Inovácia tém udržateľného poľnohospodárstva a udržateľnej produkcie potravín vo vybraných študijných programoch
Basic informations
Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Project name (Slovak): Inovácia tém udržateľného poľnohospodárstva a udržateľnej produkcie potravín vo vybraných študijných programoch
Project name (English): The innovation of topics of sustainable agriculture and sustainable food production in selected study programs
Start of project: 2022
End of project: 2024
Condition of project: Financovaný/riešený
Project number: 025SPU-4/2022
Project leader: doc. Ing. Milan Macák, Dr.
University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Department: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
Project annotation in Slovak language
Udržateľné poľnohospodárstvo a produkcia potravinových zdrojov je významnou súčasťou konceptu udržateľného rozvoja ktorý preniká do všetkých sfér spoločnosti. Implementácia globálnych tém do vzdelávacieho systému je podmienkou výchovy mladej generácie odborníkov ktorí budú čeliť výzvam súčasného sveta. Odozvou na dopad klimatickej zmeny v oblasti udržateľného poľnohospodárstva a produkcie potravín sú témy klimaticky inteligentného poľnohospodárstva a cirkulárneho poľnohospodárstva. V predkladanom projekte sa integruje explicitná forma štúdia v kontexte globálneho vzdelávania s dôrazom na tvorbu moderných študijných materiálov rozvíjajúcich kritické myslenie a kompetencie participácie a budovania udržateľnej budúcnosti. Riešenie vychádza z kritickej analýzy globálnych tém na úrovni súčasných vedeckých poznatkov, s implementáciou do kurikula dvoch predmetov. Cieľovou skupinou projektu sú študenti dennej aj externej formy piatich študijných programov Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre. Výskum je podriadený dôkladnej inovácii kurikula implementáciou globálnych tém, s dôrazom na rozšírenie kompetencií absolventov štúdia v rovine globálneho vzdelávania.
Project annotation in English language
Sustainable agriculture and food production is an important part of the concept of sustainable development, which permeates all spheres of society. The implementation of global topics in the education system is a prerequisite for the education of the young generation of professionals who will face the challenges of today's world. The themes of climate-smart agriculture and circular agriculture are a response to the impact of climate change on sustainable agriculture and food production. The presented project integrates an explicit form of study in the context of global education with an emphasis on the creation of modern study materials developing critical thinking and competencies of participation and building a sustainable future. The solution is based on a critical analysis of global topics, at the level of current scientific knowledge, with implementation in the curriculum of two subjects. The target group of the project are full-time and part-time students of the five study programs of the Faculty of Agrobiology and Food Resources of the SUA in Nitra. Research is subject to thorough curriculum innovation through the implementation of global topics, with an emphasis on expanding the competencies of graduates at the level of global education.
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA | Capital expenditures in € | |
---|---|---|
Drawn in year 2024 | 7 690,00 | 0,00 |