Modernizácia obsahovej štruktúry a spracovanie vysokoškolskej učebnice Chov hovädzieho dobytka
Basic informations
Thematic area: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Project name (Slovak): Modernizácia obsahovej štruktúry a spracovanie vysokoškolskej učebnice Chov hovädzieho dobytka
Project name (English): Modernization of content structure and elaboration of university textbook „Cattle Breeding“
Start of project: 2022
End of project: 2024
Condition of project: Financovaný/riešený
Project number: 017SPU-4/2022
Project leader: prof. Ing. Peter Strapák, PhD.
University: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Department: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
Project annotation in Slovak language
Predkladaný projekt je zameraný na modernizáciu obsahovej štruktúry predmetu a spracovanie vysokoškolskej učebnice Chov hovädzieho dobytka. Z hľadiska obsahového zamerania budú jednotlivé kapitoly učebnice zamerané na význam a vývoj produkčných a mimoprodukčných funkcií chovu hovädzieho dobytka z pohľadu Európskej únie a Slovenska. Okrem toho budú na základe štúdia základných úžitkových vlastností zhodnotené biologické, výrobné a ekonomické postupy produkcie mlieka, hovädzieho mäsa a plodnosti hovädzieho dobytka v podmienkach Slovenska. Z dôvodu zabezpečenia čo najvyššej kvality a aktuálnosti publikácie budú zohľadnené najnovšie poznatky manažmentu a techniky chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka. Významnou súčasťou vysokoškolskej učebnice bude aj výskum a charakteristika nepriamych úžitkových vlastností, najmodernejších metód šľachtenia a plemenárskej práce, systémov chovu dojčiacich kráv, etológie s dôrazom na welfare a zdravotné aspekty chovu, ako základného predpokladu produkcie kvalitných potravín. Z hľadiska aplikovaného výskumu rozpracujeme v rámci riešenia projektu problematiku moderných Smart technológií, využívaných v chove hovädzieho dobytka a pri riadení modernej farmy dojníc.
Project annotation in English language
The presented project is focused on the modernization of the of the content structure and elaboration of the university textbook Cattle Breeding. In terms of content, the individual chapters of the textbook will focus on the importance and development of production and non-production functions of cattle breeding from the perspective of European Union and Slovakia. In addition, based on the study of basic performance characteristics, biological, production and economic processes of milk production, beef meat and fertility of cattle in the conditions of Slovakia will be evaluated. In order to ensure the highest possible quality and timelines of the publication, the latest knowledge in the field of management and breeding techniques of the individual categories will be taken into account. An important part of the university textbook will be research and characteristics of indirect utility properties, most modern methods in breeding and breeding work, systems of suckling cows breeding, ethology with emphasis on welfare and health aspects of breeding as a basic prerequisite for quality food production. In terms of applied research, issues will be adressed with the use of modern Smart technologies in cattle breeding and in the modern dairy fam management.
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA
Financial grant of MŠVVandŠ SR within KEGA | Capital expenditures in € | |
---|---|---|
Drawn in year 2024 | 14 392,00 | 0,00 |