Biotechnológie
Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor biotechnológie.
Skupina:
konštruovanie, technológie, výroba a komunikácieOblasť výskumu:
chémia, chemická technológia a biotechnológieAnglický názov študijného odboru:
BiotechnologyStupne - popis
Študijný odbor BIOTECHNOLÓGIE sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať:
- v prvom stupni vysokoškolského štúdia (Bc) so štandardnou dĺžkou 3 roky,
- v druhom stupni vysokoškolského štúdia (Ing.) so štandardnou dĺžkou 2 roky.
Predpokladom je, že absolvent ukončil prvostupňové štúdium v študijnom odbore.
Biotechnológie alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore (Potravinárstvo, Biológia, Výživa).
- v treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD).
Obsah študijného odboru - všeobecná časť
Absolventi študijného odboru BIOTECHNOLÓGIE sú spôsobilí vykonávať podľa dosiahnutého stupňa profesiu
- biotechnológ Bc - I. stupeň
- inžinier biotechnológ – II. stupeň
- biotechnológ PhD. – III. stupeň
Absolvent I. stupňa (Bc.) – ovláda fyzikálno-chemickú a biologickú podstatu biochemických procesov živých organizmov vrátane ich regulácie. Ovláda metódy, techniky a technológie kultivácie mikroorganizmov, somatických, reprodukčných buniek, pletív a orgánov pre účely prípravy ekonomicky významných bioproduktov s vyššími úžitkovými parametrami pre ich špeciálne aplikácie. Vie používať metódy a techniky izolácie, separácie a purifikácie biologicky aktívnych látok. Poznatky základných vedných disciplín vie tvorivo uplatniť v praxi. Má vedomosti o ekonomických a právnych aspektoch biotechnológií.
Absolvent II. stupňa (Ing. biotechnológ) –má prehlbujúce vedomosti najmä z odborov odvodených z biológie, chémie a inžinierstva. Profil absolventa individuálne doplňujú znalosti o etike a psychológii podnikateľských právnych subjektov, právne a menežérske znalosti. Zo zručností absolvent ovláda metódy, techniky kultivácie mikroorganizmov, tkanivových kultúr, prípravy biologicky významných látok, transformácie rôznych substrátov. Dokáže používať metódy analýzy biologického materiálu vrátane mapovania genómu živých organizmov, metódy a postupy jeho úpravy a genetickej modifikácie a izolácie a identifikácie génov a molekulárnych markerov. Absolvent má znalosti o biotechnológiách poľnohospodárskych, potravinárskych, farmaceutických, chemických a environmentálnych.
Absolvent III. stupňa (PhD.) - je profilovaný ako vedecký pracovník v oblasti biologických, chemických alebo inžinierskych disciplín. Doktorand študuje podstatu biochemických procesov a ich vzájomných regulovaných väzieb na molekulovej a bunkovej úrovni i matematické nástroje riadenia a modelovania biotechnologických procesov
Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru
Prudký rozvoj biologických disciplín prírodných vied, nových technických postupov a inžinierskych riešení umožnil konštituovanie Biotechnológie ako nového, samostatného vedného odboru. Biotechnológia je založená na integrovanom použití biochémie, molekulovej biológie, mikrobiológie a inžinierskych disciplín k dosiahnutiu priemyselných aplikácii mikroorganizmov, buniek tkanivových kultúr a ich súčastí (definícia podľa EFB). Za biotechnológiu považujeme každú technológiu, využívajúcu živé organizmy, alebo ich súčasti k výrobe alebo modifikácii produktov, k šľachteniu rastlín a živočíchov, alebo mikroorganizmov pre špecifické použitie. Má vysoký inovačný potenciál a často je alternatívou klasických potravinárskych a poľnohospodárskych technológií. Jej prvotnou formou sú fermentačné technológie (výroba vína, piva, biomasy, organických rozpúšťadiel) na ktorú nadväzujú nové sofistikované odvetvia. Samostatnou a veľmi dynamicky sa rozvíjajúcou časťou sú biotechnológie zamerané na poľnohospodárstvo (rastlinná a živočíšna biotechnológia, aplikácia transgénnych organizmov, využitie tkanivových kultúr, alebo N-fixujúcich MO pri výžive rastlín a i.). Vysoký odborný potenciál na seba viažu farmaceutické, chemické, alebo environmentálne biotechnológie, ktoré využívajú najmä metabolický potenciál mikroorganizmov.
Význam biotechnológie je nepopierateľný a spolu s mikro - či nanotechnológiami predstavuje základné výskumné a technologické priority aj v rámci programov EU. Aplikácia nových biotechnológií môže pomôcť v riešení globálnych problémov ľudstva, medzi ktoré predovšetkým patrí zabezpečenie racionálnej výživy ľudí, zmenšenie environmentálnych problémov, zdravia a kvality života.
Príklady podobných študijných odborov v zahraničí
Na prevažnej väčšine svetových univerzít je zriadený odbor Biotechnológia, alebo Biochemická technológia.
Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi
- potravinárstvo (I. a II. stupeň)
- biológia (I. a II. stupeň)
- výživa (I. a II. stupeň)
- biochémia (III. stupeň)
- mikrobiológia (III. stupeň)
- molekulová biológia (III. stupeň)
Štandardná dĺžka denného štúdia: 3
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa
Absolventi odboru Biotechnológie (I. stupeň) majú dostatok teoretických znalostí a praktických zručností, čo im umožňuje riadiť dielčie technologické operácie a procesy. Sú schopní vykonávať kontroly v laboratóriách, podieľať sa na výskumnej činnosti a riadení výrobných biotechnologických procesov. Absolventi sú odborne spôsobilí vykonávať práce spojené s produkciou, izoláciou, separáciou a purifikáciou produktov biotechnológií, hodnotením ich kvality s použitím moderných fyzikálno-chemických analytických metód. Dokážu spolupracovať s manažérmi výrobných organizácií a špecialistami iných profesií v oblasti inovácie technologických liniek i výrobkov ako aj v oblasti hodnotenia akostných parametrov kvality a marketingu.
Teoretické vedomosti (I. stupeň):
Absolventi I. stupňa študijného odboru Biotechnológie získajú vedomosti o podstate biologických procesov živých organizmov a mechanizmu ich regulácie. Oboznámia sa s ich praktickou aplikáciou v technologických procesoch.
Praktické schopnosti a zručnosti (I. stupeň):
Absolventi študijného odboru Biotechnológie v prvom stupni vysokoškolského štúdia sú schopní samostatne riadiť niektoré technologické operácie a procesy, vykonávať priebežné laboratórne kontroly, vyhodnocovať získané analytické dáta a vyvodiť z nich príslušné závery.
Vymedzenie jadra znalosti študijného odboru (I. stupeň)
Nosné témy jadra znalosti I. stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané predovšetkým na:
- pochopenie molekulovej podstaty organizmov najmä v životných prejavoch súvisiacich s ich priemyselnou aplikáciou. Riešenie vyžaduje zvládnuť komplex prírodovedeckých disciplín: chémia anorganická, organická, analytická, biofyzika, matematika, informatika, modelovanie biologických procesov, biofyzikálna chémia, chémia prírodných látok, genetika, mikrobiológia, biochémia, molekulová biológia. Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu 1. a 2. roku štúdia.
- základné zariadenia, technologické výrobné systémy. Realizácia vyžaduje zvládnuť komplex predmetov špeciálnych výrob viazaných najmä na biotechnológie poľnohospodárske, potravinárske, farmaceutické, chemické a environmentálne.
- Absolutórium predstavuje záverečná bakalárska písomná práca a štátna skúška.
Ďalšie témy jadra znalosti študijného odboru: Doplnkové sú poznatky o manažmente a ekonomike podnikov, o ochrane životného prostredia, ako aj o hospodárení s energiou a o využití a manipulácii s odpadmi. V rovine postačujúcich sú základné poznatky o etike a psychológii podnikateľských právnych subjektov, základné poznatky z občianskeho, pracovného a obchodného práva.
Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa
Štandardná dĺžka denného štúdia: 2
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa
Odborný profil absolventa II. Stupňa profilujú:
a. Predmety teoretického základu
b. Predmety odborného základu
c. Súbor biotechnológií
d. Súbor doplňujúcich predmetov z oblasti ekonomických spoločenských environmentálnych a právnych predmetov
e. Odborná prax
f. Písomná záverečná práca
Absolventi inžinierskeho stupňa študijného odboru Biotechnológie dokážu samostatne tvorivo a na vysokej odbornej úrovni analyzovať, navrhovať a realizovať biotechnologické procesy a výroby. Uchádzač o inžiniersky stupeň štúdia ukončil prvostupňové štúdium v tom istom alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore. Študijný program má štandardnú dĺžku 2 roky. Pomocou voliteľných predmetov a diplomovej špecializácie sa študenti môžu orientovať na jednotlivé typy biotechnológií.
Teoretické vedomosti pre II. stupeň:
Absolvent II. stupňa študijného odboru Biotechnológie je schopný:
- tvorivo aplikovať získané odborné poznatky pri vývoji a riadení biotechnologických výrob
- modelovať a simulovať biotechnologické procesy z hľadiska optimalizácie výrobného procesu
Praktické schopnosti a zručnosť:
Absolvent II. stupňa študijného odboru Biotechnológie získa vedomosti a zručnosti pre:
- hodnotenie surovinovej základne z hľadiska možného biotechnologického spracovania aplikáciou fyzikálno-chemických, biologických metód analýzy a ekonomického a právneho posúdenia.
- riadenie biotechnologických výrobných procesov a technologických systémov.
- uskutočňovanie separačných a purifikačných procesov súvisiachich s výrobou produktov biotechnologickým postupom.
- vypracovanie návrhov na technologické riešenia bioprocesov.
- realizáciu výskumnej práce s vysokou mierou samostatnosti a tvorivosti a schopnosti samostatným štúdiom udržiavať kontakt s rozvojom vedných disciplín tvoriacich biotechnológie.
Vymedzenie jadra znalosti (II. stupeň):
Nosné témy jadra znalosti študijného odboru sú viazané predovšetkým na zvládnutie:
a. fyzikálno-chemickej a biologickej podstaty biotechnologických procesov
b. aplikáciu najmä analytických, enzýmových, mikrobiologických, imunologických, molekulovo-biologických metód pre hodnotenie úžitkovej kvality východiskových substrátov a finálnych produktov.
c. schopnosti aplikovať metódy a techniky génového inžinierstva cielenej konštrukcie nových produkčných biosystémov a modifikovaných organizmov (mikroorganizmov, rastlín a živočíchov).
d. základov technickej konštrukcie bioreaktorov, technického a technologického zariadenia, vrátane regulačnej techniky využívanej v biotechnológiách. Spôsobov a techník kultivácie (emerzná a submerzná, jednorázová a kontinuálna kultivácia).
e. aplikovať základy chemického inžinierstva a bioinžinierstva pri modelovaní a simulácii optimalizácie technologických procesov z hľadiska ekonomickej rentability výroby bioproduktov.
f. schopnosti riadiť izolačné, separačné a purifikačné procesy (filtrácia, odstreďovanie, dezintegrácia, biomasy, extrakcia, moderné techniky purifikácie, odparovania, kryštalizácie, sušenia a balenia).
Študent 2. stupňa vysokoškolského štúdia vypracuje semestrálny projekt. Absolutórium predstavuje štátna záverečná skúška a obhajoba diplomovej práce. Obhajoba diplomovej práce a štátna skúška musí preukázať spôsobilosť samostatne a tvorivo riešiť zadaný problém.
Štandardná dĺžka denného štúdia:
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa
Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja využitím vedeckých poznatkov mikrobiológie, molekulárnej biológie, biochémie, enzymológie, bioinžinierstva. chemických a bioanalytických metód a techník. K príslušnej téme ovláda experimentálne práce, vie ich naplánovať a exaktne vyhodnotiť. Na základe experimentálneho poznania prehlbuje svoje teoretické znalosti. Vo svojej práci je spôsobilý aplikovať najmodernejšie vedecké a technické postupy.
Teoretické vedomosti pre III. stupeň:
Absolvent ovláda zásady vedeckej práce, je schopný samostatne experimentálne pracovať, tvorivo predkladať nové technologické, eventuálne metodické riešenia a aplikačné možnosti využitia vedeckých prínosov v spoločenskej praxi a pre rozvoj študijného odboru.
Vymedzenie jadra znalosti pre III. stupeň:
Nosné témy jadra znalosti III. stupňa bezprostredne nadväzujú na obsahové zameranie uvedené pre II. stupeň a sú viazané na prehlbujúce vedomosti z oblasti biologických, chemických a inžinierskych disciplín súvisiacich s biotechnologickým zameraním výskumu.
Študijná časť:
V závislosti od vecnej a metodickej profilácie štúdia podľa jednotlivých špecializácií
Vedecká časť:
Vedecké zameranie oblasti štúdia a riešenia doktorandskej dizertačnej práce je viazané na priority vedecko-výskumného programu školiaceho pracoviska.