Bezpečnosť a kvalita potravového reťazca z pohľadu chémie potravín
Základné informácie
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Bezpečnosť a kvalita potravového reťazca z pohľadu chémie potravín
Názov projektu (anglický): Food chemistry point of view on the food chain safety and quality
Začiatok riešenia projektu: 2012
Koniec riešenia projektu: 2014
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 020UVLF-4/2012
Vedúci projektu: doc. Ing. Anna Sobeková, PhD.
Vysoká škola: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Výsledkom riešenia projektu je vysokoškolská učebnica, učebný text a preložená monografia, ktoré vyplnili dlhoročnú medzeru v odbornej literatúre pre poslucháčov študijných programov zaoberajúcich sa krmivami a potravinami z pohľadu netechnologického. Knižné publikácie môžu byť využité aj inými univerzitnými pracoviskami podobného zamerania. Vysokoškolskú učebnicu Chémia potravín - Analýza potravín a skriptum Chemistry môžu využiť aj pracovníci organizácií, ktoré sa podieľajú na kontrole kvality krmív a potravín. Monografia Naše choré potraviny - problémy potravín živočíšneho pôvodu je vhodná aj pre laickú verejnosť, ktorá má zvýšený záujem o zdravé stravovanie a životosprávu, resp. špecifické formy stravovania. Vzniknuté publikácie prispeli k rozšíreniu vedeckých poznatkov v oblasti bezpečnosti krmív a potravín.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
The prepared textbooks as the result of the project would fill a large gap in the scientific literature for students dealing with feed and food from non-technological point of view. The books may be used by other institutions with similar focus. The textbook “Food Chemistry – Food Analysis” and “Chemistry” can be used by employees of organizations involved in the quality control of feed and food. The translated monograph “Our ill foodstuffs” is also suitable for the general public, which is interested in healthy alimentation or special lifestyle. The published articles contributed to the spreading of scientific knowledge in the field of feed and food safety.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané v roku 2012 | 3 592,15 | 0,00 |
Čerpané v roku 2013 | 6 633,01 | 0,00 |
Čerpané v roku 2014 | 8 804,46 | 0,00 |
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 19 029,62 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
BCI | Sobeková, Anna (70%); Hrušková, Tatiana (30%); Lenártová, Viera (0%); Holovská, Katarína (0%): Chemistry - practical exercises. 2013 |
AFH | Süli, Judit (50%); Lovásová, M. (30%); Sobeková, Anna (20%): Antioxidative protection of squalene vaccination adjuvants. 2012 Košice : SAV Ústav fyziológie zvierat, 2012. ISBN 978-80-968618-8-0 |
AFD | Sobeková, Anna (50%); Lohajová, Ľuboslava (25%); Adamuščinová, Z. (25%): POSSIBLE BRAIN OXIDATIVE DAMAGE OF THE RABBIT DUE TO EXPOSURE TO CARBAMATE INSECTICIDE. 2012 ISSN 0015-5748 |
AFH | Sobeková, Anna (60%); Lohajová, Ľuboslava (20%); Adamuščinová, Z. (20%): Possible brain oxidative damage of the rabbit due to the carbamate insecticide. 2012 Košice : SAV Ústav fyziológie zvierat, 2012. ISBN 978-80-968618-8-0 |
AFD | Süli, Judit (50%); Lovásová, M. (25%); Sobeková, Anna (25%): ANTIOXIDATIVE PROTECTION OF SQUALENE VACCINATION ADJUVANTS. 2012 ISSN 0015-5748 |
ACB | Süli, Judit (50%); Sobeková, Anna (20%); Dičáková, Zuzana (20%); Hrušková, Tatiana (10%); Lenártová, Viera (0%); Holovská, Katarína (0%): Chémia potravín. 2013 |
ADC | Holovská, Katarína (40%); Sobeková, Anna (40%); Almášiová, Viera (10%); Cigánková, Viera (10%): Morphological changes in the liver and the response of antioxidant enzymes after Turkeys´ chronic exposure to cadmium. 2013 ISSN 1230-1485 |
ADF | Uheláková, Kristína (50%); Süli, Judit (40%); Sobeková, Anna (10%): FACTORS AFFECTING MAILLARD REACTIONS. 2013 2013. ISSN 0015-5748 |
AFD | Sobeková, Anna (70%); Lohajová, Ľuboslava (20%); Hrušková, Tatiana (10%): Response of antioxidative enzyme system after rabbits´exposure to bendiocarb. 2013 Bratislava : STU, 2013. ISBN 978-80-227-3959-7 |
AFD | Süli, Judit (60%); Sobeková, Anna (20%); Hrušková, Tatiana (10%); Bujdošová, Zuzana (10%): Effect of Maillard reaction products in food on human health. 2013 Bratislava : STU, 2013. ISBN 978-80-227-3959-7 |
AFH | Lohajová, Ľuboslava (50%); Sobeková, Anna (50%): The effect of model carcinogen on the antioxidant enzyme status in rats. 2013 Košice : Slovak Academy of Sciences, 2013. ISBN 978-80-89656-01-1 |
AFD | Hrušková, Tatiana (50%); Bujdošová, Zuzana (30%); Sobeková, Anna (10%); Süli, Judit (10%): Vplyv xenobiotík vo vodách východného Slovenska na potravinový reťazec a zdravie obyvateľstva. 2013 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2013. ISBN 978-80-89597-12-3 |
EAJ | Tóth, Gábor (0%); Süli, Judit (50%); Ondrejková, Anna (25%); Sobeková, Anna (25%); Levkutová, Mária (0%); Holoda, Emil (0%): Naše choré potraviny. 2014 |
AFD | Süli, Judit (60%); Kontor, Csaba (30%); Takáčová, Daniela (10%): Kontroverzné aditívne látky v potravinách povolené slovenskou legislatívou. 2014 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2014. ISBN 978-80-227-4181-1 |
AFD | Sobeková, Anna (50%); Lohajová, Ľuboslava (50%): Odozva enzýmového antioxidačného systému mozgu králika na podávanie xenobiotika v závislosti od pohlavia. 2014 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2014. ISBN 978-80-227-4181-1 |
AFD | Lohajová, Ľuboslava (50%); Sobeková, Anna (50%): Analýza vplyvu podávania bendiocarbu na antioxidačný enzýmový status vo svale králika. 2014 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2014. ISBN 978-80-227-4181-1 |
AFD | Süli, Judit (40%); Hamarová, Ingrid (40%); Sobeková, Anna (20%): Fruktózový a glukózový sirup - výhoda pre koho?. 2014 Košice : UVLF, 2014. ISBN 978-80-8077-408-0 |
AFD | Hrušková, Tatiana (30%); Bujdošová, Zuzana (20%); Kovalkovičová, Natália (10%); Sasáková, Naďa (10%); Hromada, Rudolf (10%); Valko-Rokytovská, Marcela (10%); Dubayová, Katarína (10%): Kvalita vody prítokov vodárenskej nádrže Bukovec. 2014 Bratislava : Slovenská technická univerzita, 2014. ISBN 978-80-227-4181-1 |
ADM | Süli, J., Homzová, K., Sobeková, A., Bujdošová, Z., Hrušková, T. (2014) Polyfenolové látky v potravinách (Polyphenolic compounds in foods). Diabetologie, metabolismus, endokrinologie a výživa (DMEV), ročník 17, č. 3, p. 162-170. |
ADM | Süli, J., Homzová, K., Sobeková, A., Bujdošová, Z., Hrušková, T. (2014) Fyziologické účinky polyfenolov a ich metabolitov v strave. Československá fyziologie 63 (2), p. 92-97. |
AFH | Lohajová Ľ., Sobeková A. (2014) Analýza vplyvu podávania bendiocarb na antioxidačný enzýmový status vo svale králika. Zborník abstraktov, 34. Medzinárodné vedecké sympózium Priemyselná toxikológia 2014, 18. – 20.jún 2014, Svit, SR |
AFH | Sobeková A., Lohajová Ľ. (2014) Odozva enzýmového antioxidačného systému mozgu králika na podávanie xenobiotika v závislosti od pohlaví. Zborník abstraktov, 34. Medzinárodné vedecké sympózium Priemyselná toxikológia 2014, 18. – 20.jún 2014, Svit, SR |
AFH | Süli, J., Kontor, C., Takáčová, D. (2014) Kontroverzné aditívne látky v potravinách povolené slovenskou legislatívou. Zborník abstraktov, 34. Medzinárodné vedecké sympózium Priemyselná toxikológia 2014, 18. – 20.jún 2014, Svit, SR |
AFH | Hrušková, T., Bujdošová, Z., Kovalkovičová, N., Sasáková, N., Hromada, R., Valko-Rokytovská, M., Dubayová, K. (2014) Kvalita vody prítokov vodárenskej nádrže Bukovec. Zborník abstraktov, 34. Medzinárodné vedecké sympózium Priemyselná toxikológia 2014, 18. – 20.jún 2014, Svit, SR |
AFH | Bujdošová, Z., Hrušková, T., Kvokačka, V. (2014) Kvalita vodných zdrojov slúžiacich na napájanie hospodárskych zvierat. Zborník abstraktov zo VII. vedeckej konferencie Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca, Košice 3. 4. november 2014, s. 30 ISBN 978-80-89738-01-4 |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele výborne.