Odborníčka UK: Do letného jedálnička nezabudnite zaradiť červený melón i uhorky
Červený melón, jahody, maliny, žltý melón a marhule, zo zeleniny najmä uhorky, paradajky či tekvica. To sú víťazné druhy ovocia a zeleniny v „súťaži“ o najvyšší obsah vody. Aj kvôli vysokému podielu vody sú vhodnou súčasťou letného jedálnička každého z nás, hovorí odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) MUDr. Katarína Babinská, PhD.
Ovocie a zelenina dodajú organizmu nielen vodu, ale aj ďalšie prospešné
látky: vlákninu, vitamíny, minerálne látky a množstvo ochranných látok.
„Najviac cenných látok sa uchová v nápojoch z mixovaného ovocia, nazývaných aj
smoothies. Príprava je veľmi jednoduchá - stačí vložiť ovocie do mixéra, podľa
potreby pridať trochu vody a rozmixovať. Šúpaním, odšťavovaním či preváraním ovocia
sa ochranné látky strácajú,“ upozorňuje špecialistka na výživu.
Konzumácia ovocia a zeleniny počas horúcich letných dní pomôže organizmu
doplniť vodu, ktorej nedostatok sa najčastejšie prejavuje bolesťami hlavy,
nevoľnosťou či nadmernou únavou. „Pri dehydratácii sa totiž ,zahusťuje‘
prostredie vo všetkých bunkách organizmu, v dôsledku čoho sa v nich narúšajú
procesy látkovej premeny. Prejaví sa to poruchami funkcie rôznych orgánov a
systémov. Už i mierny nedostatok vody v tele (úbytok 1 – 3 % telesnej hmotnosti)
nepriaznivo ovplyvňuje nervovú a duševnú činnosť: zhoršuje pamäťové funkcie,
pozornosť, sústredenosť a reakčný čas,“ vystríha MUDr. Katarína Babinská z
Fyziologického ústavu LF UK. Nedostatočný príjem tekutín je podľa odborníčky UK
aj jednou z častých príčin zápchy. Pri nedostatku vody v tele sa však zvyšuje
aj riziko infekcií močových ciest. Navyše, u dehydrovaných pacientov sa zistila
vyššia úmrtnosť, napríklad na cievne mozgové príhody.
Základom je preto dodržiavanie dostatočného pitného režimu. Dospelý človek
potrebuje denne prijať 1,5 – 2 litre tekutín. Vo veľkej horúčave, najmä ak
športujeme alebo trávime čas priamo na slnku, sa môže potreba zvýšiť aj o
ďalšie 1 – 2 litre. „Ideálne je prijímať tekutiny priebežne počas celého dňa.
Nečakajme na pocit smädu, ktorý signalizuje, že organizmus už stratil viac
tekutín ako je zdravé, ale vypestujme si dobrý návyk vypiť každú hodinu pohár
nápoja. Prvý nápoj je vhodné vypiť hneď pri raňajkách. Bez fľašky vody by
sme z domu ani odísť nemali,“ radí odborníčka Univerzity Komenského.
Piť by sme mali predovšetkým prírodné, jemne mineralizované vody alebo vodu z
vodovodu. Minerálne látky, ktoré sú prirodzenou zložkou minerálnych vôd,
pomáhajú pokryť potrebu týchto cenných látok, ktoré v našej strave často
chýbajú, a zároveň nahradiť ich každodenné straty. „Pitný režim si môžeme
spestriť ovocnými alebo bylinkovými čajmi alebo riedeným ovocným džúsom. Nie je
však dobré, aby sme hasili smäd väčším množstvom sladených nápojov, pre telo
znamenajú zbytočnú dávku cukru. Na pozore sa treba mať aj pred kávou – do
organizmu síce dodá vodu, má však močopudné účinky, preto sa postará aj o to,
aby sa tekutina z tela rýchlo vylúčila,“ hovorí Dr. Babinská.
Praktické rady MUDr. Kataríny Babinskej, PhD.
Koľko tekutín potrebuje prijať denne dieťa?
• do 10 kg telesnej hmotnosti - 100 ml/kg
• 11 – 20 kg telesnej hmotnosti - 50 ml/kg
• nad 20 kg telesnej hmotnosti- 20 ml/kg
Napríklad dieťa, ktoré váži 26 kg, má základnú potrebu tekutín (10 x 100 ml) +
(10 x 50) + (6 x 20 ml) = 1620 ml. Nezabúdajme, že počas letných horúčav sa
potreba tekutín zvyšuje aj u detí.
***
Ovocno-zeleninové smoothie
Suroviny: jablko, mrkva, špenát, broskyňa, lístky mäty alebo medovky, voda
alebo jogurt
Postup: Nakrájané ovocie vložíme do mixéra a na jemno rozmixujeme. Podľa chuti
môžeme pridať vodu alebo jogurt. Ozdobíme lístkami mäty alebo medovky.
Zdroj: http://uniba.sk/detail-aktuality/back_to_page/univerzita-komenskeho/article/odbornicka-uk-do-letneho-jedalnicka-nezabudnite-zaradit-cerveny-melon-i-uhorky/