Bezpečnosť a kvalita potravového reťazca z pohľadu chémie potravín

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Bezpečnosť a kvalita potravového reťazca z pohľadu chémie potravín

Názov projektu (anglický): Food chemistry point of view on the food chain safety and quality

Začiatok riešenia projektu: 2012

Koniec riešenia projektu: 2014

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 020UVLF-4/2012

Vedúci projektu: doc. Ing. Anna Sobeková, PhD.

Vysoká škola: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Výsledkom riešenia projektu je vysokoškolská učebnica, učebný text a preložená monografia, ktoré vyplnili dlhoročnú medzeru v odbornej literatúre pre poslucháčov študijných programov zaoberajúcich sa krmivami a potravinami z pohľadu netechnologického. Knižné publikácie môžu byť využité aj inými univerzitnými pracoviskami podobného zamerania. Vysokoškolskú učebnicu Chémia potravín - Analýza potravín a skriptum Chemistry môžu využiť aj pracovníci organizácií, ktoré sa podieľajú na kontrole kvality krmív a potravín. Monografia Naše choré potraviny - problémy potravín živočíšneho pôvodu je vhodná aj pre laickú verejnosť, ktorá má zvýšený záujem o zdravé stravovanie a životosprávu, resp. špecifické formy stravovania. Vzniknuté publikácie prispeli k rozšíreniu vedeckých poznatkov v oblasti bezpečnosti krmív a potravín.

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

The prepared textbooks as the result of the project would fill a large gap in the scientific literature for students dealing with feed and food from non-technological point of view. The books may be used by other institutions with similar focus. The textbook “Food Chemistry – Food Analysis” and “Chemistry” can be used by employees of organizations involved in the quality control of feed and food. The translated monograph “Our ill foodstuffs” is also suitable for the general public, which is interested in healthy alimentation or special lifestyle. The published articles contributed to the spreading of scientific knowledge in the field of feed and food safety.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2012 3 592,15 0,00
Čerpané v roku 2013 6 633,01 0,00
Čerpané v roku 2014 8 804,46 0,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 19 029,62 0,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
BCI Sobeková, Anna (70%); Hrušková, Tatiana (30%); Lenártová, Viera (0%); Holovská, Katarína (0%): Chemistry - practical exercises. 2013
AFH Süli, Judit (50%); Lovásová, M. (30%); Sobeková, Anna (20%): Antioxidative protection of squalene vaccination adjuvants. 2012 Košice : SAV Ústav fyziológie zvierat, 2012. ISBN 978-80-968618-8-0
AFD Sobeková, Anna (50%); Lohajová, Ľuboslava (25%); Adamuščinová, Z. (25%): POSSIBLE BRAIN OXIDATIVE DAMAGE OF THE RABBIT DUE TO EXPOSURE TO CARBAMATE INSECTICIDE. 2012 ISSN 0015-5748
AFH Sobeková, Anna (60%); Lohajová, Ľuboslava (20%); Adamuščinová, Z. (20%): Possible brain oxidative damage of the rabbit due to the carbamate insecticide. 2012 Košice : SAV Ústav fyziológie zvierat, 2012. ISBN 978-80-968618-8-0
AFD Süli, Judit (50%); Lovásová, M. (25%); Sobeková, Anna (25%): ANTIOXIDATIVE PROTECTION OF SQUALENE VACCINATION ADJUVANTS. 2012 ISSN 0015-5748
ACB Süli, Judit (50%); Sobeková, Anna (20%); Dičáková, Zuzana (20%); Hrušková, Tatiana (10%); Lenártová, Viera (0%); Holovská, Katarína (0%): Chémia potravín. 2013
ADC Holovská, Katarína (40%); Sobeková, Anna (40%); Almášiová, Viera (10%); Cigánková, Viera (10%): Morphological changes in the liver and the response of antioxidant enzymes after Turkeys´ chronic exposure to cadmium. 2013 ISSN 1230-1485
ADF Uheláková, Kristína (50%); Süli, Judit (40%); Sobeková, Anna (10%): FACTORS AFFECTING MAILLARD REACTIONS. 2013 2013. ISSN 0015-5748
AFD Sobeková, Anna (70%); Lohajová, Ľuboslava (20%); Hrušková, Tatiana (10%): Response of antioxidative enzyme system after rabbits´exposure to bendiocarb. 2013 Bratislava : STU, 2013. ISBN 978-80-227-3959-7
AFD Süli, Judit (60%); Sobeková, Anna (20%); Hrušková, Tatiana (10%); Bujdošová, Zuzana (10%): Effect of Maillard reaction products in food on human health. 2013 Bratislava : STU, 2013. ISBN 978-80-227-3959-7
AFH Lohajová, Ľuboslava (50%); Sobeková, Anna (50%): The effect of model carcinogen on the antioxidant enzyme status in rats. 2013 Košice : Slovak Academy of Sciences, 2013. ISBN 978-80-89656-01-1
AFD Hrušková, Tatiana (50%); Bujdošová, Zuzana (30%); Sobeková, Anna (10%); Süli, Judit (10%): Vplyv xenobiotík vo vodách východného Slovenska na potravinový reťazec a zdravie obyvateľstva. 2013 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2013. ISBN 978-80-89597-12-3
EAJ Tóth, Gábor (0%); Süli, Judit (50%); Ondrejková, Anna (25%); Sobeková, Anna (25%); Levkutová, Mária (0%); Holoda, Emil (0%): Naše choré potraviny. 2014
AFD Süli, Judit (60%); Kontor, Csaba (30%); Takáčová, Daniela (10%): Kontroverzné aditívne látky v potravinách povolené slovenskou legislatívou. 2014 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2014. ISBN 978-80-227-4181-1
AFD Sobeková, Anna (50%); Lohajová, Ľuboslava (50%): Odozva enzýmového antioxidačného systému mozgu králika na podávanie xenobiotika v závislosti od pohlavia. 2014 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2014. ISBN 978-80-227-4181-1
AFD Lohajová, Ľuboslava (50%); Sobeková, Anna (50%): Analýza vplyvu podávania bendiocarbu na antioxidačný enzýmový status vo svale králika. 2014 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2014. ISBN 978-80-227-4181-1
AFD Süli, Judit (40%); Hamarová, Ingrid (40%); Sobeková, Anna (20%): Fruktózový a glukózový sirup - výhoda pre koho?. 2014 Košice : UVLF, 2014. ISBN 978-80-8077-408-0
AFD Hrušková, Tatiana (30%); Bujdošová, Zuzana (20%); Kovalkovičová, Natália (10%); Sasáková, Naďa (10%); Hromada, Rudolf (10%); Valko-Rokytovská, Marcela (10%); Dubayová, Katarína (10%): Kvalita vody prítokov vodárenskej nádrže Bukovec. 2014 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2014. ISBN 978-80-227-4181-1
ADM Süli, J., Homzová, K., Sobeková, A., Bujdošová, Z., Hrušková, T. (2014) Polyfenolové látky v potravinách (Polyphenolic compounds in foods). Diabetologie, metabolismus, endokrinologie a výživa (DMEV), ročník 17, č. 3, p. 162-170.
ADM Süli, J., Homzová, K., Sobeková, A., Bujdošová, Z., Hrušková, T. (2014) Fyziologické účinky polyfenolov a ich metabolitov v strave. Československá fyziologie 63 (2), p. 92-97.
AFH Lohajová Ľ., Sobeková A. (2014) Analýza vplyvu podávania bendiocarb na antioxidačný enzýmový status vo svale králika. Zborník abstraktov, 34. Medzinárodné vedecké sympózium Priemyselná toxikológia 2014, 18. – 20.jún 2014, Svit, SR
AFH Sobeková A., Lohajová Ľ. (2014) Odozva enzýmového antioxidačného systému mozgu králika na podávanie xenobiotika v závislosti od pohlaví. Zborník abstraktov, 34. Medzinárodné vedecké sympózium Priemyselná toxikológia 2014, 18. – 20.jún 2014, Svit, SR
AFH Süli, J., Kontor, C., Takáčová, D. (2014) Kontroverzné aditívne látky v potravinách povolené slovenskou legislatívou. Zborník abstraktov, 34. Medzinárodné vedecké sympózium Priemyselná toxikológia 2014, 18. – 20.jún 2014, Svit, SR
AFH Hrušková, T., Bujdošová, Z., Kovalkovičová, N., Sasáková, N., Hromada, R., Valko-Rokytovská, M., Dubayová, K. (2014) Kvalita vody prítokov vodárenskej nádrže Bukovec. Zborník abstraktov, 34. Medzinárodné vedecké sympózium Priemyselná toxikológia 2014, 18. – 20.jún 2014, Svit, SR
AFH Bujdošová, Z., Hrušková, T., Kvokačka, V. (2014) Kvalita vodných zdrojov slúžiacich na napájanie hospodárskych zvierat. Zborník abstraktov zo VII. vedeckej konferencie Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca, Košice 3. 4. november 2014, s. 30 ISBN 978-80-89738-01-4

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele výborne.

Filter

Filter