Oftalmológia

Displays a valid description until 31.8.2019. It is being replaced by a department General Medicine.

Group:

Healthcare

Research area:

lekárske, farmaceutické a nelekárske zdravotnícke vedy

Levels - description

Predpoklady: absolvent lekárskej fakulty

atestácia z odboru oftalmológia pred doktorandskou skúškou, dĺžka 3. stupňa: 5 rokov

Reason for the establishment of a study field

Oftalmológia, ako odbor, sa odštepila od chirurgie pred 200 rokmi. Čiže historicky sa vyvíja samostatne 200 rokov. V súčasnej dobe zaznamenáva oftalmológia extrémne intenzívny rozvoj najmä v krajinách EU, USA a Japonska.

Zrak je dominantný zmysel, na ktorý sa v súčasnosti kladú stále vzrastajúce nároky, ktoré vyžadujú špeciálnu hygienu práce a prípadne i diagnosticko-liečebé postupy.

Oftalmológia je jedna z najmenších medicínskych disciplín ale obsahuje relatívne najviac chorobných jednotiek (okolo 700 izolovaných a do 2000 systémových jednotiek s očnou manifestáciou), čo vyžaduje vysoké nároky na prístrojovú diagnosticko-terapeutickú techniku a interdisciplinárnu spoluprácu.

Oftalmológia má najprebádanejšiu hereditárnu patológiu v celej humánnej medicíne, vďaka čomu sa rozvíja i klinická genertika.

 Mnohé súčasné vedecké problémy odboru oftalmológie vyžadujú pre rpoozvoj disciplíny samostatnosť, ale i úzku spoluprácu s ostatnými medicínskymi disciplínami.

Na Slovensku od roku 1967 pracovala samostatná Komisia pre obhajoby kandidátskych dizertačných prác. Táto sa v r. 1997 transformovala do Spoločnej medziodborovej komisie doktorandského štúdia pod číslom 51-16-9. V komisii okrem oftalmológov dlhodobo pôsobia odborníci z teoretických disciplín ako je histológia, patologická fyziológia a fyziológia živočíchov.

Postgraduálne vzdelávanie organizované zatiaľ po linke Ministerstva zdravotníctva,

( atestácie a špecializačné kurzy) prispievajú k zvyšovanie odbornej úrovne oftalmológov potrebnej pre ich dennú liečebno-preventívnu činnosť. V žiadnom prípade však toto vzdelávanie nenahrádza systematickú prípravu pre vedeckú prácu.

Vedecká práca v oftalmológii môže byť organizovaná na pracoviskách kde je k dispozícii dostatočný počet aj vedecky činných pracovníkov. Na oftalmologických klinikách LFUK v Bratislave sú to v súčasnosti traja profesori a jeden docent oftalmológie, ďalší štyria absolventi postgraduálneho štúdia a ďalší pracovníci ktorí by v krátkej dobe postgraduálne štúdium mali ukončiť.

Vysoký počet vedecko-pedagogicky kvalifikovaných spolupracovníkov bol predpokladom, že Klinika oftalmológie LFUK bola aj doteraz akreditovaným pracoviskom na postgraduálnu výchovu.

Examples of similar study field abroad

Postgraduálne štúdium podobné tomuto návrhu sa realizuje v Spolkovej republike Nemecko a aj v Spojených štátoch amerických.

Definition of related fields of study and differences between them

Oftalmológia nemá príbuzné odbory ktoré by mohli riešiť jej vedeckovýskumné problémy. Má len úzke vzťahy prakticky so všetkými teoretickými, predklinickými a klinickými medicinskými odbormi. Pri riešení vedeckých a aj klinických problémov potom s týmito odbormi podľa potreby úzko spolupracuje.

Content of the study field - description of the first degree

Content of study field - description of the combined first and second degree

Content of the study field - second grade description

Standard length of daily study: 5

Standard length of external study:

 

Content of the study field - description of the third grade

Základné odborné a teoretické vzdelanie získa absolvent štúdiom na odbornú skúšku – atestáciu. Absolvovaním doktorandského štúdia získa doktorand  základné skúsenosti zo systematickej vedeckej práce. Získa návyk v práci s odbornou literatúrou v papierovej i elektronickej forme. Podrobne preštuduje teoretické základy  potrebné k zvládnutiu problematiky klinickej oftalmológie. Získa skúsenosti so špičkovou diagnostickou technikou a zoznámi sa so špičkovými terapeutickými výkonmi. V téme doktorandskej práce dosiahne teoreticky i prakticky úroveň porovnatelnú so špičkovou svetovou úrovňou. Úspešné absolvovanie doktorandského štúdia bude odrazom pre ďalšiu vedeckú, publikačnú, prednáškovú, prípadne i pedagogickú činnosť v odbore.



Teoretické vedomosti:

Podstatné skvalitnenie základných teoretických poznatkov z oftalmológie: anatómia, patologická anatómia, fyziológia a biochémia zrakového orgánu; základné poznatky z oftalmogenetiky, oftalmofarmakológie; imunológie a molekulárnej biológie so zameraním na potreby oftalmológie.

Základy vedeckej práce. Príprava vedeckých programov a kontrolovaných štúdií. Základy medicínskej štatistiky.

Získa všetky dostupné vedomosti z okruhu spracovávanej témy.

Praktické schopnosti a zručnosti:

Zvládnutie špičkových diagnostických a terapeutických postupov v oftalmológii aspoň teoreticky a v okruhu spracovávanej problematiky aj prakticky.

Bezproblémové spracovanie prehľadu literatúry na akúkoľvek odbornú tému.

Správne hodnotenie a aplikácia výsledkov výskumu do dennej praxe.

Prezentácia výsledkov na odborných lekárskych fórach doma i v zahraničí

Doplňujúce vedomosti:

Teoretické štúdium i získavanie praktických skúseností z hraničných odborov spracovávanej témy. Príprava medziodborovej a teamovej spolupráce (teoretické, predklinické a klinické predmety vyučované na Lekárskych fakultách).

Potreba doplňujúcich vedomostí vyplývajúcich z témy postgraduálneho štúdia bude individuálne formulovaná školiteľom.

Vymedzenie jadra znalostí:

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru

Študijná časť:

Štúdium teoretických základov oftalmológie, diagnostiky a liečby očných ochorení.

Práca s vedeckou literatúrou. Schopnosť komunikovať so zahraničnými odborníkmi v cudzích jazykoch

Vedecká časť:

Príprava vedeckých projektov na aktuálnu tému.. Spracovávanie a publikácia vedeckých výsledkov, aj v cudzích jazykoch.

Ďalšie témy jadra:

Zvládnutie vedomostí z hraničných odborov témy postgraduálneho štúdia.

History of Descriptions

Back