Special Crop Production

Displays a valid description until 31.8.2019. It is being replaced by a department Agriculture and Landscape.

Group:

Agricultural and Veterinary Science

Research area:

poľnohospodárske a lesnícke vedy

English Name of the field of study:

Special Crop Production

Levels - description

Študijný odbor špeciálna rastlinná produkcia sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky (denná forma štúdia) a 5 rokov (externá forma štúdia)

Predpokladá sa, že študent absolvoval druhostupňové štúdium v študijnom odbore všeobecné poľnohospodárstvo, rastlinná produkcia, záhradníctvo , biológia alebo niektoré príbuzné študijné odbory.

Content of the study field - general part

Absolventi študijného odboru špeciálna rastlinná produkcia sú spôsobilí vykonávať profesiu:

Philosophiae doktor (PhD) pre špeciálnu rastlinnú produkciu (Crop sciences PhD.)

Reason for the establishment of a study field

Špeciálna rastlinná produkcia je významným odvetvím zvyšovania kvality, zabezpečovania stability rastlinnej produkcie a znižovania rizika rastlinnej produkcie na ekosystém a životné prostredie. Študijný odbor špeciálna rastlinná produkcia rieši otázky prípravy odborníkov v nadväznosti na Zákon o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmoch (Zbierka zákonov č. 151/2000 SR), medzinárodné dokumenty Agendu 21 (1999), Dohovor o biologickej diverzite (Jakarta, 1995) a Protokol o biologickej bezpečnosti (Montreal, 2000).

Examples of similar study field abroad

CS – Česká zemědělská univerzita Praha, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno, Jihočeská univerzita České Budějovice. USA – University of Missouri Columbia, I – University of Milano, UK – Bristol University, Poland – AR Krakow, AR Wroclaw, AR Warsawa, Hungary – Univerzity of Debrecen, University of Godollo, Netherland – University of Wageningen.

Definition of related fields of study and differences between them

-       všeobecná rastlinná produkcia,

-       spracovanie poľnohospodárskych produktov,

-       agrochémia a výživa rastlín,

-       ochrana rastlín,

-       fyziológia plodín a drevín,

-       záhradníctvo,

-       genetika.

Študijný odbor špeciálna rastlinná produkcia sa od príbuzných odborov odlišuje osobitným zameraním na rastlinu z pohľadu tvorby nových genotypov, získavania nových potravinových zdrojov, krmív a surovín pre priemyselné spracovanie so zreteľom na zachovanie biologickej rozmanitosti a biologickú bezpečnosť genetických technológií pre životné prostredie a zdravie človeka.

Content of the study field - description of the first degree

Content of study field - description of the combined first and second degree

Content of the study field - second grade description

Standard length of daily study: 3

Standard length of external study: 5

 

Content of the study field - description of the third grade

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumnej činnosti v celom komplexe špeciálnej rastlinnej produkcie s ohľadom na procesy jej racionálnej intenzifikácie vrátane genetických technológií, pri rešpektovaní zásad trvalo udržateľného rozvoja.

Vedecké metódy výskumu a vývoja orientuje na špeciálnu rastlinnú produkciu, tvorbu a množenie nových genotypov, ochranu biologickej rozmanitosti, genetické technológie a ich biologickú bezpečnosť, vyhľadávanie a využívanie nových potravinových zdrojov, krmív a surovín pre priemyselné spracovanie rastlinného pôvodu.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent odboru špeciálna rastlinná produkcia (3. stupeň)

-       Vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov v oblasti tvorby, uchovávania a využívania nových zdrojov potravín, krmív a rastlinných surovín pre priemyselné využitie, matematického modelovania dedičnosti a premenlivosti organizmov, ochrane a záchrane biologickej rozmanitosti rastlín a biologickej bezpečnosti v rastlinnej produkcii.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru špeciálna rastlinná produkcia (3. stupeň) si osvojí

-       Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému (technické zadanie), právne a environmentálne hľadiská nových produktov, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí 3.stupňa tj. PhD. stupňa vysokoškolského štúdia sú špeciálne oblasti  rastlinnej  produkcie (tvorba a vyhľadávanie nových genotypov rastlín, reprodukcia vybraných genotypov pre produkčné pestovanie, záchrana a ochrana biologickej rozmanitosti a biologická bezpečnosť v rastlinnej produkcii).

Študijná časť:

Teoretický základ, metodologický aparát, špecializácia:

Tvorba nových genotypov rastlín (hybridizácia, mutačná premenlivosť, heterózny efekt, genetické modifikácie, štatistické metódy a matematické modelovanie v šľachtení rastlín). Biológia rozmnožovania rastlín. Biotechnologické postupy a metódy reprodukcie rastlín (biofarmárčenie). Teória a legislatíva ochrany a záchrany biologickej rozmanitosti (biodiverzity) rastlinných druhov v agroekosystéme. Génové banky, ich význam a využitie pre rastlinnú produkciu. Výhody a riziká tvorby a pestovania geneticky modifikovaných rastlín. Rozvoj a uplatňovanie genetických technológií s dôrazom na ich biologickú bezpečnosť. Význam a využitie nových a netradičných zdrojov potravín, krmív a surovín rastlinného pôvodu pre priemyselné spracovanie rastlinného pôvodu. Analýza a význam pôsobenia klimatických podmienok na rastlinnú produkciu.

Vedecká časť:

-               Výskum aktuálneho otvoreného vedeckého problému z odboru špeciálna rastlinná produkcia.

-       Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému v oblasti tvorby, získavania, množenia nových genotypov rastlín, právnych a environmentálnych hľadísk nových zdrojov potravín, krmív a surovín priemyselného využitia, etickej a spoločenskej stránky vedeckej práce s osobitným zreteľom na genetické technológie a biologickú bezpečnosť, prezentáciu výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre rastlinnú produkciu.

Študijné programy 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2. O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR (priznaním práva konať dizertačnú skúšku, záverečnú skúšku vo forme obhajoby dizertačnej práce).

History of Descriptions

Back