Genetické zdroje potravín v podpore rozvoja trhu rizikového kapitálu
Basic informations
Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Project name (Slovak): Genetické zdroje potravín v podpore rozvoja trhu rizikového kapitálu
Project name (English): Food genetic resources supporting the risk capital market development
Start of project: 2009
End of project: 2011
Condition of project: Ukončený
Project number: 3/7448/09
Project leader: doc. Ing. Ján Brindza, CSc.
University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Department: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Riešením projektu sa vytvorili metodologické, metodické, odborné, technické a organizačné podmienky pre nový učebný predmet "Genetické zdroje potravín" s akcentom na podporu trhu rizikového kapitálu v súlade s Nariadením EU na podmienky Slovenskej republiky" (uznesenie vlády SR č. 251 z 24.3.2004). Súčasne sa zabezpečilo zavedenie predmetu a predmetnej vysoko aktuálnej problematiky do vzdelávania na úrovni I. II. a III. stupňa ako aj v rámci programu celoživotného vzdelávania na národnej a medzinárodnej úrovni. V priebehu riešenia projektu sa pre výučbu predmetu spracoval prvý rukopis učebnice "Genetické zdroje potravín". Pre výučbu predmetu a rozširovanie poznatkov z danej problematiky spracoval riešiteľský kolektív za aktívnej účasti výskumných pracovníkov v rámci realizovanej medzinárodnej spolupráce e-učebné pomôcky; prednášky; e-katalógy genetických zdrojov z rôznych druhov; klasifikátory pre hodnotenie znakov genetických zdrojov; databázy a iné pomôcky v slovenskom, ruskom ako aj v anglickom jazyku. Pre rozvoj tvorivého myslenia študentov s ekonomickou orientáciou a pomoci pri rozvoji ich podnikateľskej orientácie a riešenia sociálno-ekonomického rozvoja hlavne malých a stredných podnikov sa v rámci individuálneho štúdia spracovali metodiky pre prípadové a expertné štúdie. Zahraničné pracoviská poskytli v rámci spolupráce originálny biologický materiál vo forme kolekcii genetických zdrojov hlavne z menej známych druhov rastlín (Ziziphus spp., Cydonia spp., Asimina spp., Amalanchier spp., Actinidia spp., Diospyros spp., Lonicera spp., Mahonia spp., a ďalšie), ktoré je možné introdukovať, využívať a rozširovať aj v podmienkach Slovenska a tým rozvíjať aj nové možnosti trhu rizikového kapitálu. Biologický materiál sa už účelne využíva vo vzdelávacom procese a ako experimentálne objekty pre riešenie bakalárskych, diplomových a doktorandských prác ako aj výskumných projektov. Učebný predmet sa už vyučuje v študijných programoch na dvoch fakultách. Realizáciou viacerých špecializovaných kurzov v rámci programu
Celoživotného vzdelávania pre agropotravinársku verejnosť na národnej a medzinárodnej úrovni sa s predmetnou problematikov oboznámilo už viac ako 500 absolventov. Riešenie projektu a dosiahnuté výsledky podmienili začlenenie problematiky do prípravy a riešenia nových výskumných, edukačných a rozvojových projektov na národnej a medzinárodnej úrovni; prípravy nového študijného programu Potravinová bezpečnosť, vytvorenie siete pre medzinárodnú spoluprácu v programe CEEPUS; prípravu rukopisov nových monografii, odborných publikácií; organizovanie spoločných medzinárodných konferencii.
Description of original results of the project in English
Implementation of this project provided methodological, professional,technological and managerial conditions for the introduction of a new educational course „Genetic resources of food", what will positively affect the risk capital market development. In conformity with the EU Directive the Slovak Government approved by the resolution No. 251 of March 24, 2004. In the same time the study course was accepted for university education process at the I, II and III level including the life-long form of education on both the national and internationa levels. In the frame of project implementation was elaborated the first textbook manuscript titled „Genetic resources for food". The project team prepared for the teaching process and dissemination on both, the national and international levels several electronic materials - lectures, e-catalogues and additional e-information for seminars concerning genetic resources of different species and list of descriptors for the evaluation of genetic resources in three languages - Slovak, English and Russian. Several case and expert studies were elaborated to support the development of creative thinking of students oriented on economical decisions leading to increased ability to solve entrepreneurial tasks and find socio-economic developmental solutions oriented on Small and Medium-sized Enterprizes (SME´s). Workplaces from abroad offerred original biological meterial representing collections of genetic resources covering several less known plant species (Ziziphus spp., Cydonia spp., Asimina spp., Amalanchier spp., Actinidia spp., Diospyros spp., Lonicera spp., Mahonia spp., and others), which could be introduced, adapted and propagated for utilization in our country - what will support further development of the risk capital market. Biological material is already effectively used in our educational and experimental activities connected with the thesis elaboration of bachelor-, master-and PhD-students (in the third case it is often a part of a new scientific project implementation as well). The course is directly included into two study programmes of two Faculties. In the frame of Life-long education on the national and international levels up to now graduated over 500 participants. The project implementation initiated wide utilization of the gained results by the proposals preparation of new research and educational activities on national/international levels including projects, new study programme Food Safety, creation of international network in the frame of CEEPUS programme, writing monography and several papers manuscript and last but not least - organizing of mutual international conferences.
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA | Capital expenditures in € | |
---|---|---|
Drawn in year 2009 | 13 783,00 | 0,00 |
Drawn in year 2010 | 17 030,00 | 0,00 |
Drawn in year 2011 | 14 291,10 | 0,00 |
Pumped for the entire period of the project | 45 104,10 | 0,00 |
List of project outcomes for the entire solution
Publishing activity
Category code | Specific output, name (ISBN, number of pages a i.) |
---|---|
AFC | AFC Ostrovský, Radovan (25%); Brindza, Ján (25%); Tóth, Dezider (25%); Stehlíková, Beáta (25%): Geographic localization and morphometric characterization of cherry (Cerasus spp.) genotypes growing in Brdárka village in Slovakia. Baku : Central Botanical Garden of Azerbaijan, 2009. |
AFG | AFG Tóth, Dezider (25%); Ferianc, Peter (25%); Brindza, Ján (25%); Gróf, Ján (25%): Bee pollen - microorganisms interactions. Paris, France : Union Nationale de l'Apiculture Française, 2009. |
AFH | AFH Nôžková, Janka (20%); Brindza, Ján (20%); Ostrovský, Radovan (20%); Stehlíková, Beáta (20%); Fatrcová-Šramková, Katarína (20%): Hodnotenie kvantitatívnych a kvalitatívnych znakov včelieho peľu a ich klasifikácia podľa navrhnutého klasifikátora. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2010. ISBN 978-80-552-0327-0 |
AFH | AFH Brindza, Ján (25%); Hulín, Miloš (25%); Hajdu, Štefan (25%); Tóth, Dezider (25%): Krajové odrody a voľne rastúce hybridy jabloní (Malus spp.) v ekologickom agropotravinárstve. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2010. ISBN 978-80-552-0327-0 |
AFH | AFH Grygorieva, Olga V. (25%); Brindza, Ján (25%); Klymenko, Svetlana (25%); Tóth, Dezider (25%): Nutričná a fytofarmakologická hodnota plodov ebenovníka rajčiakovitého (Diospyros kaki L.). Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2010. ISBN 978-80-552-0327-0 |
ADF | ADF Nôžková, Janka (20%); Brindza, Ján (20%); Ostrovský, Radoslav (20%); Stehlíková, Beáta (20%); Fatrcová-Šramková, Katarína (20%): Hodnotenie kvantitatívnych a kvalitatívnych znakov včelieho peľu a ich klasifikácia podľa navrhnutých deskriptorov =. ISSN 1337-0960 (el. verzia) |
AFG | AFG Brindza, Ján (17%); Šajbidor, Ján (17%); Vietoris, Vladimír (17%); Kucelová, Lucia (17%); Tirpáková, Anna (15%); Tóth, Dezider (17%): Revitalisation of traditional knowledge on original land-varieties of squash (Cucurbita spp.) exploitation in agro-food branches. Porto : Escola Superior de Biotechnologia, Universidade Católica Portuguesa, 2011. ISBN 978-889-05989-0-6 |
AFG | AFG Nôžková, Janka (20%); Brindza, Ján (16%); Ostrovský, Radovan (16%); Bírová, Daniela (16%); Stehlíková, Beáta (16%); Brovarskij, V. (16%): Proposal of evaluation system for quantitative and qualitative parameters of bee pollen. Paris, France : Union Nationale de l'Apiculture Française, 2009. |
ADF | ADF Brindza, Ján (20%); Molnárová, Eva (20%); Nôžková, Janka (20%); Ostrovský, Radovan (20%); Tóth, Dezider (20%): Variabilita v hmotnosti včelích peľových obnôžok z vybraných druhov rastlín. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Grygorieva, Olga V. (25%); Brindza, Ján (25%); Klymenko, Svetlana (25%); Tóth, Dezider (25%): Nutričná a fytofarmakologická hodnota plodov ebenovníka rajčiakového (Diospyros kaki L.). Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
ADF | ADF Synytsya, Andriy (16%); Synytsya, Alla (12%); Bleha, Roman (12%); Gróf, Ján (12%); Nôžková, Janka (12%); Ostrovský, Radovan (12%); Čopíková, Jana (12%); Brindza, Ján (12%): Nové trendy ve třídění a hodnocení kvality obnožkových pylů. Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko, ISSN 1338-0230 |
BCI | BCI Balátová, Zdenka (5%); Bíro, Daniel (5%); Bírová, Daniela (5%); Bolvanský, Milan (4%); Brovarskij, V. (4%); Brindza, Ján (5%); Brindza, Peter (4%); Fatrcová-Šramková, Katarína (4%); Gálik, Branislav (4%); Gróf, Ján (4%); Grygorieva, Olga V. (4%); Holecyová, Jana (4%); Juráček, Miroslav (4%); Klimenko, Svetlana Valentinovna (4%); Kochanová, Zuzana (4%); Kolník, Martin (4%); Miklošíková, Zuzana (5%); Nôžková, Janka (5%); Ostrolucká, Mária Gabriela (4%); Ostrovský, Radovan (5%); Šima, Peter (4%); Šimko, Milan (5%); Urbanovičová, Oľga (4%): Formovanie obnôžkového peľu. 2010 |
AAA | AAA Brovarskij, Valerii (10%); Brindza, Ján (10%); Adamchuk, Leonora (2%); Bacigálová, Kamila (2%); Balátová, Zdenka (2%); Bíro, Daniel (2%); Bolvanský, Milan (2%); Brindza, Peter (2%); Brovarska, Oksana (2%); Fatrcová-Šramková, Katarína (2%); Ferianc, Peter (2%); Fil, Mariia (2%); Gálik, Branislav (2%); Gróf, Ján (2%); Grygorieva, Olga (2%); Harichová, Janka (2%); Holecyová, Jana (2%); Juráček, Miroslav (2%); Kačániová, Miroslava (2%); Karelová, Edita (2%); Kňazovická, Vladimíra (2%); Klymenko, Svetlana (2%); Kochanová, Zuzana (2%); Koleník, Martin (2%); Machalová, Daniela (2%); Máriássyová, Magda (2%); Melich, Martin (2%); Miklošíková, Zuzana (2%); Molnárová, Eva (2%); Nôžková, Janka (2%); Ostrolúcka, Mária-Gabriela (2%); Ostrovský, Radovan (2%); Piecková, Elena (2%); Prokšová, Miloslava (2%); Szczesna, Teresa (2%); Stehlíková, Beáta (2%); Synytsya, Alla (1%); Synytsya, Andriy (1%); Šimko, Milan (2%); Tirpáková, Anna (2%); Toman, Róbert (2%); Tóth, Dezider (2%); Urbanovičová, Oľga (2%): Včelí obnôžkový peľ. 2010 |
Other outcomes (eg e-learning, websites, virtual laboratory, training, courses, workshops and the like.)
Output name | Description of output | Link |
---|---|---|
Včelárstvo v rozvoji vidieka poľnohospodárstva a potravinárstva | Špecializovaný kurz v programe pre celoživotné vzdelávanie v rámci plánovaného kurzu "Tradičné agrosystémy.." | www.vcelari.sk |
Včelárstvo v rozvoji vidieka poľnohospodárstva a potravinárstva | Špecializovaný kurz v programe pre celoživotné vzdelávanie v rámci plánovaného kurzu "Tradičné agrosystémy.." | www.vcely.sk/ |
Adamicová B.: Konopná nostalgia | Vydaná odborná publikácia v záujme popularizácie pestovania a využívania konope siatej ako hospodársky významného druhu pre rôzne praktické využitie v textilnom, automobilovom, energetickom a inom odvetví | Inštitút ochrany biodiverzity a biologickej bezpečnosti pri SPU Nitra |
Final evaluation of the commission KEGA
Splnil ciele výborne.