Kvasné technológie – nový predmet a moderná vysokoškolská učebnica pre študijné programy Technológia potravín, Vinárstvo a Biotechnológie.
Základné informácie
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Kvasné technológie – nový predmet a moderná vysokoškolská učebnica pre študijné programy Technológia potravín, Vinárstvo a Biotechnológie.
Názov projektu (anglický): Fermentation technology - creation of new subject and textbook for Food technology, Wine-making and Biotechnology study programmes.
Začiatok riešenia projektu: 2013
Koniec riešenia projektu: 2015
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 024SPU-4/2013
Vedúci projektu: doc. RNDr. Dana Urminská, CSc.
Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Výsledkami riešenia projektu sú príprava a zavedenie do vyučovacieho procesu nového predmetu Kvasné technológie (http://is.uniag.sk/katalog/brozura_katalog.pl?fakulta=50;uobdobi=125;lang=sk), vrátane napísania dvoch vysokoškolských učebných textov Fermentačné technológie a Kvasné technológie. Potreba vznikla na základe detailnej analýzy súčasného stavu vzdelávania, z hľadiska naplnenia odbornej profilácie študijných programov Agrobiotechnológie, Technológia potravín a Vinárstvo na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
The results of project are preparation and introduction of new subject Fermentative technology (http://is.uniag.sk/katalog/brozura_katalog.pl?fakulta=50;uobdobi=125;lang=sk) and creation of two teaching texts for study branches Agricultural and food biotechnology, Food processing and Wine–making with emphasis on fermentation technologies and processing of crude materials and food by biotechnological procedures.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 18 225,00 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
BCI | Urminská, Dana (34%); Chmelová, Daniela (33%); Ondrejovič, Miroslav (33%): Fermentačné technológie. 2013. ISBN 978-80-552-1053-7 |
ADF | Lavová, Blažena (34%); Urminská, Dana (33%); Šillerová, Silvia (33%): Diauxic growth of Saccharomyces cerevisiae. 2014 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
ADF | Lavová, Blažena (50%); Urminská, Dana (50%): Activity of superoxide dismutase enzyme in yeast Saccharomyces cerevisiae. 2014 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
ADF | Mašková, Zuzana (25%); Tančinová, Dana (25%); Rybárik, Ľubomír (25%); Felšöciová, Soňa (25%): Colonization of grape berries by the genus fusarium and toxigenity of the most common representatives. 2014 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
ADF | Ducková, Viera (34%); Čanigová, Margita (33%); Kročko, Miroslav (33%): Enterococci and their resistance to antibiotics and thyme essential oil. 2014 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
ADF | Mendelová, Andrea (25%); Mendel, Ľubomír (25%); Czako, Peter (25%); Mareček, Ján (25%): Tracking changes in chlorophyll and carotenoids in the production process of frozen spinach purée. 2014 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
ADF | Miššík, Juraj (20%); Puskeiler, Ľ. (20%); Moravcová, Petra (20%); Árvay, Július (20%); Urminská, Dana (20%): Could mushrooms act as concentration pathways to internal contamina-tion of some marginalized communities by 137CS in Slovakia?. 2015 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
ADF | Socha, Peter (25%); Mickowska, Barbara (25%); Urminská, Dana (25%); Kačmárová, Kvetoslava (25%): The use of different proteases to hydrolyze gliadins. 2015 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
ADF | Tomka, Marián (25%); Chňapek, Milan (25%); Gálová, Zdenka (25%); Urminská, Dana (25%): The differences between the old and new barley varieties on on the basis of hordein polymorphism with respect to qualitative parameters. 2015 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
BCI | Urminská Dana (16%), Bobko Marek (14%), Dráb Štefan (14%), Ducková Viera (14%), Mašková Zuzana (14%), Mendelová Andrea (14%), Musilová Janette (14%): Kvasné technológie. 2015. ISBN 978-80-552-1441-2 |
Ohlasy
Názov kategórie | Konkrétny názov |
---|---|
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | viď príloha Zoznam ohlasov evidovaných v SLPK |
2 - citácie v domácich publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | viď príloha Zoznam ohlasov evidovaných v SLPK |
Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)
Názov výstupu | Opis výstupu | Link |
---|---|---|
Informačný list predmetu Kvasné technológie. | Do akreditačných spisov pre študijný program Agrobiotechnológie, Vinárstvo a Agropotravinárstvo bol pripravený informačný list nového predmetu Kvasné technológie. Študijné programy, vrátane sústavy predmetov boli akreditované (oznam AK november 2015). | http://is.uniag.sk/katalog/syllabus.pl? odkud=;zobrazit_sklad=0;zobrazit_obdobi =0;obdobi=;zpet=/katalog/index.pl?obdobi=125,jak=dle_jmena;predmet=98332;typ=61;jazyk=2; vystup=1;lang=sk |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele výborne.