Animal Produktion
Displays a valid description until 22.02.2017. It is being replaced by a department Agriculture and Landscape.
Group:
Agricultural and Veterinary ScienceResearch area:
poľnohospodárske a lesnícke vedyEnglish Name of the field of study:
Animal ProduktionContent of the study field - general part
Absolventi študijného odboru ŽIVOČÍŠNA PRODUKCIA sú spôsobilí vykonávať podľa dosiahnutého stupňa profesiu
- Manažér chovu zvierat - 1. stupeň (Animal breeding manager)
- Inžinier živočíšnej produkcie - 2. stupeň (Animal production ingineer)
Manažér chovu zvierat ovláda základné chovateľské postupy a opatrenia v chove zvierat, dokáže organizovať denný režim chovu, zabezpečovať požadovanú úroveň chovateľského prostredia, riešiť problémy organizácie práce a riadiť procesy získavania, prvotného ošetrenia a uchovávania kvalitných živočíšnych produktov, zabezpečovať základnú chovateľskú a účtovnú evidenciu
Inžinier živočíšnej produkcie ovláda modelovanie technologických procesov a zariadení pre živočíšnu produkciu, aplikuje biotechnologické a bioinžinierske postupy pri zlepšovaní genetických, reprodukčných a produkčných vlastností hospodárskych zvierat, pri udržiavaní genetickej heterogenity a biodiverzity. využíva genetické hodnotenie kvality zvierat, ovláda modelovanie a aplikáciu riadených systémov reprodukcie a výživy zvierat, usmerňuje vývoj nových živočíšnych produktov a ich novú kvalitu v špeciálnych odvetviach živočíšnej výroby.
Examples of similar study field abroad
Holandsko: Wageningen University, Nemecko: Justus-Liebig-Universität Giesien, Nemecko: Christian-Aqlbrechts-Universität zu Kiel, Česko: České zemědelské učení Praha, Anglicko: University of Newcastle upon Tyne.
Definition of related fields of study and differences between them
- Všeobecné poľnohospodárstvo
- odvetvová ekonomika a manažment
V definovaných študijných odboroch sú, resp. môžu byť spoločné základy z genetiky, anatómie, fyziológie, výživy, etológie, všeobecnej zootechniky a reprodukcie zvierat. Rozdiely vyplývajú z úrovne získaných poznatkov v oblasti techniky a technológie chovov zvierat, šľachtenia zvierat a uplatnenia najnovších poznatkov v oblasti špeciálnych odvetví živočíšnej výroby, riadenia reprodukcie zvierat, manažmentu a odvetvovej ekonomiky.
Standard length of daily study: 3
Standard length of external study:
Content of the study field - description of the first degree
Absolventi odboru Živočíšna produkcia (1.stupeň) dokážu analyzovať problémy a tvorivo uplatňovať biologické, technické a technologicko-ekonomické poznatky v oblasti manažmentu chovu zvierat. V spolupráci s manažérmi iných profesií živočíšnej produkcie, poradenstva a servisných služieb dokážu riadiť chov zvierat v smere progresívnej a efektívnej výroby. Sú schopní vytvárať potrebné podmienky pre aplikáciu biotechnologických postupov . Absolventi tohto odboru majú znalosti o ochrane a tvorbe životného prostredia, o fyziologických a etologických potrebách zvierat v moderných technológiách, sú schopní realizovať šľachtiteľské postupy v chovoch jednotlivých druhoch hospodárskych zvierat, podieľajú sa na optimalizácii welfare, výživy zvierat, hygiene a prevencii chorôb a sú povinní ovládať základné informačné systémy a technológie.
Teoretické vedomosti ( 1.stupeň)
Absolvent má základné teoretické vedomosti:
- o biologických vlastnostiach a systémoch rastlín, mikroorganizmov a živočíchov
- o agrárnej chémii a biochemizme životných procesov zvierat
- o genetických a etologických aspektoch produkcie a reprodukcie zvierat
- o hygiene, prevencii a zdraví zvierat
- o základoch výživy, konverzie živín, a využití rastlinnej biomasy
- o manažmente úžitkových vlastností a kvality živočíšnych produktov
- o manažmente chovu, pracovných procesov a ekonomike
Praktické schopnosti a zručnosti
Absolvent odboru Živočíšna produkcia (1. stupeň) získa schopnosť
- organizovať a vykonávať základné chovateľské postupy a opatrenia
- organizovať stádo a denný režim chovu
- kontrolovať zdravotný stav a reprodukčný proces zvierat
- zabezpečovať základnú chovateľskú a účtovnú evidenciu
Doplňujúce vedomosti schopnosti a zručnosti
- viesť kolektív výkonných pracovníkov zabezpečujúcich prevádzku
- spolupracovať s marketingovými a servisnými subjektami
- riešiť základné problémy organizácie pracovných procesov a mechanizácie chovu
Vymedzenie jadra znalostí (1. stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru
Nosné témy jadra znalostí 1. stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané predovšetkým na biologické vlastnosti zvierat, základy chovu zvierat, konverzie rastlinnej biomasy na kvalitné živočíšne produkty a organizačné a technologické podmienky živočíšnej výroby. Jadro obsahuje:
- Poznatky o systéme a vlastnostiach živočíchov a mikroorganizmov a ich postavení v živočíšnej produkcii a v ochrane a tvorbe životného prostredia
- Poznatky o chemických a biochemických aspektoch biologických procesov a tvorby živočíšnych produktov
Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili 3/5 ECTS kreditov v 1. roku štúdia
- Základy poznatky vied o mechanizmoch živočíšnej produkcie (fyziologické, genetické a etologické aspekty živočíšnej produkcie, výživy, reprodukcie a šľachtenia zvierat)
Odporúča sa, aby tieto znalosti tvorili 3/5 ECTS kreditov v 2. ročníku štúdia
- Základné poznatky o manažmente chovu zvierat, riadení úžitkových vlastností, zdravia, kvality produktov a pracovných procesov v živočíšnej produkcii
- Záverečná práca -štátna skúška Bc.
Tieto znalosti tvoria 3/5 ECTS kreditov v 3. roku štúdia.
Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru
- Biologické základy rastlinnej produkcie a chovu zvierat v udržateľnom poľnohospodárstve.
Štátna skúška I. stupeň
- Obhajoba záverečnej práce (abstrakt v jazyku anglickom), rozsah práce úmerný tématike a významu profilácie absolventa
- Komisionárna štátna skúška z oblasti poznania 1. stupňa študijného odboru Živočíšna produkcia. - ŽP.
Content of study field - description of the combined first and second degree
Standard length of daily study: 2 (pre uchádzačov, ktorí ukončili prvostupňové štú
Standard length of external study:
Content of the study field - second grade description
Absolventi druhého stupňa vysokoškolského štúdia študijného odboru Živočíšna produkcia dokážu analyzovať, navrhovať a komplexne riadiť živočíšnu produkciu a záujmový chov zvierat s rešpektom na ochranu a tvorbu životného prostredia, biodiverzitu a humanizáciu chovu a na základe spôsobilosti odbornej komunikácie a kooperácie v cudzom jazyku udržiavať konkurenčnú schopnosť v medzinárodnom merítku.
Hlboké znalosti biologických, organizačných a ekonomických aspektov živočíšnej produkcie v udržateľnom poľnohospodárstve mu umožní analyzovať a riešiť problémy, riadiť rozvojové projekty, riadiť tímy pracovníkov, samostatne viesť a riadiť podnikateľské subjekty živočíšnej produkcie všetkých typov. Absolvent sa uplatní v poľnohospodárskych a iných podnikoch zameraných na živočíšnu produkciu, resp. chov športových a záujmových zvierat. V riadiacich a organizačných funkciách môže pôsobiť ako vedúci pracovník, špecialista alebo poradca v biologických službách, krmivárskych organizáciách, spracovateľských podnikoch živočíšnych produktov, v chovateľských zväzoch, v štátnej správe rezortu poľnohospodárstva, ako podnikateľ v chovateľskej a obchodnej činnosti. Uplatní sa v poľnohospodárskom výskume, v školstve a môže sa zaradiť do 3.stupňa vzdelávania.
Predpokladá sa, že absolvent ukončil prvostupňové štúdium v niektorom príbuznom študijnom odbore. Pre uchádzačov, ktorí ukončili prvostupňové štúdium v niektorom vzdialenejšom študijnom odbore , možno navrhnúť študijný program so štandardnou dĺžkou 3 roky.
Teoretické vedomosti
Absolvent odboru Živočíšna produkcia
- je schopný projektovať a modelovať živočíšnu produkciu v súdobých podmienkach s využitím progresívnych metód riadenia a technológií
- vie aplikovať vedecké a technické riešenia do praktickej činnosti
- je schopný analytickej činnosti v problémových podmienkach živočíšnej produkcie
- vie ekonomicky zhodnotiť efektívnosť projektovanej a reálnej produkcie
- je schopný analyzovať domáci a zahraničný trh a realizovať na ňom produkciu
Praktické schopnosti a zručnosti
Absolvent má predpoklady pre:
- riadenie kolektívu tvorivých pracovníkov a manažérov
- vie pripraviť podmienky pre aplikovanie biotechnologických postupov
- vie zaviesť zložité technologické postupy
- je schopný školiť výrobných pracovníkov pre využitie zložitých technológií a strojných zariadení
Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti
Absolvent odboru dokáže:
- efektívne pracovať v kolektíve aj samostatne
- má inojazyčné komunikatívne schopnosti
- je schopný realizovať medzinárodné trendy v odborných činnostiach
- má schopnosť sa orientovať v právnych normách
Vymedzenie jadra znalostí (2.stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru
- Geneticko-šľachtiteľské aspekty živočíšnej produkcie
- Technologicko-organizačné aspekty živočíšnej produkcie a spracovania živočíšnych produktov
Tieto znalosti tvoria ½ ECTS kreditov študijného programu v 1. roku štúdia
- Produkčno-ekonomické a právne aspekty riešenia problémov živočíšnej produkcie
- Diplomová práca - konkrétne riešenie zadania
Tieto znalosti tvoria ½ kreditov ECTS v 2. roku štúdia
Štátna skúška (2. stupeň)
- Obhajoba diplomovej práce (abstrakt v jazyku anglickom)
- Komisionárna štátna skúška z oblasti poznania študijného odboru Živočíšna produkcia