Imunológia

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor biológia.

Skupina:

prírodné vedy

Oblasť výskumu:

vedy o živej prírode

Anglický názov študijného odboru:

Immunology

Stupne - popis

Študijný odbor Imunológia sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002 -sekr. zo dňa 16.decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia so štandardnou dĺžkou študijných programov v dennej forme 3 roky (v externej forme 5 rokov).

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Imunológia  je súčasťou biologických vied a v súčasnosti patrí k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim vedným disciplínám, ktoré vedecké výsledky ovplyvňujú nielen iné biologické, medicínske a veterinárne odbory, ale aj ekonomickú úroveň a prosperitu štátu.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Rovnaké, resp. podobné študijné odbory sa nachádzajú na väčšine univerzít medicínskeho, prírodovedného a veterinárneho charakteru v Európe, Amerike a väčšine štátov celého sveta. Ako samostatný odbor môže byť súčasťou štúdia biológie, fyziológie, mikrobiológie a v rámci medicínsky zameraných pracovísk môže byť aj súčasťou patologickej fyziológie.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

  • mikrobiológia
  • molekulárna biológia
  • biotechnológie
  • biochémia
  • hematológia

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent študijného odboru imunológia je schopný vykonávať profesiu imunologického experta Immunology Principle Expert Philosophiae doctor -PhD.  - 3.stupeň.

Principle Expert Philoshophiae doctor -PhD. -má znalosti získané predchádzajúcim vysokoškolským štúdiom na lekárskych, prírodovedných , farmaceutických, veterinárnych, prípadne iných fakultách, ktoré tvoria bázu, na ktorú nasadajú vedomosti z teoretickej i aplikovanej (klinickej) imunológie. Ovláda vedecké metódy výskumu v oblasti experimentálnej a klinickej imunológie, ktoré tvorivo realizuje na rôznych modelových objektoch ( laboratórne zvieratá, tkanivové kultúry, vyšetrovanie krvi). Skúma zákonitosti imunitnej odpovede a jej dopad na organizmus na rôznych úrovniach (organizmu, buniek, molekúl), využívajúc pri tom progresívne metodické postupy s cieľom získať nové, doposiaľ nepublikované výsledky. Zameriava sa na získavanie najnovších teoretických i praktických poznatkov. výsledkami tvorivej experimentálnej práce prispieva nielen k rozvoju samotného odboru, ale aj vedeckého poznania vo všeobecnosti. Vedecká hodnota výsledkov umožňuje ich aplikáciu v biológii vo všeobecnosti, v medicíne a veterinárnej praxi. Teoretické a praktické skúsenosti mu umožnia, že dokáže riešiť aktuálne potreby svojej doby v prospech odboru a spoločnosti.

Nachádzajú  uplatnenie na všetkých univerzitách, kde sa v rámci biologických disciplín vyučuje  imunológia, ďalej na výskumných ústavoch, kde sa riešia teoretické i praktické aspekty imunitných procesov, cez ich genetickú determinácie, rôzne prejavy až po dopad na organizmus, pri problematike ovplyvňovania imunitnej odpovede, transplantáciách tkanív a orgánov, problémov boja proti nádorom. V rezorte zdravotníctva  sa absolventi uplatnia v laboratóriách zaoberajúcich sa diagnostikou alergických, autoimunitných, infekčných, onkologických chorôb, imunodeficientných chorôb, pri príprave sér a očkovacích látok, v laboratóriách zaoberajúcich sa výberom párov darca - príjemca pre transplantácie orgánov a tkanív a pod. V rezorte poľnohospodárstva sa absolventi uplatnia v rezorte živočíšnej výroby.



JADRO  ZNALOSTÍ - 3. STUPEŇ

Študijná časť :

Nosné témy študijného odboru IMUNOLÓGIA sa zameriavajú na získavanie vedeckých poznatkov založených na súčasnom stave vedeckého poznania, ktoré sú predpokladom pre úspešné zvládnutie dizertačnej skúšky z povinného a voliteľného predmetu. Povinný predmet predstavuje Imunológia, voliteľný vychádza zo zamerania dizertačnej práce a predstavuje jeden z predmetov : Molekulárna biológia a genetika, Mikrobiológia, Hematológia, Biochémia, Klinická imunológia. Neodmysliteľnou súčasťou študijného programu je aj absolvovanie kurzu anglického jazyka, príp. iného svetového jazyka, ktoré končí skúškou.

Vedecká časť :

sa zameriava na samostatné a tvorivé riešenie vedeckých problémov z oblasti moderného imunologického výskumu v rámci grantových úloh národného či medzinárodného charakteru, ktoré sa končí obhajobou dizertačnej práce. Táto musí dokázať , že adept dokázal samostatne získavať teoretické poznatky vyhľadávaním a štúdiom vedeckej literatúry, zvládol metodické postupy, príp. zaviedol nové a pomocou nich dospel k relevantným výsledkom, ktoré dokázal zverejniť v recenzovaných, najlepšie karentovaných časopisoch a prezentovať ich vo forme prednášok alebo násteniek (posterov) na vedeckých podujatiach. Súčasťou vedeckej časti programu môže byť aj pobyt na zahraničných výskumných pracoviskách s cieľom zvládnutia metodických postupov či riešenia určitých parciálnych problémov riešenej problematiky.

 

INDIKÁTORY ŠTUDIJNÉHO ODBORU

  • Študijné programy 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2.
  • Medziodborové štúdiá v kombinácii dvoch študijných odborov (§ 51 ods. 5) musia obsahovať v dostačujúcom rozsahu jadrá oboch študijných odborov a obe musia byť zastúpené približne rovnako. Aby sa toto dosiahlo, môže byť nevyhnutné navrhnúť študijný program s väčšou dĺžkou, než je štandardná dĺžka študijných programov v ľubovoľnom z oboch študijných odborov.
  • Študijné programy v kombinácii hlavného a vedľajšieho študijného odboru (§ 51 ods. 5) musia obsahovať úplné jadro hlavného študijného odboru a v primeranom rozsahu jadro vedľajšieho študijného odboru. Pri posudzovaní primeranosti rozsahu zastúpenia jadra vedľajšieho študijného odboru sa sleduje, či dostačuje na získanie ucelenej časti vzdelania v tomto odbore.
  • Špecifické prípady nastavenia iných indikátorov posudzuje Akreditačná komisia ako výnimočnú reláciu s Štruktúre študijných odborov mimo ISCED (International Standard of Classifícation of Education Documents)

História opisov

Späť