Diverzifikácia uplatniteľnosti absolventov študijných programov záhradníctvo a vinárstvo nadobudnutím prezentačných a somelierskych zručností

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Diverzifikácia uplatniteľnosti absolventov študijných programov záhradníctvo a vinárstvo nadobudnutím prezentačných a somelierskych zručností

Názov projektu (anglický): Diversification of employment of graduates of study programs Horticulture and Viticulture by acquisition and presentation sommelier skills

Začiatok riešenia projektu: 2016

Koniec riešenia projektu: 2017

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 023SPU-4/2016

Vedúci projektu: doc. Ing. Štefan Ailer, PhD.

Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Pracovisko: Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Hlavným výstupom projektu je zabezpečenie učebných materiálov a vydanie študijnej literatúry - vysokoškolskej učebnice „Vinárstvo & somelierstvo“, ktoré slúžia ako základné študijné pomôcky pre študentov predmetov "Somelierstvo" a "Víno v gastronómii" a voliteľné študijné pomôcky pre predmety "Vinárstvo" a "Spracovanie hrozna".

Riešením projektu sa dosiahlo významné skvalitnenie edukačného procesu v predmetoch Somelierstvo a Víno v gastronómii, a to praktickými tréningmi somelierskych zručností. Písomné seminárne práce sa nahradili prezentáciami určených tém priamo poslucháčmi, pred publikom.

Zlepšením zručnosti, prejavu a rétoriky sa, popri nadobudnutých teoretických znalostiach, významne zvýšila kvalita vzdelávacieho procesu i uplatniteľnosť absolventov na trhu práce.

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

The main outcome of the project is to provide teaching materials and issue study literature - textbook "Winery & Sommelier Proficiency". The book and study materials serve as the basic study aids for students enrolled "Sommelier proficiency" and "Wine in gastronomy" and for the subjects "Oenology" and "Processing of grapes".

Due to this project, there was substantial improvement of the educational process in subjects Wine and sommelier proficiency in gastronomy, and practical training of sommelier skills. Written seminar papers of students were replaced with presentations of designated topics for the audience.

By improving the skills, expression, rhetoric and acquired theoretical knowledges, the quality of the education process and the employability of graduates in the labor market have increased significantly.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 8 276,00 0,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
ACA Vinárstvo & somelierstvo. 1. vyd. Olomouc : Agriprint, 2016. 197 s. ISBN 978-80-87091-63-0
BDF Ailer, Štefan (100%): Orange wine: oranžový názov-zlatožltý vzhľad. 2017 Bratislava : Z & J, ISSN 1335-7514
BDE Ailer, Štefan (50%); Baroň, Mojmír (50%): Využitie technológie cieleného okysličenia muštu v manažmente kvalitatívnych parametrov bieleho a ružového vína. 2017 Velké Bílovice : Svaz vinařů České republiky, ISSN 1212-7884
GII Chlebo, Peter (34%); Chlebová, Zuzana (33%); Ailer, Štefan (33%): Víno a jeho vplyv na zdravie. 2017 Lužianky : Naše Pole, ISSN 1337-9003
BDF Ailer, Štefan (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Manažment obsahu organických kyselín v hrozne, mušte a víne, na štyridsiatej siedmej a štyridsiatej ôsmej rovnobežke. 2016 Bratislava : Z & J, ISSN 1335-7514
AED Ailer, Štefan (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Cielené okysličovanie rmutu a muštu v technológii výroby bielych a rosé vín. 2016 Nitra : Garmond, 2016. ISBN 978-80-89703-24-1
AED Jedlička, Jaroslav (34%); Ailer, Štefan (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%): Bioaktívne látky ovocia a zeleniny a ich vplyv na znižovanie rizika hypercholesterolémie. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9
AED Jedlička, Jaroslav (34%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%); Ailer, Štefan (33%): Vplyv bioaktívnych látok ovocia a zeleniny v prevencii a liečbe ochorení ľudí. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9
AED Ailer, Štefan (20%); Jedlička, Jaroslav (20%); Valšíková-Frey, Magdaléna (20%); Ducsay, Ladislav (20%); Paulen, Oleg (20%): Testovanie účinnosti mimikoreňového prihnojovania listovými hnojivami s polysulfidmi vo vinohradníckej výrobe. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9
BDF Ailer, Štefan (50%); Britková, Klaudia (50%): Model putovania za vínom v Tekovskom vinohradníckom rajóne. 2016 Bratislava : Z & J, ISSN 1335-7514
AED Ailer, Štefan (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Agrotechnické a legislatívne aspekty využitia listových hnojív Sulka - K a Sulka - Ca vo vinohradníckej výrobe. Agrokonfera, Beladice, Garmond, 2017. ISBN 978-80-557-1321-2
AED Jedlička, Jaroslav (50%); Ailer, Štefan (50%): Právne, etické, sociologické a zdravotné aspekty využívania biologických hodnôt rastliny Cannabis. Agrokonfera, Beladice, Garmond, 2017. ISBN 978-80-557-1321-2
AED Ailer, Štefan (33%); Jedlička, Jaroslav (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%). Výskum vplyvu technológie cieleného okysličenia muštu s cieľom eliminácie nežiaducich oxidačných procesov vo víne. Zborník vedeckých prác Záhradníctvo 2017. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017. ISBN 978-80-552-1725-3.
AED Ailer, Štefan (33%); Jedlička, Jaroslav (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%). Overovanie účinku mimokoreňovej aplikácie polysulfidov síry pri pestovaní viniča hroznorodého v Strekovskom vinohradníckom rajóne. Zborník vedeckých prác Záhradníctvo 2017. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017. ISBN 978-80-552-1725-3.
ADN Dobšinský, Jakub (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Biological effect of magnetic field on the fermentation of wine. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960
BDF Ailer, Štefan (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Testovanie listových hnojív na báze polysulfidickej síry vo vinohradníckej výrobe v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. 2017 Lužianky : Naše pole, ISSN 1336-7684
AGJ Jedlička, Jaroslav (20%); Ailer, Štefan (20%); Brieška, Pavel (20%); Cviklovič, Vladimír (20%); Olejár, Martin (20%): Zapojenie na riadenie intenzity magnetického poľa na výskumné účely. 2016
AED Jedlička, Jaroslav (34%); Ailer, Štefan (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%): Bioaktívne látky ovocia a zeleniny a ich vplyv na znižovanie rizika hypercholesterolémie. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9
AED Jedlička, Jaroslav (34%); Ailer, Štefan (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%): Fytochemikálie v prevencii a liečbe ochorení ľudí. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9
ACB Ducsay, Ladislav (100%): Racionálne hnojenie pšenice do nástupu zimy. 2017 Nitra : Profi Press, ISSN 0231– 6617
AED Kusá, Zuzana (50%); Bernáth, Slavko (50%): Ekologická ochrana a stupeň napadnutia múčnatkou viniča. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9
AED Bernáth, Slavko (50%); Trubačová, Denisa (50%): Úroda a kvalita hrozna odrody merlot v závislosti od dĺžky rezu. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9
AED Bernáth, Slavko (34%); Pintér, Eduard (33%); Braniš, Martin (33%): The production potential of the new Slovak red wine cultivars (Vitis vinifera L.). 2016 Nitra : Slovak University of Agriculture, 2016. ISBN 978-80-552-1571-6
GII Pintér, Eduard (100%): Moderné typy výsadieb - vybrané typy rezu. 2016 Nitra : Profi Press, ISSN 0231– 6617
BDE Pintér, Eduard (100%): Čírenie vína (3. časť). 2016 Olomouc : Baštan, ISSN 1804-3054
BDE Sudzina, Marián (34%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%); Stričík, Michal (33%): Vplyvy na priebeh a kvalitu kompostov v podmienkach domácej recyklácie biologických odpadov. 2017 Praha : Profi Press, ISSN 1802-2391
GII Valšíková-Frey, Magdaléna (100%): Mrazenie zeleniny, ovocia.... 2017 Nitra : Profi Press, ISSN 0231– 6617
DAI Ailer, Štefan (100 %): Využitie technológie cieleného okysličenia muštu pri tvorbe prirodzeného archivačného potenciálu vína. Habilitačná práca - predložená na obhajobu. 147 s. Nitra, SPU, 2017.

Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)

Názov výstupu Opis výstupu Link
Lektorská činnosť pre Asociáciu somelierov Slovenskej republiky v Bratislave Lektorská činnosť v moduloch vinohradníctvo, vinárstvo a somelierstvo. www.somelieri.sk
Lektorská činnosť pre Slovenskú vinársku akadémiu v Pezinku Lektorská činnosť v moduloch vinárstvo a somelierstvo. www.svapezinok.sk
Workshop "Víno SPU 2017" Odborné prednášky, Odborné hodnotenie a verejná prehliadka súťažných vín. www.vinko.sk

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).

Filter

Filter