Hygiena a technológia produkcie a spracovania živočíšnych vedľajších produktov

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Hygiena a technológia produkcie a spracovania živočíšnych vedľajších produktov

Názov projektu (anglický): Hygiene and technology of production and processing of animal by-products

Začiatok riešenia projektu: 2011

Koniec riešenia projektu: 2013

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 016UVLF-4/2011

Vedúci projektu: prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.

Vysoká škola: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Vysokoškolská učebnica obsahuje aktuálnu právnu úpravu Európskej únie a Slovenskej republiky, ktoré sú pretransformované zo zložitej paragrafovej úpravy do formy súvislého textu bez odkazov. Ďalšia časť je zameraná na problematiku získavania a manipulácie s vedľajšími živočíšnymi produktmi v mäsovom priemysle, pri spracovaní hydiny, králikov, pštrosov a vajec; pri spracovaní produktov rybolovu a akvakultúry a v mliekarenskom priemysle. Samostatné kapitoly sú venované problematike získavania a spracovania krvi jatočných zvierat, koží, prírodných obalov a kolagénových čriev, oparených drobov, kostí, chlpov, štetín, rohoviny, tuku a surovín používaných vo farmaceutickom priemysle. Kapitola „Pravidlá na prevenciu, tlmenie a eradikáciu niektorých spongiformných encefalopatií“ sa zaoberá hlavne štatútom členských štátov, tretích krajín alebo ich regiónov podľa ich rizika BSE, definuje špecifikovaný rizikový materiál a monitorovací systém. Posledné časti učebnice sú venované zberu, preprave, spracovaniu vedľajších živočíšnych produktov; výrobe želatíny a kolagénu; transformácii vedľajších živočíšnych produktov a odvodených produktov na bioplyn a kompostovanie; kuchynskému odpadu; možným mikrobiologickým nebezpečenstvám pri manipulácii a spracovaní vedľajších živočíšnych produktov; analýze nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov pri získavaní a spracovaní vedľajších živočíšnych produktov a výnimkám pri zbere, preprave a odstraňovaní vedľajších živočíšnych produktov a ich použití na osobitné kŕmne účely. Textová časť učebnice je doplnená obrazovou prílohou na DVD.

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

University textbook contains the current legislation of the European Union and the Slovak Republic, which are transformed from complicated paragraph editing into the form of continuous text without cross references. The next section is focused on the issue of the acquisition and handling of animal by-products in the meat industry, the processing of poultry, rabbits, ostriches and eggs; processing of fishery products and aquaculture; and in the dairy industry. Separate chapters deal with the issue of obtaining and processing of the blood of slaughtered animals, skins, natural and collagen casings, tripe, bones, hair, bristles, horn, fat and raw materials used in the pharmaceutical industry. Chapter "Rules for the prevention, control and eradication of certain transmissible spongiform encephalopathies” deals particularly with the status of Member States or third countries or regions according to their BSE risk, defines specified risk material and monitoring system. The last parts of the textbook are dedicated to the collection, transport, processing animal by-products, gelatin and collagen production; transformation of animal by-products and derived products into biogas and composting, catering waste, potential microbiological hazards in handling and processing of animal by-products; hazard analysis and critical control points in collection and processing of animal by-products and to the exceptions during collection, transport and disposal of animal by-products and their use for special feeding purposes. Text of the textbook is supplemented by pictures on the DVD.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2011 3 131,89 0,00
Čerpané v roku 2012 6 043,62 0,00
Čerpané v roku 2013 6 129,24 0,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 15 304,75 0,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
ACB Hygiena a technológia produkcie a spracovania vedľajších živočíšnych produktov, ISBN 978-808077-370-0
ACB Hygiena a technológia produkcie a spracovania vedľajších živočíšnych produktov-obrazová príloha ISBN 978-808077-370-0

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).

Filter

Filter