Energy Engineering

Displays a valid description until 31.8.2019. It is being replaced by a department Mechanical Engineering.

Group:

Construction, Technology, Production and Communications

Research area:

strojárstvo

English Name of the field of study:

Energy Engineering

Levels - description

Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná dĺžka študijných programov pre tieto stupne vysokoškolského štúdia:

  • v prvom stupni vysokoškolského štúdia v rámci bakalárskych študijných programov najmenej 3 roky a najviac 4 roky, (Bc.)
  • v druhom stupni vysokoškolského štúdia v rámci inžinierskych študijných programov najmenej 1 rok najviac 3 roky, aby celková dĺžka štúdia bola najmenej 5 rokov,(Ing.)
  • v tret'om stupni v rámci doktorandských študijných programov v dennej forme v dĺžke najmenej 3 roky a najviac 4 roky, výnimočne 5 rokov v externej forme (PhD.).

Content of the study field - general part

Študijný odbor Energetika  patrí medzi tradičné odbory technického vysokoškolského štúdia, je založený na sprostredkovaní matematických, prírodovedeckých, technických poznatkov a ich aplikácií do praxe energetiky podporených najmodernejšími informačnými technológiami.Absolvent študijného odboru Energetika dosiahne vysokoškolskú kvalifikáciu pre širokú oblasť energetiky orientovanú na jej strojárske, elektrotechnické, ekologické, ekonomické apsekty podporované modernými informačnými technológiami a to:

- v prvom stupni pri činnostiach súvisiacich s výrobou, výstavbou a prevádzkou energetických systémov, strojov a zariadení,

- v druhom stupni pri činnostiach súvisiacich s výrobou, výstavbou, s prevádzkou, s projektovaním, s rozvojom a so zvyšovaním efektívnosti energetických systémov, a so znižovaním ich energetickej náročnosti,

- v treťom stupni pri činnostiach súvisiacich s vývojom nových technológií a systémov pre energetiku.

Hlavné oblasti štúdia sú zdroje a moderné technológie premeny a manažmentu energií v najrôznejších podobách a v najrôznejšom využití, energetické systémy, ich hlavné komponenty (konštrukčné princípy, dimenzovanie s ohľadom na funkciu) a ich vzájomná spolupráca.

Študijný odbor pokrýva celú oblasť energetiky (tepelná energetika, hydroenergetika, čerpacia technika, jadrová energetika, hutnícka energetika, vzduchotechnika, technika stlačeného vzduchu, vykurovacie systémy,  plynárenské systémy, spaľovacie trubíny, kogeneračné zariadenia, spaľovacie motory, partné turbíny, teplárne, elektrárne, netradičné zdroje energie, tepelné čerpadlá, chladiarenská technika, elektroenergetika, malá energetika, ekonomika energetiky, projektovanie, riadenie).

Do študijného odboru patrí celý reťazec výroby, vývoja a výskumu využitia na rôznych úrovniach systémov transformácie energie od primárneho zdroja až po spotrebiteľa energií, vrátane vhodných technológií, strojov a zariadení.

Reason for the establishment of a study field

Energetika patrí medzi kľúčové odvetvia národného hospodárstva. Úroveň energetiky je predpokladom pre ekonomický rast krajiny. Preto sa vyžaduje, aby kvalifikácia pracovníkov v oblasti energetiky bola na vysokej úrovni. Pôsobenie absolventov študijnáho odboru je možné v širokých oblastiach energetiky, (napr. ako priemyselní energetici), tiež v oblastiach súvisiacich s ochranou životného prostredia, ako aj v malých a stredných firmách
zaoberajúcich sa inžinierskou činnost'ou, v štátnej spáve a v samospráve miest a obcí.

Examples of similar study field abroad

Študijné odbory Energy Engineering, resp. Energietechnik sú zaradené na takmer všetkých vysokých školách a  univerzitách technického zamerania v inžinierskom štúdiu, magisterskom štúdiu, v bakalárskom štúdiu, v inžinierskom štúdiu na odborných vysokých školách (FH).

Definition of related fields of study and differences between them

Rozdiel k odboru Energetické stroje a zariadenia je v tom, že sa neštuduje do hĺbky konštrukcia strojov a zariadení, technológia ich výroby a materiály.  V popredí sú princípy činnosti všetkých energetických strojov  a zariadení, ich výpočet a ich spolupráca. Energetické stroje a zariadenia sú v študijnom odbore Energetika súčasťou komplexného energetického systému.

Standard length of daily study: najmenej 3 a najviac 4 roky

Standard length of external study:

 

Content of the study field - description of the first degree

Content of study field - description of the combined first and second degree

Standard length of daily study: najmenej 1 a najviac 3 roky

Standard length of external study:

 

Content of the study field - second grade description

Standard length of daily study: najmenej 3 a najviac 4 roky

Standard length of external study: 5

 

Content of the study field - description of the third grade

History of Descriptions

Back