Economics and Management of Enterprises

Displays a valid description until 31.8.2019. It is being replaced by a department Economics and Management.

Group:

Social, Economic and Legal Sciences

Research area:

ekonómia a manažment

English Name of the field of study:

Economics and Management of Enterprises

Levels - description

Študijný odbor EKONOMIKA A RIADENIE PODNIKOV  sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002 - sekr. zo dňa 16.decembra študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD) so štandardnou dĺžkou 36 mesiacov v internej a 60 mesiacov v externej forme štúdia.

Predpokladom a podmienkou je, že študent ukončil  druhostupňové štúdium v niektorom zo študijných odborov podskupiny ŠO 3.1., 3.2., 3.3. alebo v študijnom odbore 8.1.1.

Content of the study field - general part

Absolventi študijného odboru EKONOMIKA A RIADENIE PODNIKOV sú spôsobilé vykonávať dosiahnutého stupňa profesiu:

-         Philosophiae Doctor - PhD - v ekonomike a riadení podnikov (Economics and Enterprises Scientist) - 3 stupeň.

Philosophie Doctor v ekonomike a riadení podnikov ovláda vedecké metódy výskumu, interpretácie a predikcie, integračných a globalizačných tendencií podnikovej ekonomiky a orientáciu na ekonomické analýzy, podnikové stratégie, zložité problémy riadenia a prvovýroby fungovania subjektov.

Reason for the establishment of a study field

Veda a výskum v oblasti ekonomiky a riadenia podnikov sú kognitívnou a aplikačnou základňou pre racionálne riadenie podnikov s cieľom zabezpečiť efektívne využívanie zdrojovej základe, optimalizácie procesu výroby predaja a dosiahnutia efektívneho  finančného hospodárenia a rozšírenej reprodukcie.

Výskum v oblasti ekonomiky a riadenia podnikov načrtáva cesty rastu ekonomickej efektívnosti a konkurencieschopnosti výrobných a obchodných  na domácom i svetovom trhu. Poskytuje poznatky pre tvorbu, hodnotenie a výber variantov podnikovej stratégie.

Examples of similar study field abroad

University of Alberta Canada, University of Cork, Írsko, Katholieke Universiteit Leuven Belgium, Odense Universitet Denmark, Université de Picardie France, Humbold-Universität zu Berlin Federal republic of Germany, Budapesti Kőzgazdaságtudományi Egyetem Hungary, Universiteit van Amsterdam Netherlands, Universitat de Barcelona Spain, University of London United Kingdom,  Cornell University  United states of America.

Definition of related fields of study and differences between them

-         Odvetvové a prierezové ekonomiky

-         Odvetvové ekonomiky a manažment

-         Ekonomika a manažment podniku

-         Finančný manažment

Content of the study field - description of the first degree

Content of study field - description of the combined first and second degree

Content of the study field - second grade description

Standard length of daily study: 36 mesiacov

Standard length of external study: 60 mesiacov

 

Content of the study field - description of the third grade

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu, interpretácie a tvorivého riešenia problémov ekonomiky  a riadenia podnikov s orientáciou na ekonomické a finančné analýzy podniku, podnikové stratégie a ich implementácie, organizačné formy podnikov a špecifická ich riadenia.



Teoretické vedomosti (3.stupeň)

Absolvent odboru Ekonomika a riadenie podnikov (3.stupeň) vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov v oblasti:

-         ekonomické koncepcie procesov riadenia a organizačných foriem fungovania podnikov a ekonomickej a odbytovej funkcie podnikov

-         aplikácia manažérskych informácii v konkrétnych podnikoch

-       koncepcie podnikateľskej stratégie v konkrétnych podnikoch.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3.stupeň)

Absolvent odboru Ekonomika a riadenie podnikov  (3.stupeň) si osvojí:

Zásady vedeckej práce, princípy hodnotenia, argumentácie alternatívnych prístupov  k riešeniu problémov ekonomiky a riadenia podnikov, vedecké formulovanie problému, väzby výskum - formulácie návrhu -  implementácie - kontrola, právne a etické aspekty v ekonomike a riadení podnikov, schopnosť analyzovať, hodnotiť a novým spôsobom riešiť problémy rôznych stupňov predikovateľnosti podnikových ekonomík, schopnosť vedecké zdroje ako formy podpory vlastného výskumu, schopnosť prezentovať  výsledky  vlastného bádania, rozvíjať vedný odbor.

Vymedzenie jadra znalostí (3.stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3.stupeň)

Nosné témy jadra znalostí 3.stupňa, t.j. PhD stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na Podnikovohospodársku vedu (Business Economics Science).

Študijná časť

Teoretický fundament, metodologický aparát, špecializácia:

Ekonomika podnikov: analýza a hodnotenie podnikateľskej činnosti podnikov, zabezpečenie základných a doplnkových funkcií podnikov, ekonomicko-finančné analýzy a controling podnikov, tvorba  optimálnych podnikových štruktúr, postavenie subjektov na trhoch.

Mikroekonómia: analýzy činiteľov ovplyvňujúcich dopyt, správanie firmy v podmienkach dokonalej a nedokonalej konkurencie, kombinácia výrobných faktorov, teória rozdeľovania a ekonomické stratifikácia spoločnosti.

Makroekonómia: úlohy štátu v hospodárskej politike, komplexné modely agregátneho dopytu a agregátnej ponuky, peniaze a ich úloha v ekonomike,  makroekonómia otvoreného hospodárstva, teoretické východiská menovej únie.

Povinne voliteľné moduly

Marketingový manažment, Svetová ekonomika, Podniková ekonomika, Podnikové financie, Podnikový manažment, Ekonomika obchodu tovarov a služieb, Ekonomická informatika, Personálny manažment Strategický manažment, Marketingová komunikácia, Ekonomická analýza a controlling.

Rozsah študijnej časti: 60 kreditov

Vedecká časť

-         Výskum aktuálneho vedeckého problému a odboru.

-         Zásady vedeckej práce: vedecké formulovanie problému, metódy vedeckej práce, metódy a ukazovatele kvantitatívneho a kvalitatívneho výskumu, zhromažďovanie, triedenie a spracovanie informácií, metódy operačného výskumu, prezentácie výsledkov publikačnej práce v publikačných výstupoch na vedeckých zasadnutiach (semináre, konferencie, kongresy) a v obsahu doktorandských dizertačných prác.

-         Obhajoba dizertačnej práce (vedecký posun v riešení vedeckého problému, návrh nových postupov riešenia a návrhu realizácie výsledkov v praxi.

Rozsah vedeckej časti : 120 kreditov

History of Descriptions

Back