SPU podpísala zmluvu o spolupráci s pivovarníckou spoločnosťou Heineken
Spolupráca medzi univerzitou a firmou, odbornou praxou, prináša obojstranne vzájomnú výhodu. V zmysle týchto slov Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a pivovarnícka spoločnosť Heineken Slovensko, a.s., Hurbanovo, podpísali rámcovú zmluvu o spolupráci vo vedeckovýskumnej a aplikačnej činnosti.
Zmluvu 10. novembra na pôde univerzity za SPU v Nitre podpísal rektor Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD., za Heineken Slovensko technický riaditeľ Milan Slávik. Na podpise sa zúčastnila aj Dana Kováčiková z Heineken, koordinátorka pre projekty a inovácie vo firme, doc. Ing. Tatiana Bojňanská, PhD., riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech (VC ABT) SPU v Nitre a Ing. Lucia Grešová, PhD., odborná zamestnankyňa VC ABT.
Základom vedeckovýskumnej a vývojovej činnosti bude plnenie úloh vedeckého, technologického a technického rozvoja v oblastiach dôležitých pre rozvoj inovačného potenciálu firmy, a to hlavne v spolupráci s VC ABT SPU. Spolupráca bude prebiehať v oblasti aplikovaného výskumu, pri vývoji nových technológií. Realizovať sa bude prostredníctvom činností súvisiacich so sladovníckou a pivovarníckou problematikou, spolupráce na projektových zámeroch v rámci programu spoločného výskumu, konzultácií súvisiacich s inováciami v pivovarníckych technológiách, prípravy testovacích várok piva vrátane analýz vstupných surovín, medziproduktov a finálnych výrobkov, ich vyhodnotení, overovaní nových, resp. inovatívnych technologických postupov výroby piva, inovačného výskumu v oblasti nápojov, výskumu zameraného na hodnotenie kvality jačmeňa, výroby a hodnotenia kvality sladu a pod.
Ako uviedol riaditeľ spoločnosti M. Slávik, spoluprácu neodštartovali podpisom tejto zmluvy. „Naša spoločnosť má veľmi plodnú a intenzívnu viacročnú spolupráca s SPU. Ide najmä o oblasť šľachtenia, kultivácie a definovania agrotechnických podmienok sladovníckeho ozimného alebo jarného jačmeňa. Podpísanie novej zmluvy dáva možnosť vzájomne výhodnú kooperáciu naďalej rozvíjať a prehlbovať. V rámci Heinekenu máme druhú najväčšiu sladovňu v Hurbanove, ktorá produkuje 110-tisíc ton sladu za rok. Na to potrebujeme ročne okolo 135-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa. Naším cieľom je získať ho z domácich zdrojov, a to aj v rámci udržateľnosti životného prostredia,“ povedal M. Slávik. Tiež konštatoval, že vo firme úspešne riešilo svoje diplomové práce viacero študentov SPU. „V našej spoločnosti pôsobia viacerí úspešní absolventi SPU a to aj na vedúcich pozíciách. Neustále rozširujeme potenciál náboru talentov. Máme záujem o šikovných absolventov z SPU, najmä tých, ktorí majú vynikajúce poznatky z agronómie, z oblastí súvisiacich s jačmeňom, sladom, pivom.“
Ako nám povedala riaditeľka VC ABT doc. T. Bojňanská, výskumné centrum, ktoré je svojou činnosťou orientované na aplikovaný výskum v oblasti agrobiológie, biotechnológií a technológií v poľnohospodárstve potravinárstve a bioenergetike, umožňuje realizovať vedeckovýskumné a vývojové aktivity s možnými aplikačnými vstupmi pre partnera. Na záver hostia z Heinekenu v sprievode s rektorom SPU a riaditeľkou VC ABT navštívili Experimentálny pivovar VC ABT a samozrejme, ochutnali pivo, z dielne tohto univerzitného pivovaru.
Zdroj: http://www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/spu-podpisala-zmluvu-o-spolupraci-s-pivovarnickou-spolocnostou-heineken/