Potraviny špecifického charakteru, výživová hodnota potravín v bezpečnostných systémoch hygieny potravín a geografie Slovenska
Základné informácie
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Potraviny špecifického charakteru, výživová hodnota potravín v bezpečnostných systémoch hygieny potravín a geografie Slovenska
Názov projektu (anglický): Foods of specific character, nutritional value of foods in safety systems of food hygiene and geography of Slovakia
Začiatok riešenia projektu: 2010
Koniec riešenia projektu: 2011
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 128-001UVLF-4/2010
Vedúci projektu: doc. MVDr. Eva Dudriková, PhD.
Vysoká škola: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
V rámci projektu boli vypracované a v praxi overené koncepcie nových študijných programov a predmetov na UVLF v Košiciach: Bezpečnosť potravín a krmív (Bezpečnostné systémy pri výrobe rastlinných potravín), Trh a kvalita potravín (Potraviny špecifického charakteru a Výživové hodnotenie potravín), ku ktorým boli pripravené a vydané tri vysokoškolské učebnice a jedna vedecká monografia schválená UVLF v Košiciach aj ako vysokoškolská učebnica. Projekt bol riešený s Katedrou geografie a regionálneho rozvoja PU v Prešove, FHVP, ktorá sa podieľala na realizácii posudzovania geografických oblastí a environmentálnych zaťažených oblastí so zreteľom na špecifické podmienky získavania a spracovania potravín vrátane potravín špecifického charakteru a potravín s tradičnými vlastnosťami. Cieľová skupina študentov UVLF v Košiciach získa základné poznatky o geografii Slovenska a o rozvoji jeho regiónov, oboznámi sa so základnými geografickými pojmami, geopriestorovými a kartografickými technológiami (GIS technológie, fotoortomapy, on screen). Študenti PU v Prešove nadobudnú nové poznatky a znalosti z hygieny potravín a ich výroby vo vzťahu k environmentálnym záťažiam, výživovej hodnote a bezpečnosti potravín.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
In the frame of the project were prepared and verified conception and programme of the new study programmes at UVMF in Košice: Food and Feed Safety (Safety systems on foods of plant origin), Market and Quality of Food (Foods of specific character and Nutritive Evaluation of Foods) to which were prepared and published three textbooks and one scientific monograph confirmed by UVMF in Košice also as textbook. Project was solved with cooperation with Department of Geography and Regional Development of Prešov University, FHVP, which realised view of geographical areas and environmental pollution with the aim to the specific condition of handling and processing of foods including foods of specific character and foods with traditional properties. The target group of students from UVMF in Košice receives the basic knowledge about geography of Slovakia and its regional development, geographical definitions, geospaces and cartography technologies (GIS technology, photoortomaps, on screen). Students of PU in Prešov obtain a new knowledge from food hygiene and technology in the relationship to environmental pollution, nutritional value of foods and food safety.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané v roku 2010 | 7 164,00 | 6 741,00 |
Čerpané v roku 2011 | 12 594,69 | 10 811,00 |
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 19 758,69 | 17 552,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
AAB | Dudriková, E.: Hygienické a technologické aspekty získavania a spracovania ovčieho mlieka v salašníckych podmienkach. UVLF v Košiciach, 2011, 122s. ISBN 978-80-8077-269-7. |
ACB | Dudriková, E., Michaeli, E. a kol.: Potraviny špecifického charakteru. UVLF v Košiciach, 2011, 186s. ISBN 978-80-8077-267-3. |
ACB | Dudriková, E.: Bezpečnostné systémy potravín rastlinného pôvodu. UVLF v Košiciach, 2011, 158s. ISBN 978-80-8077-268-6. |
ACB | Dudriková, E.: Výživové hodnotenie potravín. UVLF v Košiciach, 201158s. ISBN 978-80-8077-268-0 |
ADC | Dudriková, E., Húska, M., Spišáková, V., Dičáková, Z., Poľáková, L., Gallo, J. and Fatrcová-Šrámková, K.: Lead, cadmium, and arsenic in ewe´s milk and blood serum of ewes and their lambs as chemical hazard on farms in East Slovakia. Chem. Listy 105, 2011, (s1001), s871-s1072. |
ADC | Poľáková, L., Trivedi, K., Karpíšková, R., Dušková, M., Dičáková, Z., Gallo, J., Vorlová, L. and Dudriková, E.: Tyramine content and enterococcibisolated from the Slovak eweś cheeses as a potential source of biogenic amines. |
ADD | Dudriková, E., Húska, M., Spišáková, V., Dičáková, Z., Poľáková, L., Gallo, J. and Fatrcová-Šrámková, K.: Lead, cadmium, and arsenic in ewe´s milk from farms located in different pollution impact in East Slovakia. Chemical Papers (accepted) |
ADD | Poľáková, L., Trivedi, K., Karpíšková, R., Dušková, M., Dičáková, Z., Gallo, J., Vorlová, L. and Dudriková, E.: Tyramine content and enterococcibisolated from the Slovak eweś cheeses as a potential source of biogenic amines. Enterococci isolated from the Slovak ewe´s cheeses as a potential source of biogenic amines. Chemical Papers (accepted) |
ADF | Duriková, E., Poľáková, L., Pukáčová, J.: Health and hygienic conditions of ewe´s milk processing from the aspect of food safety. Potravinárstvo 3 (4), Nitra 2010, 14-18. ISSN 1338-0230, ISSN 1337-0960 |
ADF | Pukáčová, J., Michaeli, E., Poľaková, L., Lovayová, V., Dudriková, E.: Hygienic aspects and geographic conditions for production of milk farm products as traditional speciality guaranteed. Folia Gographica 17, 2011, 307-313. ISSN 1336-6157 |
AED | Dudriková, E., Tkáčiková, Ľ., Mašlanková, J., Pilipčincová, I.: Ovčie mlieko ako surovina na ďalšie spracovanie pre výživu ľudí. In: Zb. Hygiena Alimentorum XXXI, Štrbské Pleso, 5.-7. máj 2010, 158-162. ISBN978-80-8077-186-7 |
AED | Dudriková, E., Michaeli, E.: Geografické podmienky pri výrobe ovčieho hrudkového syra salašníckeho ako zaručnej tradičnej špeciality. In: Zb. Hygiena Alimentorum XXXI, Štrbské Pleso, 5.-7. máj 2010, 351-353. ISBN978-80-8077-186-7 |
AED | Dičáková, Z.: Vplyv chemického zloženia na rozdiely v senzorických vlastnostiach mäsa niektorých hospodárskych a divožijúcich zvierat. In: Zb. XIII. Manažment bezpečnosti a kvality potravinárskych výrobkov. Vysoké Tatry, Tatranská Javorina, 24.-26. Októbra 2011, 59-64. ISBN 978-80-89385-16-4 |
AED | Dičáková, Z.: NaCl v mäsových výrobkoch určených pre deti. In: Zb. Hygiena Alimentorum XXXII, Štrbské Pleso, 11.-13. mája 2011, 97-100. ISBN 978-80-8077-231-4. |
AED | Dudriková, E., Lovayová, K., Poľáková, L.: Mäso a mäsové výrobky v jedálničku vysokoškolských študentov. In: Zb. Hygiena Alimentorum XXXII, Štrbské Pleso, 11.-13. mája 2011, 105-108. ISBN 978-80-8077-231-4. |
Ohlasy
Názov kategórie | Konkrétny názov |
---|---|
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Dičáková, Z., Dudriková, E.: Hygiena Alimentorum, 28, 2007, p138. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Jevinová, P., Dudriková, E., Sokol,J., nagy, J., Máté, D., Pipová, M., Cabadaj, R.: Vet. Pulawy, 47, 2003, p.211. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Jevinová, P., Dudriková, E., Sokol,J., nagy, J., Máté, D., Pipová, M., Cabadaj, R.: Vet. Pulawy, 47, 2003, p.211. |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).