Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu
Základné informácie
TOP PROJEKT
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu
Názov projektu (anglický): Evaluation of raw materials and foodstuffs of animal origin
Začiatok riešenia projektu: 2011
Koniec riešenia projektu: 2012
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 053SPU-4/2011
Vedúci projektu: prof. Ing. Juraj Čuboň, CSc.
Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Cieľom riešenia projektu bolo vypracovanie vysokoškolskej učebnice z predmetu „Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu“. Vysokoškolská učebnica je delená do jednotlivých kapitol, ktoré predstavujú hlavné komodity živočíšneho pôvodu. Z pohľadu profilácie absolventa je významná pozornosť venovaná klasifikácii jednotlivých druhov jatočných zvierat a hodnoteniu kvality mäsa. Taktiež veľká pozornosť je venovaná vlastnostiam a hodnoteniu kvality surového kravského, ovčieho a kozieho mlieka. V menšej miere sú rozpracované komodity med, vlna, perie a živočíšne tuky. Z pohľadu hodnotenia kvality živočíšnych produktov je v učebnici rozpracovaná aj problematika vplyvu mikroorganizmov na kvalitu živočíšnych produktov.
Komodity, ktoré majú oporu v jednotnej európskej legislatíve sú spracované v zmysle Nariadení rady Európskeho spoločenstva.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
The aim of the project was development of textbook “Animal products and food evaluation”. The textbook is divided into different chapter, which are the main commodities of animal origin. In view of profiling students is significant attention given to classification of various animal slaughter species and evaluation of meat quality. So is attention given to evaluation of raw cows, goats and sheep milk. Less attention is given to commodity as a honey, wool, feathers, and animal fats. In view of animal products evaluation is so given attention topic influence of bacteria to animal products quality. Commodities that are presented in European legislation are processed in accordance with the European Community Council Regulation.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané v roku 2011 | 805,50 | 0,00 |
Čerpané v roku 2012 | 16 700,50 | 0,00 |
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 17 506,00 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
AAB | ČUBOŇ, J. – HAŠČÍK, P. – KAČÁNIOVÁ, M. – KUNOVÁ, S. – PAVELKOVÁ, A. – BOBKO, M. – BALÁŽ B. 2012. Vplyv podmienok ekologického chovu na kvalitu mäsa teliat. SPU Nitra, Vedecká monografia. 20012. AH: 3,85, 79 s. ISBN 978-80-552-0921-0. (75% KEGA 053SPU-4/2011) |
ACB | ČUBOŇ, J. – HAŠČÍK, P. – KAČÁNIOVÁ, M. 2012. Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu, Vysokoškolská učebnica, prvé vydanie. SPU Nitra, AH: 22,91, 381 s. ISBN 978-80-552-0870-1. Učebnica bola vydaná v tvrdej väzbe (100% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADC | KAČÁNIOVÁ, M. – KŇAZOVICKÁ, V. – FELŠÖCIOVÁ, S. – ROVNÁ, K. 2012. Microscopic fungi recovered from honey and their toxinogenity. Journal of Environmental Science and Health, Part A, vol. 47, 2012, no. 11, p. 1659-1664. ISSN 1093-4529. (12,5% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADC | KAČÁNIOVÁ, M. – ROVNÁ, K, – ARPÁŠOVÁ, H. – ČUBOŇ, J. – HLEBA, L. – POCHOP, J. – KUNOVÁ, S. – HAŠČÍK, P. 2012. In vitro and In vivo antimicrobial activity af propolis on the microbiota from gasrtointestinal tract oc chickens. Journal of Environmental Science and Health, Part A (2012) 47, 1665-1671. ISSN 1093-4529. (43% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADC | KAČÁNIOVÁ, M. – VUKOVČ, N. – CHLEBO, R. – HAŠČÍK, P. – ROVNÁ, K. - ČUBOŇ, J. – DŽIGAN, M. – PASTERNAKIEWICZ, A. 2012. The antimicrobial activity of honey, bee polen loads and beeswax from Slovakia, 2012. Arch. Biol. Sci. Beograd. 64 (3), 927-934. (37% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADC | HAŠČÍK, P. – IBRAHIM ELIMAN, - GARLÍK J, - KAČÁNIOVÁ, M. – ČUBOŇ, J. – BOBKO, M – ABDULLA HASAN. 2012. Impact of bee pollen as feed suplemnts on the body weight of broiler Ross 308. In African Journal of Biotechnology, 2012, Vol. 11(89) p. 15596-15599. ISSN 1684-5315. (57% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADF | KAČÁNIOVÁ, M. – VUKOVIC, N. – BOBKOVÁ, A. – FIKSELOVÁ, M. – ROVNÁ, K. – HAŠČÍK, P. – ČUBOŇ, J. – HLEBA, L. – BOBKO, M. 2011. Antimicrobial and antiradical activity of Slovakian honeydew honey samples. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, vol. 1, 2011, no. 3, p. 354-368. ISSN 1338-5178. (44,44% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADF | HAŠČÍK, P. – GARLÍK, J. – ELIMAM, I. – KAČÁNIOVÁ, M. – POCHOP, J. – BOBKO, M. – KROČKO, M. – BENCZOVÁ, E. 2011. Sensory quality of poultry meat after propolis application. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, vol. 1, 2011, no. 2, p. 172-186. ISSN 1338-5178. (50% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADF | HAŠČÍK, P. – ELIMAM, I. – GARLÍK, J. – KAČÁNIOVÁ, M. – BOBKO, M. – KŇAZOVICKÁ, V. – VAVRIŠINOVÁ, K. – ARPÁŠOVÁ, H. – BUČKO, O. 2012. Chemical composition of muscle after pollen application in nutrition of broiler chickens. Potravinárstvo, vol. 6, 2012, no. 2, p. 26-32. ISSN 1337-0960. (16% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADF | HAŠČÍK, P. – GARLÍK, J. – KŇAZOVICKÁ, V. – KAČÁNIOVÁ, M. – ELIMAM, I. – POCHOP, J. – BENCZOVÁ, E. – VAVRIŠINOVÁ, K. 2012. Technological properties of chickens meat after application of propolis extract in their diet. Journal of Microbilogy, Biotechnology and Food Sciences, vol. 1, 2012, no. 5, p. 1295-1304. ISSN 1338-5178. (12% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADF | KAČÁNIOVÁ, M. – HLEBA, L. – DŽUGAN, M. - PASTERNAKIEWICZ, A. – KŇAZOVICKÁ, V. – PAVELKOVÁ, A. – FELŠÖCIOVÁ, S. – PETROVÁ, J. – ROVNÁ, K. – KLUZ, M. – GRABEK-LEJKO, D. 2012. Microbiological properties and antimicrobial effect of Slovakian and Polish honey having regard to the water activity and water content. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, vol. 2, 2012, no. 1, p. 272-281. ISSN 1338-5178. (9% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADF | ČUBOŇ, J. –VAVRIŠÍNOVÁ, K. – ARPÁŠOVÁ, H. – KUNOVÁ, S. –, KAČÁNIOVÁ, M. – PAVELKOVÁ, A. –BEBEJOVÁ, A. – HLEBA L. – BOBKO M. 2013. Analysis of fatty acid content of raw milk. In Journal of Microbiology Biotechnology and Food Science (v tlači) (44% KEGA 053SPU-4/2011) |
AEC | ČUBOŇ, J. – PAVELKOVÁ, A. –VAVRIŠÍNOVÁ, K, - HAŠČÍK, P. – KAČÁNIOVÁ, M. – KUNOVÁ, S. – BALÁŽ B. 2012. Analýza kvality a procesu zrenia mäsa teliat z ekologického chovu. In Šlechtení na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat. MU Brno, 2012, s. 132-138. ISBN 978-80-7375-645-1. (57% KEGA 053SPU-4/2011) |
AEC | BOBKO, M – HAŠČÍK, P. – BOBKOVÁ, A. – ČUBOŇ, J. – KŇAZOVICKÁ, V. 2012 Vplyv prídavku lucernovej múčky vo výžive kurčiat na kvalitu mäsa. In Šlechtení na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat. MU Brno, 2012, s. 198-202. ISBN 978-80-7375-645-1. (30% KEGA 053SPU-4/2011) |
AFH | BOBKO, M. – BOBKOVÁ, A. – KROČKO, M. – HAŠČÍK, P. – ANGELOVIČOVÁ, M. – ČUBOŇ, J. 2011. Vplyv prídavku rastlinných doplnkov v KKZ na kvalitu mäsa kurčiat. IV. vedecká konferencia „Stretnutie mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve“ : zborník abstraktov. 10. – 11. november 2011, Košice, p. 43. ISBN 978-80-970552-2-6. (33% KEGA 053SPU-4/2011) |
ADC | KAČÁNIOVÁ , M. – HLEBA, L. – POCHOP, J. – ,KÁDASI-HORÁKOVÁ, M. – FIKSELOVÁ, M. – ROVNÁ, K. 2012. Determination of wine microbiota using classical method, Polymerase chain method and Step One Real-TimePCR during fermentation process. Journal of Environmental Science and Health, Part B (2012) 47, p. 571–578 ISSN:0360-1234. (8% KEGA 053SPU-4/2011) |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).