Diverzifikácia uplatniteľnosti absolventov študijných programov záhradníctvo a vinárstvo nadobudnutím prezentačných a somelierskych zručností
Základné informácie
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Diverzifikácia uplatniteľnosti absolventov študijných programov záhradníctvo a vinárstvo nadobudnutím prezentačných a somelierskych zručností
Názov projektu (anglický): Diversification of employment of graduates of study programs Horticulture and Viticulture by acquisition and presentation sommelier skills
Začiatok riešenia projektu: 2016
Koniec riešenia projektu: 2017
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 023SPU-4/2016
Vedúci projektu: doc. Ing. Štefan Ailer, PhD.
Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Pracovisko: Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Hlavným výstupom projektu je zabezpečenie učebných materiálov a vydanie študijnej literatúry - vysokoškolskej učebnice „Vinárstvo & somelierstvo“, ktoré slúžia ako základné študijné pomôcky pre študentov predmetov "Somelierstvo" a "Víno v gastronómii" a voliteľné študijné pomôcky pre predmety "Vinárstvo" a "Spracovanie hrozna".
Riešením projektu sa dosiahlo významné skvalitnenie edukačného procesu v predmetoch Somelierstvo a Víno v gastronómii, a to praktickými tréningmi somelierskych zručností. Písomné seminárne práce sa nahradili prezentáciami určených tém priamo poslucháčmi, pred publikom.
Zlepšením zručnosti, prejavu a rétoriky sa, popri nadobudnutých teoretických znalostiach, významne zvýšila kvalita vzdelávacieho procesu i uplatniteľnosť absolventov na trhu práce.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
The main outcome of the project is to provide teaching materials and issue study literature - textbook "Winery & Sommelier Proficiency". The book and study materials serve as the basic study aids for students enrolled "Sommelier proficiency" and "Wine in gastronomy" and for the subjects "Oenology" and "Processing of grapes".
Due to this project, there was substantial improvement of the educational process in subjects Wine and sommelier proficiency in gastronomy, and practical training of sommelier skills. Written seminar papers of students were replaced with presentations of designated topics for the audience.
By improving the skills, expression, rhetoric and acquired theoretical knowledges, the quality of the education process and the employability of graduates in the labor market have increased significantly.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 8 276,00 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
ACA | Vinárstvo & somelierstvo. 1. vyd. Olomouc : Agriprint, 2016. 197 s. ISBN 978-80-87091-63-0 |
BDF | Ailer, Štefan (100%): Orange wine: oranžový názov-zlatožltý vzhľad. 2017 Bratislava : Z & J, ISSN 1335-7514 |
BDE | Ailer, Štefan (50%); Baroň, Mojmír (50%): Využitie technológie cieleného okysličenia muštu v manažmente kvalitatívnych parametrov bieleho a ružového vína. 2017 Velké Bílovice : Svaz vinařů České republiky, ISSN 1212-7884 |
GII | Chlebo, Peter (34%); Chlebová, Zuzana (33%); Ailer, Štefan (33%): Víno a jeho vplyv na zdravie. 2017 Lužianky : Naše Pole, ISSN 1337-9003 |
BDF | Ailer, Štefan (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Manažment obsahu organických kyselín v hrozne, mušte a víne, na štyridsiatej siedmej a štyridsiatej ôsmej rovnobežke. 2016 Bratislava : Z & J, ISSN 1335-7514 |
AED | Ailer, Štefan (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Cielené okysličovanie rmutu a muštu v technológii výroby bielych a rosé vín. 2016 Nitra : Garmond, 2016. ISBN 978-80-89703-24-1 |
AED | Jedlička, Jaroslav (34%); Ailer, Štefan (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%): Bioaktívne látky ovocia a zeleniny a ich vplyv na znižovanie rizika hypercholesterolémie. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9 |
AED | Jedlička, Jaroslav (34%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%); Ailer, Štefan (33%): Vplyv bioaktívnych látok ovocia a zeleniny v prevencii a liečbe ochorení ľudí. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9 |
AED | Ailer, Štefan (20%); Jedlička, Jaroslav (20%); Valšíková-Frey, Magdaléna (20%); Ducsay, Ladislav (20%); Paulen, Oleg (20%): Testovanie účinnosti mimikoreňového prihnojovania listovými hnojivami s polysulfidmi vo vinohradníckej výrobe. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9 |
BDF | Ailer, Štefan (50%); Britková, Klaudia (50%): Model putovania za vínom v Tekovskom vinohradníckom rajóne. 2016 Bratislava : Z & J, ISSN 1335-7514 |
AED | Ailer, Štefan (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Agrotechnické a legislatívne aspekty využitia listových hnojív Sulka - K a Sulka - Ca vo vinohradníckej výrobe. Agrokonfera, Beladice, Garmond, 2017. ISBN 978-80-557-1321-2 |
AED | Jedlička, Jaroslav (50%); Ailer, Štefan (50%): Právne, etické, sociologické a zdravotné aspekty využívania biologických hodnôt rastliny Cannabis. Agrokonfera, Beladice, Garmond, 2017. ISBN 978-80-557-1321-2 |
AED | Ailer, Štefan (33%); Jedlička, Jaroslav (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%). Výskum vplyvu technológie cieleného okysličenia muštu s cieľom eliminácie nežiaducich oxidačných procesov vo víne. Zborník vedeckých prác Záhradníctvo 2017. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017. ISBN 978-80-552-1725-3. |
AED | Ailer, Štefan (33%); Jedlička, Jaroslav (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%). Overovanie účinku mimokoreňovej aplikácie polysulfidov síry pri pestovaní viniča hroznorodého v Strekovskom vinohradníckom rajóne. Zborník vedeckých prác Záhradníctvo 2017. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017. ISBN 978-80-552-1725-3. |
ADN | Dobšinský, Jakub (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Biological effect of magnetic field on the fermentation of wine. 2017 Nitrianske Hrnčiarovce : Združenie HACCP Consulting, ISSN 1337-0960 |
BDF | Ailer, Štefan (50%); Jedlička, Jaroslav (50%): Testovanie listových hnojív na báze polysulfidickej síry vo vinohradníckej výrobe v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. 2017 Lužianky : Naše pole, ISSN 1336-7684 |
AGJ | Jedlička, Jaroslav (20%); Ailer, Štefan (20%); Brieška, Pavel (20%); Cviklovič, Vladimír (20%); Olejár, Martin (20%): Zapojenie na riadenie intenzity magnetického poľa na výskumné účely. 2016 |
AED | Jedlička, Jaroslav (34%); Ailer, Štefan (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%): Bioaktívne látky ovocia a zeleniny a ich vplyv na znižovanie rizika hypercholesterolémie. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9 |
AED | Jedlička, Jaroslav (34%); Ailer, Štefan (33%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%): Fytochemikálie v prevencii a liečbe ochorení ľudí. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9 |
ACB | Ducsay, Ladislav (100%): Racionálne hnojenie pšenice do nástupu zimy. 2017 Nitra : Profi Press, ISSN 0231– 6617 |
AED | Kusá, Zuzana (50%); Bernáth, Slavko (50%): Ekologická ochrana a stupeň napadnutia múčnatkou viniča. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9 |
AED | Bernáth, Slavko (50%); Trubačová, Denisa (50%): Úroda a kvalita hrozna odrody merlot v závislosti od dĺžky rezu. 2016 Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2016. ISBN 978-80-552-1538-9 |
AED | Bernáth, Slavko (34%); Pintér, Eduard (33%); Braniš, Martin (33%): The production potential of the new Slovak red wine cultivars (Vitis vinifera L.). 2016 Nitra : Slovak University of Agriculture, 2016. ISBN 978-80-552-1571-6 |
GII | Pintér, Eduard (100%): Moderné typy výsadieb - vybrané typy rezu. 2016 Nitra : Profi Press, ISSN 0231– 6617 |
BDE | Pintér, Eduard (100%): Čírenie vína (3. časť). 2016 Olomouc : Baštan, ISSN 1804-3054 |
BDE | Sudzina, Marián (34%); Valšíková-Frey, Magdaléna (33%); Stričík, Michal (33%): Vplyvy na priebeh a kvalitu kompostov v podmienkach domácej recyklácie biologických odpadov. 2017 Praha : Profi Press, ISSN 1802-2391 |
GII | Valšíková-Frey, Magdaléna (100%): Mrazenie zeleniny, ovocia.... 2017 Nitra : Profi Press, ISSN 0231– 6617 |
DAI | Ailer, Štefan (100 %): Využitie technológie cieleného okysličenia muštu pri tvorbe prirodzeného archivačného potenciálu vína. Habilitačná práca - predložená na obhajobu. 147 s. Nitra, SPU, 2017. |
Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)
Názov výstupu | Opis výstupu | Link |
---|---|---|
Lektorská činnosť pre Asociáciu somelierov Slovenskej republiky v Bratislave | Lektorská činnosť v moduloch vinohradníctvo, vinárstvo a somelierstvo. | www.somelieri.sk |
Lektorská činnosť pre Slovenskú vinársku akadémiu v Pezinku | Lektorská činnosť v moduloch vinárstvo a somelierstvo. | www.svapezinok.sk |
Workshop "Víno SPU 2017" | Odborné prednášky, Odborné hodnotenie a verejná prehliadka súťažných vín. | www.vinko.sk |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).