výkonných pracovníkov zabezpečujúcich prevádzku

- spolupracovať s marketingovými a servisnými subjektami

- riešiť základné problémy organizácie pracovných procesov a mechanizácie chovu

Vymedzenie jadra znalostí (1. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru

Nosné témy  jadra znalostí 1. stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané predovšetkým na biologické vlastnosti zvierat, základy chovu zvierat, konverzie rastlinnej biomasy na kvalitné živočíšne produkty a  organizačné a technologické podmienky živočíšnej výroby. Jadro obsahuje:

-          Poznatky o systéme a vlastnostiach živočíchov a mikroorganizmov a ich postavení v živočíšnej produkcii a v ochrane a tvorbe životného prostredia

-   Poznatky o chemických a biochemických aspektoch biologických procesov a tvorby živočíšnych produktov

Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili 3/5 ECTS kreditov v 1. roku štúdia

-       Základy poznatky vied o mechanizmoch živočíšnej produkcie (fyziologické, genetické a  etologické aspekty živočíšnej produkcie, výživy, reprodukcie a šľachtenia zvierat)

Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili  3/5 ECTS kreditov  v 2. ročníku štúdia

-       Základné poznatky o manažmente chovu zvierat, riadení úžitkových vlastností, zdravia, kvality produktov a pracovných procesov v živočíšnej produkcii

-       Záverečná práca -štátna skúška Bc.

Tieto znalosti tvoria 3/5 ECTS kreditov v 3. roku štúdia.

Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru

-       Biologické základy rastlinnej produkcie a chovu zvierat v udržateľnom poľnohospodárstve.

Štátna skúška I. stupeň

-       Obhajoba záverečnej práce (abstrakt v jazyku anglickom), rozsah práce úmerný tématike a významu profilácie  absolventa

-       Komisionárna štátna skúška z oblasti poznania 1. stupňa študijného odboru Živočíšna produkcia. - ŽP.

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 2 (pre uchádzačov, ktorí ukončili prvostupňové štú

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Absolventi druhého stupňa vysokoškolského štúdia študijného odboru Živočíšna produkcia dokážu analyzovať, navrhovať a komplexne riadiť živočíšnu produkciu a záujmový chov zvierat s rešpektom na ochranu a tvorbu životného prostredia, biodiverzitu a humanizáciu chovu a na základe spôsobilosti odbornej komunikácie a kooperácie  v cudzom jazyku udržiavať konkurenčnú schopnosť v medzinárodnom merítku.

Hlboké znalosti biologických, organizačných a ekonomických aspektov  živočíšnej produkcie v udržateľnom poľnohospodárstve mu umožní analyzovať a riešiť problémy, riadiť rozvojové projekty, riadiť tímy pracovníkov, samostatne viesť a riadiť podnikateľské subjekty živočíšnej produkcie všetkých typov. Absolvent sa uplatní v poľnohospodárskych a iných podnikoch zameraných na živočíšnu produkciu, resp. chov športových a záujmových zvierat. V  riadiacich a organizačných funkciách môže pôsobiť ako vedúci pracovník, špecialista alebo poradca v biologických službách, krmivárskych organizáciách, spracovateľských podnikoch živočíšnych produktov, v chovateľských zväzoch, v štátnej správe rezortu poľnohospodárstva, ako podnikateľ v chovateľskej a obchodnej činnosti. Uplatní sa v poľnohospodárskom výskume, v školstve a môže sa zaradiť do 3.stupňa vzdelávania.

Predpokladá sa, že absolvent ukončil prvostupňové štúdium v niektorom príbuznom študijnom odbore. Pre uchádzačov, ktorí ukončili  prvostupňové štúdium v niektorom vzdialenejšom študijnom odbore , možno navrhnúť študijný program so štandardnou dĺžkou 3 roky.



Teoretické vedomosti

Absolvent odboru Živočíšna produkcia

-       je schopný projektovať a modelovať živočíšnu produkciu v súdobých podmienkach s využitím progresívnych metód riadenia a technológií

-       vie aplikovať vedecké a technické riešenia do praktickej činnosti

-       je schopný analytickej činnosti v problémových podmienkach živočíšnej produkcie

-       vie ekonomicky zhodnotiť efektívnosť projektovanej a reálnej produkcie

-       je schopný analyzovať domáci a zahraničný trh a realizovať na ňom produkciu

Praktické schopnosti a zručnosti

Absolvent má predpoklady pre:

-       riadenie kolektívu tvorivých pracovníkov a manažérov

-       vie pripraviť podmienky pre aplikovanie biotechnologických postupov

-       vie zaviesť zložité technologické postupy

-       je schopný školiť výrobných pracovníkov pre využitie zložitých technológií a strojných zariadení

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti

Absolvent odboru dokáže:

-       efektívne pracovať v kolektíve aj samostatne

-       má inojazyčné komunikatívne schopnosti

-       je schopný realizovať medzinárodné trendy v odborných činnostiach

-       má schopnosť sa orientovať v právnych normách

Vymedzenie jadra znalostí (2.stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru

-       Geneticko-šľachtiteľské aspekty živočíšnej produkcie

-       Technologicko-organizačné aspekty živočíšnej produkcie a spracovania živočíšnych produktov

Tieto znalosti tvoria  ½ ECTS kreditov študijného programu v 1. roku štúdia

-       Produkčno-ekonomické a právne aspekty riešenia problémov živočíšnej produkcie

-       Diplomová práca - konkrétne riešenie zadania

Tieto znalosti tvoria ½ kreditov ECTS v 2. roku štúdia

Štátna skúška (2. stupeň)

-       Obhajoba diplomovej práce (abstrakt v jazyku anglickom)

-       Komisionárna štátna skúška z oblasti poznania študijného odboru Živočíšna produkcia

 

INDIKÁTORY ŠTUDIJNÉHO ODBORU

  • Študijné programy 1. stupňa vysokoškolského vzdelávania so štandardnou dĺžkou 3 roky obsahujú 180 ECTS kreditov. Pre akceptáciu študijného programu v študijnom odbore, študijný program musí obsahovať najmenej 108 ECTS kreditov z tém jadra znalostí študijného odboru. Študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu študijných programov navzájom, t.j. najmenej v rozsahu 36 ECTS kreditov.
  • Študijné programy 2. stupňa vysokoškolského vzdelávania so štandardnou dĺžkou 2 roky obsahujú 120 ECTS kreditov. Pre akceptáciu študijného programu v študijnom odbore, študijný program musí obsahovať najmenej 60 ECTS kreditov z tém jadra študijného odboru. Študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v rozsahu 1/5 rozsahu študijných programov navzájom, t.j. najmenej v rozsahu 24 ECTS kreditov.

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

História opisov

Späť