Vojenská logistika

Displays a valid description until 31.8.2019. It is being replaced by a department Defence and Military.

Group:

Services

Research area:

bezpečnostné služby

Levels - description

Študijný odbor VOJENSKÁ LOGISTIKA sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.)

Content of the study field - general part

Absolventi študijného odboru VOJENSKÁ LOGISTIKA sú spôsobilí vykonávať profesiu podľa 3. stupňa vysokoškolského štúdia v odbore:

  • Vojenská logistika Pholosophiae doctor - PhD., (Military logistics Scientist) - 3. Stupeň

Reason for the establishment of a study field

Vojenská logistika je súčasťou megatrendu tretieho tisícročia orientovaného na inteligentné systémy v rôznych oblastiach ľudskej spoločnosti. Jednou z takýchto činností je aj boj proti svetovému terorizmu, ktorý si vynucuje zachovávanie ozbrojených síl jednotlivých štátov a koalícií na vysokej profesionálnej úrovni tak, aby boli schopné v krátkej dobe úspešne operovať v oblastiach ohrozenia. Takéto ozbrojené sily je potrebné riadiť a využívať efektívne na všetkých úrovniach riadenia.

Examples of similar study field abroad

  • PL - AGH Krakow ,
  • FIN-University of Vaasa, Vaasa, Finsko,
  • USA -US Military Academy atWest Point;
  • VB - Royal Military Academy;
  • ČR - Vojenská akadémie Brno, Vysoká vojenská škola pozemního vojska Vyškov;
  • RF - Samara State Aerospace University;
  • Belarus - Belorusian State polytechnic Minsk;
  • Ukraine - Kiev Institute for Civil Aviation;

Definition of related fields of study and differences between them

  • Všeobecná ekonomická teória a Národohospodárska politika
  • Ekonomika amanažment obranných zdrojov
  • Ekonomika amanažment podniku
  • Ekonomika amanažment cestovného ruchu
  • Financie, bankovníctvo a investovanie
  • Podnikový manažment aFinančný manažment
  • Prevádzka a ekonomika dopravy a spojov

Content of the study field - description of the first degree

Content of study field - description of the combined first and second degree

Content of the study field - second grade description

Standard length of daily study:

Standard length of external study:

 

Content of the study field - description of the third grade

Absolvent ovláda vedecké metódy v oblasti vojenskej logistiky na základe vedomostí nadobudnutých štúdiom predmetov doktorandského štúdia. Vie systémovo riešiť otázky vojenskej logistiky týkajúce sa miesta, úlohy a zásad technického a materiálového zabezpečenia vojsk v systéme komplexného zabezpečenia. Osobitne rieši problematiku operačného a taktického použitia logistiky v boji a využitia metód všeobecnej logistiky v podmienkach armády. Rozvíja teóriu vojenského umenia so zameraním na logistickú podporu ozbrojených síl v mieri i vo vojne.

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja s orientáciou na oblasti ekonomiky a manažmentu obranných zdrojov a vojenskej logistiky.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Vojenská logistika (3. Stupeň)

  • vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov voblasti vojenskej logistiky

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Vojenská logistika (3. Stupeň) si osvojí:

  • Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj, vedecké formulovanie problému, právne a environmentálne aspekty, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentáciu výsledkov a rozvoj študijného odboru a prínosu pre prax.

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí 3.stupňa tj. PhD. Stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na vedné odbory Matematika a Ekonómia.

Jadro obsahuje len rámcové témy (vybrané state):

Študijná časť:

Teoretický fundament, metodologický aparát, špecializácia: Teória pravdepodobnosti a matematická štatistika, náhodné premenné, teória odhadov, testovanie hypotéz, regresná analýza, teória stochastických procesov, Markovove reťazce, diskrétne a integrálne transformácie,, metódy matematického programovania, teória grafov, teória hromadnej obsluhy, teória zásob, teória hier a štrukturálnej analýzy pri riadení logistických procesov, aplikácia operačnej analýzy v logistike, prognostické metódy založené na regresii a časových radoch, aplikácie v ekonomickej štatistike, neparametrické metódy, indexy, rozhodovanie pri neistotách, riadenie štatistickej kvality.

Miesto a úloha ekonomiky ozbrojených síl v systéme národného hospodárstva, ekonomika ozbrojených síl , ekonomika obrany štátu, metodológia vedeckého skúmania v ekonomike obrany, ekonomická bezpečnosť štátu, efektívnosť využívania ekonomických zdrojov, materiálové a technické zabezpečenie, metodologické otázky stanovenia nákladov na efektívnu obranu, význam vstupu SR do NATO v ekonomickej rovine, alokácia zdrojov v obrannom sektore, náčrt možnej teórie mobilizačnej pripravenosti, hospodárska mobolizácia v podmienkach transformujúcej sa spoločnosti, vymedzenie mobilizačnej pripravenosti a obranných rezerv v obrannom hospodárstve, kategórie zásob v obrannom hospodárstve, infraštruktúra obranného hospodárstva, využitie zásad a princípov finančného manažmentu v riadení ekonomiky armády, financovanie výdavkov na armádu, konverzia hospodárstva, zbrojná výroba v transformačnom procese.

Vedecká časť:

  • Výskum aktuálneho vedeckého problému zodboru Vojenská logistika, Konštrukcia, vývoj a akvizícia vojenského materiálu, Doktrinálne otázky ozbrojených síl, Koncepcie logistickej podpory, Modernizácia a udržiavanie infraštruktúry, Investície a akvizície vrezorte OS, Koordinácia presunov a prepráv, Plánovanie logistickej podpory vmultinárodných operáciách, Krízové plánovanie a udržiavanie štátnych hmotných rezerv.
  • Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému (technicko-ekonomické zadanie), právne a environmentálne aspekty, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.

Znalosti uvedené v jadre majú rozsah 1/3 v študijnej časti a 2/3 vo vedeckej časti. Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce (záverečná práca) musí spĺňať kritérium, aby študent preukázal schopnosť samostatne získavať teoretické a praktické poznatky.

History of Descriptions

Back