Astronomy

Displays a valid description until 31.8.2019. It is being replaced by a department Physics.

Group:

Natural Sciences

Research area:

fyzika

English Name of the field of study:

Astronomy

Levels - description

Študijný odbor ASTRONÓMIA sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnom dĺžkou študijných programov v dennej forme štúdia 3 roky (v externej forme 5 rokov)

Reason for the establishment of a study field

Astronómia ako veda o vesmíre je  súčasťou megatrendu tretieho milénia orientovaného na spoznávanie a perspektívne ovládnutie nášho najbližšieho  kozmického okolia,  pochopenie  vzniku a vývoja slnečnej sústavy, Zeme, civilizácie a jej postavenia vo vesmíre. Pre súčasnú dekádu milénia sa predpokladá podstatný rozvoj kozmického výskumu, ktorý je priamo naviazaný na astronómiu.

Examples of similar study field abroad

USA - UC Berkeley, San Diego, Los Angeles,  MIT Boston, Princetonská  Universita, Harwardská univerzita a všetky lepšie univerzity, UK- Oxfordská univerzita, Cambridgeska univerzita, Londýnska universita, Holandsko – Univerzita v Amsterdame, Belgicko – Liege Univerzita Nemecko -LMU Mníchov, Jenská Univerzita a ďaľšie , Švédsko -KTH Stockholm, University Uppsala, Švajčiarsko – ETH Zurich, Universita v Ženeve a ďalšie, Rakúsko - Univerzita Viedeň., Austrália – Univerzita v Cambere, Adelaide,  atď, Česko- KU Praha, Taliansko - Univerzita v Ríme, Bologni, Padove, Pise a ďaľšie.

Definition of related fields of study and differences between them

-       Astrofyzika

-       Teoretická fyzika

-       Jadrová a subjadrová fyzika a ďalšie

Content of the study field - description of the first degree

Content of study field - description of the combined first and second degree

Content of the study field - second grade description

Standard length of daily study: 3

Standard length of external study: 5

 

Content of the study field - description of the third grade

Absolventi študijného odboru ASTRONÓMIA sú spôsobilí vykonávať profesiu

-       Vedecký pracovník – astronóm (Philosophiae doctor-PhD).

Astronóm  ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja , ovláda  problematiku astronómie,  dokáže samostatne navrhovať a  riešiť vedeckú  problematiku  ako z astronómie , tak  aj  z príbuzných odborov,  má vedomosti o najnovších  zameraniach  a trendoch  v astronómii a pod. Absolvent  ovláda  problematiku  a vedecké metódy výskumu so zameraním na astronómiu ako po stránke  observačnej tak teoretickej.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent odboru ASTRONÓMIA (3. stupeň)

-         vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov z astronómie so zameraním predovšetkým  na astrometriu a nebeskú mechaniku, dynamiku a fyziku asteroidov, komét, meteorov a medziplanetárneho prachu.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru ASTRONÓMIA (3. stupeň) si osvojí

-         zásady vedeckej práce,  vedecké formulovanie a samostatné riešenie vedeckého problému,  etické a spoločenské stránky vedeckej práce,  formulovanie a prezentáciu výsledkov,  rozvoj študijného odboru  a  jeho  prínos  pre základný  výskum.

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí pre študijné programy 3.stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na  astronómiu  ako  vedu o vesmíre. Jadro obsahuje len rámcové témy ( vybrané state):

Študijná časť:

Teoretický základ:

Hlboké znalosti  matematiky a štatistických metód, všeobecná  a  teoretická fyzika, astrometria, nebeská mechanika, slnečná sústava,  medziplanetárna hmota - kométy, asteroidy, NEO objekty,  meteory, meteority a medziplanetárny prach, stelárna štatistika, kinematika a dynamika hviezdnych sústav,  kozmogónia.

Experimentálny základ:  Astronomické prístroje,  observačné metódy a techniky  získavania a spracovania dát.

Metodológia:  Numerické metódy v astronómii, spracovanie, archivovanie pozorovaní, využívanie modernej výpočtovej techniky, aplikovanie najnovších trendov.

Vedecká časť:

-       Výskum aktuálneho otvoreného vedeckého problému z astronómie

-       Formulovanie a samostatné riešenie vedeckých problémov

-       Prezentácia výsledkov a publikovanie vo vedeckých časopisoch

-       Tvorivá aplikácia vedeckých  poznatkov  z astronómie  v iných oblastiach  výskumu

Znalosti uvedené v jadre majú rozsah 1/3 v študijnej časti a 2/3 vo vedeckej časti. Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce (záverečná práca) musí spĺňať kritérium, aby študent preukázal schopnosť samostatne získavať teoretické a praktické poznatky.

INDIKÁTORY ŠTUDIJNÉHO ODBORU

(1)     Študijné programy 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2.

(2)     Medziodborové štúdiá v kombinácii dvoch študijných odborov (§ 51 ods. 5) musia obsahovať v dostačujúcom rozsahu jadrá oboch študijných odborov a obe musia byť zastúpené približne rovnako. Aby sa toto dosiahlo, môže byť nevyhnutné navrhnúť študijný program s väčšou dĺžkou, než je štandardná dĺžka študijných programov v ľubovoľnom z oboch študijných odborov.

(3)     Študijné programy v kombinácii hlavného a vedľajšieho študijného odboru (§ 51 ods. 5) musia obsahovať úplné jadro hlavného študijného odboru a v primeranom rozsahu jadro vedľajšieho študijného odboru. Pri posudzovaní primeranosti rozsahu zastúpenia jadra vedľajšieho študijného odboru sa sleduje, či dostačuje na získanie ucelenej časti vzdelania v tomto odbore.

(4)     Špecifické prípady nastavenia iných indikátorov posudzuje Akreditačná komisia ako výnimočnú reláciu s Štruktúre študijných odborov mimo ISCED (International Standard of Classifícation of Education Documents)

History of Descriptions

Back